Dezbaterea pe pachetul legislativ ”Pregătiți pentru 55%, amplă și complicată

0
318

Una dintre propunerile Comisiei, din pachetul legislativ ”Pregătiți pentru 55%” (#Fitfor55) se referă la micșorarea emisiilor automobilelor cu motor cu combustie. În 2030, actuala limită se va micșora cu peste 40%. Această propunere este foarte controversată pentru că implică investiții financiare foarte mari și un efort de cercetare pe măsură.

“Mai concret, media de poluare admisă pentru un producător de automobile trebuie să se încadreze în această limită, deci unele automobile pot fi peste limita de 40%, iar altele sub această limită. Având în vedere că unii producători au anunțat deja că vor trece cât mai mult pe motoare electrice, cel mai probabil ținta de 40% va fi atinsă, însă cu eforturi foarte mari.

Dezbaterea va fi amplă și complicată, pentru că trebuie corelată cu o altă propunere legislativă prin care în 2035 automobilele noi vor trebui să aibă emisii zero la țeava de eșapament. Va trebui găsit un echilibru între posibilitățile de producție a acestor automobile și nevoia consumatorului de a cumpăra un automobil la un preț convenabil, pentru că în acest moment automobilele electrice nu au un preț accesibil. Lucru greu de realizat, pentru că reprezentanții industriei spun că introducerea acestor condiții va crește costurile de producție a automobilelor.

Subiectul va fi foarte mult discutat în perioada următoare, pentru că pe de o parte vorbim despre locurile de muncă din domeniu, iar pe de altă parte automobilul este o necesitate pe care oamenii trebuie să o poată susține în continuare”, a explicat europarlamentarul Marian Jean Marinescu.