„Guests of Brancuşi” – sculpturi celebre în Parlamentul European

0
311

Delegaţia României în grupul PPE din Parlamentul European  a organizat, sub înaltul patronaj al preşedintelui Jerzy Buzek, un eveniment dedicat Zilei Naţionale a României, intitulat “Guests of Brancuşi”. Cu această ocazie au fost expuse replici ale sculpturilor lui Constantin Brancuşi “Poarta Sărutului”, “Masa Tăcerii” şi “Coloana Infinitului”, precum şi un interior de casă tradiţională românească. Au fost expuse, de asemenea, costume naţionale din 10 regiuni ale ţării şi ceramică din alte şase regiuni. Interiorul casei ţărăneşti aparţine Muzeului Olteniei din Craiova, iar costumele şi ceramica fac parte din colecţiile Muzeului Satului din Bucureşti.

“Românii sunt renumiţi pentru spiritul lor constructiv”

Preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, a declarat cu această ocazie că România de astăzi este o tară puternică şi independentă. “Vă transmit cele mai calde urări. Acum 93 de ani lua fiinţă un mare stat unitar. România de astăzi este o ţară puternică, independentă, suverană, democratică şi liberă. Un partener important în marea familie a Uniunii Europene. Românii sunt renumiţi pentru spiritul lor constructiv şi pentru generozitatea lor. Aceste caracteristici le-au fost puse de nenumărate ori la încercare, în timpuri grele, însă România a supravieţuit întotdeauna ca naţiune, cultură şi ca familie. Puteţi fi mândri de realizările pe care le-aţi avut până acum”, a precizat Jerzy Buzek, preşedintele PE.

“Expresia bogăţiei spirituale a poporului român”

Europarlamentarul Marian Jean Marinescu, vicepreşedintele PPE, a subliniat faptul că această zi este extrem de importantă pentru poporul român. “1 Decembrie este o dată foarte importantă în istoria noastră, dată la care în 1918 toate regiunile româneşti au revenit la patria-mamă. Expoziţia de faţă aduce în atenţie o foarte mică parte din tradiţiile şi valorile noastre. Avem aici, în Parlamentul European, “Coloana Infinitului”, “Poarta Sărutului” şi “Masa Tăcerii”. Celelalte exponate reprezintă atât sursa de inspiraţie a artistului, cât şi expresia bogăţiei spirituale a poporului român”, a declarat Marian-Jean Marinescu, vicepreşedinte al grupului PPE în Parlamentul European.