SC Termo își execută locatarii cu restanțe

0
386

Peste 900 de locatari din Craiova vor fi executați pentru datorii la întreținere. Cele mai multe sume le datorează pentru consumul de agent termic pentru încălzirea locuințelor pe timp de iarnă, toate procesele în instanță fiind pornite de SC Termo Craiova.

În acest moment, pe rolul instanțelor de judecată se află, potrivit administratorului judiciar al SC Termo Craiova, nu mai puțin decât 900 de dosare pentru recuperarea datoriilor la întreține. Cum din această sumă datorată cea mai mare pondere o are restanța la facturile pentru căldură, societatea de distribuție a fost cea care a somat asociațiile de proprietari să-i dea în judecată pe locatarii cu datorii foarte mari. „Noi am atenționat asociațiile de proprietari în repetate rânduri că trebuie să recupereze banii de la restanțieri. Acolo unde nu se pot obține rezultate nici după ce au fost trimise somații, a trebuit să se aplice legea și au fost acționați în instanță”, a precizat Maria Somnea, administratorul judiciar al SC Termo Craiova.

900 de locatari sunt în procedură de executare silită

Din cele 900 de dosare aflate pe rol, o bună parte a ajuns în stadiul final. Asociațiile de proprietari au câștigat procesele care se află acum în curs de executare. Potrivit administratorului judiciar, locatarilor urmează să li se pună poprire pe conturi până în momentul în care va fi recuperată toată suma pe care o datorează Termoficării. „Deocamdată, nu au fost scoase la vânzare apartamentele datornicilor. În schimb, sunt multe opriri pe conturile lor și vom continua astfel până când vom reuși să recuperăm întreaga sumă pe care ne-o datorează”, a declarat Maria Somnea. În unele dintre cazuri, datoriile locatarilor au ajuns și la sume de ordinul sutelor de milioane, fiind vorba de facturi neachitate de peste 400 milioane de lei vechi pentru un apartament.

Restanțierilor li s-au pus popriri pe conturi

Sunt însă și cazuri în care locatarii care se află în curs de executare silită încearcă să ocolească acțiunile judecătorești. Unul dintre aceste tertipuri este ca, după un timp, să-și închidă conturi bancare care le-au fost deja blocate. Administratorul judiciar al SC Termo susține că dacă astfel de fapte vizează chiar penalul. „Multe sentințe judecătorești au fost puse în aplicare prin popriri pe conturile persoanelor restanțiere. Banii ne-au intrat pentru o perioadă, dar după aceea persoanele respective și-au închis conturile. O astfel de faptă este penală și ne vom îndrepta împotriva lor”, a menționat Maria Somnea. În cazul în care persoanele nu au salariu și nu pot acoperi restanțele, în cele din urmă le vor fi scoase la vânzare locuințele, urmând ca furnizorii de utilități să-și recupereze datoriile.

O nouă tranșă de acțiuni în instanță

Mai mult decât atât, administratorul judiciar al SC Termo pregătește o nouă acțiune în instanță, fiind vorba de a doua tranșă de restanțieri. De această dată, este vorba despre locatarii care nu și-au plătit facturile din anii 2013 și 2014 și pe care juriștii Termoficării și cei angajați de administratorul judiciar îi vor acționa în instanță. „Am cumulat doi ani într-o singură acțiune judecătorească pentru a fi mai operativi. Dosarele lor sunt în lucru”, a mai spus Maria Somnea. Potrivit administratorului judiciar, aceste măsuri de recuperare a datoriilor vor continua pe calea instanței până la recuperarea întregii datorii pe care o înregistrează asociațiile de proprietari din Craiova. Din 18 martie 2015, de când fosta regie a intrat în procedură de faliment și i s-a impus un administrator judiciar, acesta din urmă a reușit să crească încasările lunare de la populație cu 10%.