Semnal de alarmă pentru siguranţa rutieră: Pieton „spulberat” pe bulevardul „1 Mai”

0
747

Un grav accident de circulaţie s-a petrecut, ieri-dimineaţă, în jurul orei 10.00, pe bulevardul „1Mai” din municipiul Craiova, un tânăr craiovean fiind transportat la spital, în stare gravă, pentru acordarea de îngrijiri medicale. Din primele cercetări ale poliţiştilor rutieri ajunşi la faţa locului s-a stabilit faptul că tânărul s-a angajat în traversarea drumului prin loc nemarcat şi nesemnalizat corespunzător, fără să se asigure, fiind lovit de un autovehicul care circula regulamentar… Din fericire, tot acest tablou a fost o simulare pusă la cale de poliţiştii craioveni, împreună cu voluntari ai Crucii Roşii. Intenţia lor este să tragă un semnal de alarmă în rândul tuturor participanţilor la trafic, traversarea neregulamentară fiind una din principalele cauze ce stau la baza accidentelor grave petrecute în Dolj de la începutul acestui an. 

Ieri a fost ultima zi din Campania Săptămâna Prevenirii Criminalităţii, zi dedicată siguranţei rutiere. Poliţiştii Compartimentului de Prevenire a Criminalităţii, poliţiştii rutieri şi tehnicienii criminalişti, împreună cu voluntari ai Filialei de Cruce Roşie Dolj au organizat un exerciţiu prin care au dorit să atragă atenţia participanţilor la traficul rutier că nerespectarea regulilor de circulaţie poate avea urmări deosebit de grave.

Astfel, un tânăr care traversează neregulamentar bulevardul „1 Mai” este „spulberat” de şoferul unui autoturism care circula regulamentar. „Deşi acum a fost vorba doar despre o simulare, menită a conştientiza participanţii la trafic cu privire la riscurile la care se expun atunci când ignoră regulile privind circulaţia pe drumurile publice, scenariul se repetă des pe străzile din Craiova, dar şi pe drumurile din judeţ, traversarea neregulamentară fiind a doua cauză ce stă la baza accidentelor grave înregistrate de la începutul acestui an. Participanţii la trafic, fie că vorbim de conducători auto sau pietoni, au fost sancţionaţi, dacă putem spune aşa, la finalul activităţii, cu pliante conţinând sfaturi şi recomandări cu caracter preventiv”, a precizat subcomisar Alin Apostol, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj.

De asemenea, tot ieri, poliţiştii rutieri doljeni s-au deplasat în unităţile de învăţământ din judeţ, unde au desfăşurat activităţi de educaţie rutieră fiind făcute recomandări pentru prevenirea implicării copiilor în accidente rutiere.

190 de accidente grave de la începutul anului

În ciuda activităţilor preventive desfăşurate zilnic de poliţiştii doljeni pentru creşterea gradului de siguranţă a tuturor participanţilor la traficul rutier, în primele 9 luni ale anului 2015 pe drumurile din judeţul Dolj s-au produs 190 de accidente grave (cu 2 mai puţine decât în aceeaşi perioadă a anului trecut). Din nefericire, în urma acestor evenimente şi-au pierdut viaţa 47 de persoane (cu 4 mai puţine decât în anul 2014), iar alte 170 de persoane au suferit leziuni grave (cu 8 mai puţine decât în perioada similară a anului trecut). Astfel, potrivit reprezentanţilor IPJ Dolj, din totalul accidentelor grave, 37 de accidente s-au produs pe fondul vitezei excesive sau neadaptate, alte 31 de accidente s-au produs din cauza pietonilor care fie au traversat drumurile neregulamentar sau s-au deplasat neregulamentar pe partea carosabilă. De asemenea, lista principalelor cauze generatoare de accidente este completată de neacordarea de prioritate vehiculelor care au acest drept, din această cauză producându-se 25 de accidente grave.