De la concursurile de matematică, elevii buzeşteni s-au întors cu premii, medalii şi o cupă

0
2345
Elevii buzeşteni nu se lasă. Şi chiar dacă Olimpiada Naţională de Matematică s-a terminat, competiţiile la această disciplină continuă, iar elevii se întreg cu aceeaşi forţă şi ambiţie. În ultimele săptămâni au avut loc trei concursuri de matematică, unul mai dificil ca altul, iar  elevii de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” au reuşit să obţină mai multe premii şi medalii, iar în plus, la clasa a IV-a, s-a câştigat şi cupa.
Sâmbătă, 11 mai, s-a desfăşurat la Colegiul Naţional Pedagogic ,,Stefan Velovan” Craiova, cea de-a XIII-a ediţie a Concursul Interjudeţean de Matematica “Dorin Popovici”. Un concurs captivant, bine organizat, care a antrenat peste 200 de elevi de gimnaziu din clasele III – VIII, din mai judeţe din Oltenia, inclusiv din Bucureşti. Simultan, aceiaşi unitate de învăţământ a găzduit Simpozionul Interjudeţean de Matematica “DORIN POPOVICI”. Referatele cadrelor didactice interesate au fost transmise în format electronic la secretariatul Colegiului cu câteva zile înainte de desfăşurarea simpozionului. Cei mai ambiţioşi au fost elevii din învăţământul primar. La clasa a III-a, elevii prof. Adela Badea, de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova au obţinut un premiu I – Darius Papală, un premiu II – Maria Mara şi două Menţiuni : Andreea Crăciun şi Bogdan Ghica. Tot premiul I a obţinut şi elevul Calotă Bogdan de la Colegiul Naţional Elena Cuza, iar doi elevi ai prof. Elena Alexie, de asememenea de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”, din clasa a IV-a au obţinut premiul II – Andrei Rareş şi Carina Maria Viespescu – premiul III. An de an o echipă  de profesori inimoşi coordonează cu profesionalism şi dăruire această competiţie. Anul acesta din ea au făcut parte profesorii : Livia Smarandache; Monalisa Găleteanu; Simina Vladimirescu; Ileana Stanciu; Ionuţ Ivănescu; Gabriela Drinceanu; Răzvan Drinceanu; Cătălin Cristea.
„Danubius”, un concurs cu miză
La numai o săptămână după acest concurs, elevii buzeşteni au mai participat la două competiţii de matematică. Una, în judeţul Olt, la Corabia şi cealaltă s-a desfăşurat la Braşov. Astfel, pe 18 mai, Şcoala Gimnazială „Virgil Mazilescu” a fost gazda celei de-a XIII-a ediţii a concursului interjudeţean de matematică „Danubius”. Anul acesta au participat peste 300 de elevi, din clasele III-VIII, din care 100 au fost din clasa a VIII-a. „Numărul mare de elevi participanţi din clasa a VIII-a se explică prin faptul că structura subiectelor a fost extrem de interesantă, fiind vorba de două probleme din Gazeta Matematică şi un test grilă, subiect tip Evaluarea Naţională”, a explicat profesorul Lucian Tuţescu, de la CN Fraţii Buzeşti. Concursul a avut loc sub egida Societăţii de Ştiinţe Matematice din România, filiala Corabia şi a Inspectoratului Judeţean Şcolar Olt. Patronajul ştiinţific a fost asigurat, ca şi la ediţiile anterioare, de către conf. univ. dr. Andrei Vernescu, din cadrul Universităţii Valahia, din Târgovişte, prof. univ. Cristinel Mortici. Cei care s-au ocupat de organizarea acestui concurs au fost prof.dr Dorin Mărghidanu şi prof. Nicolae Tomescu. Cupa, la clasa a IV-a a ajuns la Craiova, la Colegiul Naţional Fraţii Buzeşti, fiind câştigată de eleva Carina Maria Viespescu, profesor coordonator fiind Elena Alexie şi tot prof. Elena Alexie a fost coordonatorul elevei Elena Sorescu, de la acelaşi Colegiu, care a aobţinut locul I şi medalie de aur. Elevul Matei Muşuroi, de asemenea de la CNFB a obţinut locul II şi medialie de aur, fiind coordonat de prof. Camelia Popescu. Elevii Carina Maria Viespescu şi Mihai Andrei Ionescu sunt şi foarte buni rezolvitori ai Gazetei Matematice.
Desfăşurat imediat după Olimpiada Naţională
Puternicul colectiv de intelectuali braşoveni a catalizat forţe locale şi naţionale pentru a lansa în urmă cu nişte ani Concursul „Laurenţiu Duican”. Pornit din suflet, alimentat permanent cu dragoste, energie şi abnegaţie, concursul a crescut de la an la an. Şase elevi ai Colegiului Naţional “Fraţii Buzeşti” din Craiova au participat în perioada 17-19 mai la ediţia de anul acesta alături de profesorul Lucian Tuţescu. Elevii s-au întors victorioşi acasă fiind recompensaţi cu premii şi bani. Elevul Mihai Teişanu, clasa a IX-a a obţinut premiul I – prof. coordonator Cristian Moanţă; Denisa Drăghia, clasa a XII-a, coordonată de prof. Marin Popa a obţinut premiul II iar Liviu Moanţă, clasa a X-a, premiul III, fiind pregătit de inimosul professor Lucian Tuţescu. Tot premiul III l-a obţinut elevul Andrei Pătularu, professor coordinator Mihai Dicu. Menţiuni au luat elevii : Divia Negoiescu, clasa a IX-a, profesor îndrumător Cristian Moanţă şi Alexandru Pascu, clasa a IX-a, prof. coordinator Lucian Tuţescu. Concursul „Laurenţiu Duican”, dedicat memoriei unui tânăr talentat şi promiţător matematician, a devenit în ultimii ani o competiţie de elită. Desfăşurat de regulă după Olimpiada Naţională de Matematică, acesta reuneşte mulţi dintre premianţii fazei finale a olimpiadei. În acelaşi timp, profesorii ce compun sau aleg subiectele fac parte din elita „problem solving”-ului românesc. Textul problemelor este perfect structurat, iar soluţiile elegante şi complete.
La Constanţa, pe podium
La finele acestei săptămânil, elevii buzeşteni însoţiţi de profesorul Lucian Tuţescu au participat la Concursul CN Mihăileanu, care s-a desfăşurat la Constanţa, la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân. Concursul, aflat la acea de-a XX-a ediţie, a fost organizat de către prof. Gabriel Constantinescu, şef catedră, prof. Gabriel Zarna şi prof. Gache Florin. Elevul Mihai Teişanu, clasa a IX-a a obţinut premiul I, profesor coordonator Cristina Moanţă; Divia Negoescu, clasa a IX-a, premiul III, Andrei Pătulare, clasa a X-a, premiul III, prof.coordonator Mihai Dicu şi Emanuel Crăciunescu, clasa a XI-a, premiul III, prof.coordonator Lucian Tuţescu.