Sindicaliştii din penitenciare, protest în Piaţa Prefecturii din Craiova

0
386

 Astăzi, sindicaliştii din Sistemul Penitenciar, având alături şi Sindicate din Poliţie, au protestat, în Piaţa Prefecturii din Craiova, cerându-şi drepturile. O delegaţie a acestora s-a întâlnit cu subprefectul de Dolj, căruia i-a înaintat seria de revendicări.

“Protestul nostru reprezintă o acțiune comună de pichetare a prefecturilor din întreaga țară, ca primă reacție la proiectul Ordonanței de urgență privind înghețarea drepturilor salariale si a pensiilor militare de servicu, pentru anul 2021, precum si la cresterea penibila cu doar 41 de lei a salariului minim (net) pe economie”, au transmis liderii din Sindicatul Polițiștilor Europeni (Europol) – filiala Dolj, Sindicatul “Phoenix” – Penitenciarul Pelendava, Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare (SNPP) – filialele Penitenciar Craiova și Centrul de Detenție Craiova, Sindicatul Polițiștilor din România “Diamant” – filiala Dolj, ca urmare a promovării Ordonanței de urgență cu privire la măsuri fiscal bugetare, care conține prevederi referitoare la înghețarea drepturilor. După protestul de azi, reprezentanții sindicaliștilor s-au întâlnit cu subprefectul de Dolj, Daniela Dobrin, căruia i-au cerut să întreprindă toate demersurile necesare pentru ca personalul din cadrul familiei ocupaționale „Apărare, ordine publică și securitate națională” să fie exceptat de la prevederile Art. I alin. (1), (3), (5) și Art. VIII alin. (7) din proiectul de Ordonanță de urgență. Revendicările generale ale polițiștilor se referă la eliminarea inechităţilor salariale din sistemul public, aplicarea legii­-cadru privind salarizarea bugetarilor, un salariu minim corelat cu cresterea preturilor de consum. Concomitent, un protest PUBLISIND a avut loc și la sediul Ministerului Finanțelor Publice dar şi în faţa Prefecturii Galați.

“Nu avem dotări, nu avem personal”

PUBLISIND protestează contra îngheţării salariilor şi sporurilor, împotriva neindexării pensiilor cu valoarea inflaţiei, precum şi pentru o creştere a salariului minim, corelată cu creşterea preţurilor. ”Nu cerem majorări salariale! Guvernul Romaniei trebuie să respecte propriile acte normative asumate la nivel de executiv şi aprobate în Parlamentul României. Suntem bugetari , iar acesta nu trebuie să fie un stigmat! Noi nu ne putem negocia salariile aşa cum nu putem refuza restricţiile, interdicţiile şi incompatibilităţile impuse de lege. Pentru o salarizare decentă şi echitabilă ne asteptăm randul încă din anul 2010, an în care o mare parte dintre drepturile noastre au fost eradicate, inclusiv plata muncii suplimentare. Avem o noua lege­ cadru din anul 2017, care nu a fost aplicată decât pentru anumite familii ocupaţionale. Însă sectorul public nu este împărţit în şmecheri şi fraieri. Ne confruntăm şi cu o lipsă de personal, până în momentul actual fiind pensionate cca 200 de persoane din sistem, dar urmează alte peste 1.000. Nu avem dotări, nu avem personal”, a precizat  Sorin Deloreanu, preşedinte al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor din Penitenciare – Penitenciarul Craiova.