“Oportunități economice pentru toți” – inițiativă educațională europeană pentru tineri dezavantajați

0
120

Din acest an, Junior Achievement România implementează un nou proiect educațional, Economic Opportunities for All (Oportunități economice pentru toți), care se va derula în Grecia, Olanda, Spania și România, cu susținerea NN Group și implicarea JA Europe (în calitate de expert coordonator), informează stiri.ong.

La nivel global, în ultimii ani, inegalitatea s-a accentuat și se așteaptă să crească și mai mult din cauza consecințelor generate de pandemie. De aceea, este deosebit de importantă pregătirea și investiția în generațiile viitoare, prin contribuția la reducerea decalajelor și facilitarea accesului la oportunități educaționale egale, la tehnologie, prin activități practice, dar și de angajare pentru toți tinerii. JA va avea posibilitatea să extindă programele existente și să elaboreze și alte programe educaţionale experimentale pentru tinerii fără resurse, creând ecosisteme locale durabile, care să favorizeze creșterea economică.

Tinerii cu resurse sau posibilități limitate vor fi sprijiniți în tranziția de la educație la angajare și/sau antreprenoriat, contribuind la construirea unei societăți echitabile și eliminând treptat neconcordanțele dintre sistemele educaționale și competențele solicitate de angajatori pe piața muncii.

Pe parcursul acestui an, parteneriatul dintre JA și NN se va concentra pe definirea și testarea unui model eficient în țările participante, iar în funcție de efecte și rezultate, acesta va putea fi implementat de organizațiile Junior Achievement din toată Europa.

Proiectul include în etapa pilot și o componentă de cercetare și analiză a stadiului actual legată de context, cu focus pe problemele cu care se confruntă tinerii din medii dezavantajate privind accesul la educație și joburi. Proiectul prevede și organizarea, până la finalul lui 2022, a unor workshop-uri care să contribuie la identificarea de soluții relevante și viabile la aceste probleme și care sunt în legătură cu oportunitățile educaționale și economice existente și viitoare, a unui plan concret de implementare și a unor conținuturi de învățare care să folosească inteligent tehnologia.