Giulia Bulugean, copilul care a adus stelele mai aproape pentru alți copii

0
990
Timp de trei luni, o dată pe săptămână, două cete de copii voioși s-au întâlnit la biblioteca județeană din Craiova pentru a spune și asculta povești despre stele și soare, despre planete și nori. Ora în care se plimbau prin univers trecea cu viteza luminii, iar micuții cercetători se împrieteneau și mai mult cu universul minunat și infinit. Cea care le-a descoperit cerul, cu toate tainele sale, este Giulia Bulugean, și ea un elev care a învățat, la rândul ei, să zboare sus, tot mai sus, aducând Doljului medaliie strălucitoare ale olimpiadelor de astronomie.
”Astronomie pentru începători”, așa s-a intitulat cursul introductiv pe care Giulia Bulugean, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național „Frații Buzești”, l-a predat, timp de trei luni, copiilor curioși să descopere tainele universului. În fiecare după-amiază de marți, săptămână de săptămână, cei pasionați de stele și soare se întâlneau într-una din sălile Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” și studiau planetele, răsfoind planșe colorate și atlase pe care Giulia le aducea cu ea în rucsac. Copiii se strângeau roată în jurul ei și o ascultau cu emoția cu care urmărești cea mai frumoasă poveste. Numai ceasul care îi anunța că ora s-a terminat îi scotea din această călătorie minunată și îi aducea cu picioarele pe pământ: afară, în hol, aștepta încă o grupă de copii care rămăseseră și ei cu călătoria la jumătate.
Planetele de pe diplome
Marți, pe 28 mai, cursul despre univers a ajuns la final. Ușor stânjenită de postura de profesor, dar păstrând în suflet bucuria tuturor întâlnirilor cu micuții săi elevi, Giulia le-a pregătit o altfel de lecție, una cu diplome, pe care erau desenate chiar planetele pe care le recunoșteau acum perfect. „Mulțumesc părinților voștri pentru că v-au adus săptămână de săptămână aici, ceea ce este mare lucru. Ați fost activi și am fost foarte încântată de faptul că ați acumulat foarte bine cunoștințele și ați răspuns de fiecare dată. Asta se datorează vouă, pentru că ați fost atenți, chiar dacă sunteți, până la urmă, niște copii foarte mici și știu și eu cum era la vârsta voastră, nu îmi era ușor să rețin toate informațiile. Tocmai de aceea m-am străduit să și fac acest curs altfel, să nu se asemene cu ceea ce se obișnuiește să se predea la școală, am insistat mai mult pe prezentări și proiecte și mă bucur că ați fost așa de receptivi”, și-a lăudat elevii Giulia.
Micii inițiați în tainele universului
Copilăria însăși parcă ar fi invadat în sala de curs, odată cu entuziasmul copiilor care își primeau, de acum cu mândrie renumele de mici inițiați în tainele universului. Savurau bomboane și își doreau să meargă și mai departe, în special cu serile în care cerul se curăța de nori și ieșeau cu toții, pe păturici, să cerceteze astrele. Atunci, Giulia deschidea sinpetul cu muchii nichelate și scotea binoclul pe care îl monta arătându-le fiecare pas. Rând pe rând, copiii își făceau apoi loc și aruncau fericiți priviri în adâncul necunoscut al cerului. Când Giulia i-a anunțat că vor avea posibilitatea să privească stelele printr-un telescop și mai performant, bucuria a fost cu adevărat mare. „Sper să păstrăm colaborarea și aș vrea să invit de pe acum la o sesiune de observații la Colegiul Național Carol I, unde vom fi asistați de domnul profesor Octavian Georgescu, care este și profesorul meu de astronomie. Cei care își doresc să continue acest drum deschis de mine pot să devină membrii astroclubului de acolo. Nu există în școală cursuri de astronomie, ci doar un singur curs opțional și acela este făcut chiar de domnul profesor Georgescu și doar la clasa a V-a. Și eu am început tot acolo și vreau să îi mulțumesc domnului profesor că mi-a îndrumat pașii spre astronomie”, au fost cuvintele speciale adresate de elevul Giulia Bulugean, de această dată, mentorului său, profesorul Octavian Georgescu.
Un curs despre astre, oferit în dar
Lecția generozității, predată de Giulia Bulugean, a câștigat inimile copiilor și a impresionat, deopotrivă, pe părinții lor, chiar și pe gazde. „Îi mulțumesc, într-un mod special, Giuliei care și-a rupt din timpul ei și, cu multă generozitate și devotament, v-a învățat câteva lucruri despre astronomie. În fața voastră ați avut, în tot acest timp, de trei luni, un model, un elev care, din prea multă modestie, nu v-a spus că învață la unul dintre cele mai bune colegii din Craiova și că este unul dintre cei mai buni olimpici ai orașului nostru, unul dintre tinerii care se implică și în diferite cauze nobile, participând la activități de voluntariat. Este, deci, o persoană pro-activă, implicată, de la care vă puteți inspira și voi, indiferent de domeniul pe care îl veți alege, fie că este vorba de sport, astronomie, istorie și orice alt domeniu, puteți obține rezultate deosebite”, a mărturisit Alexandru Ionicescu, reprezentantul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.