Liverpool e campioana Europei, după 2-0 în finala cu Spurs

0
438

Liverpool este pentru a 6-a oară campioana Europei, după 2-0 în finala de la Madrid cu Tottenham. În sfârşit, Klopp câştigă o finală europeană, chiar dacă a fost cea mai urâtă din cele 4 pe care le-a pregătit. Liverpool şi Spurs şi-au consumat doza de savoare în semifinale, iar cele 3 săptămâni de pauză le-a scos din ritm. Salah şi Origi au punctat, la început şi la final de meci, dar, ca spectacol, Liverpool – Tottenham n-a fost departe de un alt duel britanic pentru trofeu, hidoasa finală Man United – Chelsea, din 2008.

Penalty uşor acordat pentru Liverpool

În prima oră de joc, unica fază interesantă a fost pătrunderea pe teren a unei blonde dotate. A fost îndepărtată prea repede de stewarzi, la ce se juca pe Wanda Metropolitano.  N-am avut spectacol, deşi s-a dat gol repede. După 22 de secunde, slovenul Skomina a dat prea uşor penalty pentru Liverpool. Mingea se urcase pe braţul lui Sissoko după ce l-a izbit în piept. De la 11 metri, Salah a tras de parcă în faţă era Sergio Ramos, nu Lloris. N-aveam însă să-l mai vedem în prim-plan pe egiptean în finală. Până la pauză, parcă am asistat la un fel Chiajna – Voluntari. Au lipsit ocaziile, nu şi execuţiile penibile. Din triourile ofensive mult-lăudate, au confirmat Mane, de la “cormorani”, şi Son, de la londonezi, restul oferindu-ne prilej de reevaluare pentru Carlos Fortes. Finalul a mai estompat din dezamăgirea că nu am văzut o finală Barcelona – Ajax.

Delle Alis(Son)

Deşi Spurs era cea condusă, Klopp a făcut primele două schimbări. Faţă de omologul său, a realizat mult mai repede că jucătorii care l-au ajutat să ajungă în finală trebuie totuşi răsplătiţi, nu umiliţi. În schimb, Pocchetino le-a dat şansa prea târziu lui Lucas Moura şi Llorente, deşi falimentul duetului Kane-Alli era constatat de mult. Argentinianul a fost mai copleşit de moment decât băieţii săi. A înlocuit în cele din urmă cei doi mijlocaşi la închidere rudimentari şi abia atunci Spurs a avut ocazii.

Pe final, Tottenham şi-a dat seama că e într-un moment istoric pentru ea şi a forţat, dar nu a avut norocul lui Real Madrid de anul trecut, de a-l avea în faţă pe gafeurul Karius. Brazilianul Alison şi-a justificat inclusiv în finală cele 73 de milioane de euro plătite pe el, la ocaziile lui Son, Lucas Moura, Delle Alli sau Eriksen. Rezumându-ne la sumele cheltuite din ultimul an şi jumătate, echipa care a plătit peste 150 de milioane de euro numai pentru un portar şi un fundaş a bătut formaţia care nu a făcut nicio achiziţie.

Origi, belgianul providenţial pentru Klopp în semifinale, a închis meciul cu un şut de vârf meseriaş. El, atacantul ţintuit pe bancă de tripleta Mane-Saah-Firmino, a dus practic a dus trofeul pe Anfield, prin dubla din minunea cu Barcelona şi reuşita din finală.

Aşadar, “You’ll never walk alone” este refrenul care acaparează tot week-end-ul în capitala Spaniei, pentru triumful “cormoranilor”. Pentru a uita titlul pierdut la potou în Premier League şi pentru a-i face în sfârşit dreptate lui Klopp. Probabil cel mai bun antrenor din lume.

Liverpool – Tottenham 2-0

Au marcat: Salah 2 – penalty, Origi 88.

Liverpool: Alisson 8 – Alexander-Arnold 7, Matip 7, Van Dijk 8, Robertson 7 – Henderson 6, Fabinho 6, Wijnaldum 6 (Milner 62) 7 – Salah 7, Firmino 5 (Origi 58) 8, Mane 7 (Gomez 90). Antrenor: Jurgen Klopp 8.

Tottenham: Lloris 6 – Trippier 7, Alderweireld 7, Vertonghen 7, Rose 8 – Sissoko 5 (Dier 74) 6, Winks 5 (Lucas 66) 7 – Alli 5 (82 Llorente), Eriksen 6, Son 8 – Kane 4. Antrenor: M. Pochettino 5.