Trei cazuri de gripă, confirmate în Dolj

0
486

În ultima săptămână, în judeţul Dolj, s-au înregistrat trei cazuri de cu virusul AH1. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică, au existat opt cazuri suspecte, însă cinci nu au fost confirmate de Institutul „Cantacuzino” din Bucureşti. 

Medicii au raportat 1.149 cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare şi 558 de cazuri de pneumopatii acute. Numărul total al cazurilor de viroze înregistrat în aceasta săptămână (1.711) este aproximativ egal cu valoarea înregistrată în săptămâna anterioară (1.670 cazuri) şi se încadrează în evoluţia multianuală. Ponderea spitalizărilor din numărul total de cazuri a fost 17,29%. Deoarece morbiditatea înregistrată se află în intervalul aşteptat, dar există dovada circulaţiei de virusuri gripale în populaţie, DSP Dolj a caracterizat săptămâna prin „activitate gripală sporadică”.

Medicii recomandă respectarea regulilor de igienă

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică au precizat că, în acest moment, cel mai eficient mijloc de prevenţie rămâne igiena personală, precum spălarea mâinilor cu apă şi săpun din abundenţă.

Alte recomandări vizează izolarea la domiciliu sau spital a persoanelor bolnave sau evitarea colectivităţilor – serviciu, grădiniţă, şcoala, spaţii închise, supraaglomerate.

La fel de importantă este folosirea batistei sau şerveţelului de unică folosinţă în cazul strănutului sau tusei; spălatul mâinilor cu apă caldă şi săpun după strănutat sau tuse; evitarea vizitelor la persoanele bolnave; aerisirea încăperilor la domiciliu sau la locul de muncă; alimentaţie sănătoasă cu multe fructe şi legume cu aport crescut de vitamine; mişcare fizică în aer liber, efortul fizic tonificând organismul; evitarea oboselii fizice şi psihice prelungite; evitarea fumatului activ sau pasiv şi a consumului de alcool.