Trofeul Festivalului „Maria Tănase” ajunge în Bucovina!

0
1645

Marele Premiu şi Trofeul celei de-a XXIII-a ediţii a Festivalului Naţional al Interpreţilor Cântecului Popular Românesc „Maria Tănase”, organizat la Craiova între 28 septembrie şi 3 octombrie 2015, a fost acordat, aseară, unei tinere concurente, de 17 ani, din Suceava. Se numeşte Ioana Andreea Chisăliţă şi a reuşit să impresioneze cu vocea şi ţinuta ei scenică nu numai juriul, ci şi publicul craiovean, care i-a acordat Premiul de Popularitate şi a răsplătit-o cu ropote de aplauze atât în concurs, cât şi în Gala Laureaţilor. Emoţionată şi extrem de bucuroasă de reuşita sa, câştigătoarea a dedicat Trofeul îndrăgitei interprete Sofia Vicoveanca, de la care spune că a învăţat dragostea de cântec şi pe care o are model.

«Pentru mine, Festivalul „Maria Tănase” este un vis împlinit. Simplul fapt de a trece preselecţia lui, de a mă afla în faţa juriului format doar din specialişti în domeniu, de a fi pe aceeaşi scenă cu două dintre cele mai apreciate orchestre din România şi de a fi în faţa dvs., a publicului craiovean, este o mare onoare pentru mine. Dedic acest Trofeu doamnei Sofia Vicoveanca! Îi mulţumesc din suflet pentru sfaturi şi pentru că mi-a permis să prezint în concurs atât balada, cât şi cântecul de joc din repertoriul dumneaei”, a spus, la primirea premiului, Ioana Andreea Chisăliţă.

Ioana Andreea Chisăliţă

Premiul I la Secţiunea solişti vocali a fost acordat Anişoarei Popescu, din comuna Cezieni, judeţul Olt, care a reprezentat în concurs zona Romanaţiului, iar la secţiunea Solişti instrumentişti i-a revenit tânărului Marin Robert Pârcălăbescu (vioară), din Drăgăşani, judeţul Vâlcea. Un alt oltean – Marius Gheorghe, din comuna Goicea, judeţul Dolj – a obţinut Premiul al II-lea pentru talentul său de a cânta la caval. Organizatorii şi partenerii evenimentului au mai acordat, aseară, şi câteva premii speciale, majoritatea înmânate de membrii juriului, care anul acesta a fost prezidat de Niţă Frăţilă, profesor la Academia de Muzică din Novi Sad (Serbia).

«Festivalul „Maria Tănase” se bucură de mare popularitate în rândul iubitorilor de folclor din România, dar şi din diaspora. După părerea mea, el reprezintă un model, o manifestare culturală de excepţie, o mândrie a neamului. De fiecare dată, începând cu anul 1993, am venit aici, la Craiova, şi am fost primit cu dragoste, inclusiv din partea minunatului public craiovean. (…) Îmi exprim o mare dorinţă: ca într-o bună zi această manifestare să devină un festival internaţional de folclor al românilor de pretutindeni», a declarat prof. univ. dr. Niţă Frăţilă pe scena festivalului, înainte de a-i înmâna premiul câştigătoarei. „Juriul a fost profund impresionat şi deloc nu i-a fost greu să decidă cine va primi Trofeul. Este o solistă, deşi tânără, cu calităţi vocale extraordinare şi deosebit de sensibilă”, a mai spus acesta, referindu-se la Ioana Andreea Chisăliţă. „Folclorul românesc rămâne pe voci bune!”, a adăugat prezentatoarea celor trei seri de spectacol, actriţa Nataşa Raab.

Premiile ediţiei a XXIII-a

Marele Premiu şi Trofeul Festivalului: Ioana Andreea Chisăliţă (voce) – Suceava

Secţiunea Solişti vocali:

Premiul I: Anişoara Popescu – Olt

Premiul al II-lea: Andreea Ghiţiu – Maramureş

Premiul ai III-lea: Mădălina Ancuţa Mârza – Cluj

Secţiunea Solişti instrumentişti:

Premiul I: Marin Robert Pârcălăbescu (vioară) – Vâlcea

Premiul al II-lea: Gheorghe Marius (caval) – Dolj

Premiul al III-lea: Lavinius Nikolajevic (clarinet) – Serbia

Premii Speciale:

  • Premiul Special al Radio România Oltenia Craiova: Alexandru Marin Cozaciuc (fluier) – Suceava
  • Premiul Special pentru autenticitate, acordat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj: Simona Alexandru (voce) – Teleorman
  • Premiul Special pentru interpretare şi ţinută scenică: Claudia Olariu (voce) – Sibiu
  • Premiul de Popularitate, acordat de public: Ioana Andreea Chisăliţă (voce) – Suceava
Marele Premiu şi Trofeul Festivalului - Ioana Andreea Chisăliţă (voce), Suceava

Îi place să spună că Dumnezeu i-a pus cântecul în leagăn…

Ioana Andreea Chisăliţă are 17 ani, este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Ștefan cel Mare” din Suceava şi a reprezentat în concurs zona Bucovinei. Încă de mică a îndrăgit muzica populară şi îi place să spună că Dumnezeu i-a pus cântecul în leagăn. Este, de asemenea, câştigătoarea Trofeului la Festivalul Naţional „Natalia Șerbănescu” de la Tulcea şi la Festivalul „Ponoare Ponoare”, din Mehedinţi. Pe scena de la Craiova a cântat „Balada miresei părăsite” şi cântecul de joc „Cine la joc nu se prinde!”.

Marele Premiu şi Trofeul Festivalului - Ioana Andreea Chisăliţă (voce), Suceava

 „Încă tremur toată, nu-mi vine să cred! Probabil nu voi realiza că am câştigat Trofeul decât atunci când voi ajunge acasă şi îl voi aşeza pe raftul meu cu premii, fiind cel mai important de până acum!”, a declarat Ioana Andreea Chisăliţă la ieşirea din scenă. „Bineînţeles că speranţe au fost, fiecare concurent îşi doreşte să obţină un premiu, darămite Trofeul festivalului. Mi-am dorit din suflet să îl câştig şi iată că bunul Dumnezeu a făcut posibilă această minune”, a mai spus tânăra mică de stat, dar cu o voce atât de frumoasă, pe care o moşteneşte de la bunica sa, aceasta, la rându-i, cântând în strană la biserica din comună.

Marele Premiu şi Trofeul Festivalului - Ioana Andreea Chisăliţă (voce), Suceava

Anişoara Popescu, câştigătoarea Premiului I la Secţiunea Solişti vocali, este din comuna Cezieni, judeţul Olt, şi a reprezentat în concurs zona Romanaţiului. Cântă de la 13 ani, vârstă la care a urcat pentru prima dată pe o scenă. A fost elevă a Colegiului Naţional de Artă „Dinu Lipatti” din Bucureşti, iar în prezent studiază Pedagogie Muzicală la Universitatea din Craiova. În Gala Laureaţilor, de aseară, Anişoara Popescu a primit premiul chiar de la unul din membrii juriului: prof. dr. Elise Stan, etnomuzicolog, realizator de emisiuni la TVR Bucureşti. „Ne-a emoţionat pe toţi, atât specialiştii din juriu, cât şi pe dvs., publicul, sunt convinsă, prin calităţile ei vocale deosebite, prin interpretarea măiestrită, dar şi prin cele două cântece prezentate, care au fost inedite», a spus Elise Stan despre laureată. Totodată, Anişoara Popescu a primit un premiu din partea Radio România Bucureşti, constând într-o sesiune de înregistrări în studiourile Radio România împreună cu Orchestra de Muzică Populară Radio.

Premiul I la secţiunea Solişti vocali - Anişoara Popescu, Olt
Premiul al II-lea la secţiunea Solişti vocali - Andreea Ghiţiu, Maramureş
Premiul ai III-lea la sectiunea Solişti vocali - Mădălina Ancuţa Mârza, Cluj

Marin Robert Pârcălăbescu, laureat cu Premiul I la secţiunea Solişti instrumentişti, s-a născut la Drăgăşani, judeţul Vâlcea, şi provine dintr-o familie cu vechi tradiţii muzicale. Dragostea pentru folclor, dar în special pentru vioară, instrument la care a cântat în concurs, l-au îndemnat să urmeze Conservatorul din Bucureşti, pe care l-a şi absolvit. Mentorul său artistic este Marcel Lică, iar cel care l-a sfătuit să vină la Festivalul „Maria Tănase” de la Craiova – primul concurs de muzică populară la care a participat – este bunicul său, în vârstă de 90 de ani, Marin Lică. Acestuia, de altfel, i-a şi dedicat premiul obţinut, care i-a fost înmânat de un membru al juriului: Ștefan Cigu, dirijorul Orchestrei „Dor românesc” din Bistriţa Năsăud.

Premiul I la secţiunea Solişti instrumentişti - Marin Robert Pârcălăbescu (vioară), Vâlcea
Premiul al II-lea la secţiunea Solişti instrumentişti - Gheorghe Marius (caval), Dolj
Premiul al III-lea la sectiunea Solisti instrumentisti - Lavinius Nikolajevic (clarinet), Serbia

Conf. univ. dr. Gabriela Rusu Păsărin, realizator coordonator Radio România Oltenia Craiova, membru al juriului:

«Aceste momente sunt irepetabile şi poartă o dublă semnificaţie. Este bucuria de o clipă, bucuria succesului, pentru că un concurs este o performanţă la un moment dat. Iar această bucurie te va urmări toată viaţa. Este, apoi, dulcea povară a numelui locului unde ai avut această bucurie. Dulcea povară este Bănia şi este Maria Tănase. În tot destinul artistic ce va urma, aceşti tineri vor purta aceste două nume emblematice».

Premiul Special al Radio România Oltenia Craiova - Alexandru Marin Cozaciuc (fluier), Suceava

Dr. Roxana Daniela Gibescu, etnomuzicolog, Casa de discuri „Electrecord” Bucureşti, membru al juriului:

«A fi laureat la Festivalul „Maria Tănase” nu este puţin lucru. Toţi cei care, de-a lungul timpului, au avut bucuria şi norocul să obţină aici un premiu l-au transformat într-o carte de vizită şi o rampă de lansare. Juriul a ales şi acum pe cei mai buni concurenţi dintre cei buni. Și iată că avem tineri foarte talentaţi, tineri cu har, care merg la izvoarele tradiţiei şi care ştiu să aleagă şi să reprezinte cu demnitate valorile sacre ale neamului nostru. Le urez tuturor laureaţilor ca drumul pe care au pornit, al afirmării şi popularităţii, să fie presărat cu succese».

Premiul Special pentru autenticitate, acordat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj - Simona Alexandru (voce), Teleorman
Premiul de Popularitate - Ioana Andreea Chisăliţă (voce), Suceava
Premiul Special pentru interpretare şi ţinută scenică - Claudia Olariu (voce), Sibiu