La Facultatea de Drept s-a deschis, oficial, noul an universitar

0
370

Ieri, într-un cadru festiv, în „Aula Magna” a Facultăţii de Drept şi a Facultăţii de Ştiinţe Sociale a avut loc deschiderea oficială a noului an universitar. Până în urmă cu câteva zile, cele două entităţi de învăţământ superior erau constituite într-una singură – Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale. Modificarea nu a schimbat cu nimic desfăşurarea ulterioară a activităţii, de aceea şi acţiunea de miercuri s-a desfăşurat în parteneriat. Invitat de onoare a fost prof.univ.dr. Nicolae Popa, Doctor Honoris Causa al Universităţii din Craiova, fost preşedinte al Curţii Constituţionale, precum şi al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Un auditoriu numeros – studenţi, cadre didactice, părinţi – a ţinut să asiste, ieri, în „Aula Magna” a Facultăţii de Drept şi a celei de Ştiinţe Sociale, la deschiderea oficială a noului an universitar. În prezidiu, au fost prezenţi prof. univ.dr.  Dan Claudiu Dănişor, rectorul Universităţii din Craiova, acad.  Ion Dogaru, întemeietorul, în 1990, al Facultăţii de Drept, prof.univ.dr.  Nicolae Popa, fost preşedinte al Curţii Constituţionale , precum şi al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, proaspătul decan al Facultăţii de Ştiinţe Sociale, conf.univ.dr. Ionuţ Virgil Şerban, şi amfitrionul manifestării, prof.univ.dr.  Sevastian Cercel, decanul Facultăţii de Drept, cel care a şi ţinut cuvântul de deschidere.

Al treilea an în „casă nouă”

În 1990, în cadrul Facultăţii de Litere şi Istorie a Universităţii din Craiova apărea secţia de Drept, iar, ulterior, aceasta se va transforma în facultate. «Nu putem vorbi, astăzi, la deschiderea unui nou an universitar, fără a aminti de acad. Ion Dogaru, cel care a pus bazele acestei instituţii. Datorită prieteniei sale cu invitatul nostru de onoare, prof.univ.dr. Nicolae Popa, s-a putut edifica această facultate. Începem noul an universitar cu speranţe şi, chiar dacă, de câteva zile, suntem structuri independente, vom continua proiectele instituţionale cu Facultatea de Ştiinţe Sociale. Nu e puţin lucru să fii student la Drept. Aici, de-a lungul anilor, s-au format foarte mulţi profesionişti. Anul acesta, după mai mult timp, şeful de promoţie a absolvit cu 10, iar la admitere cea mai mare notă a fost tot maximă. Avem un gând şi pentru studenţii străini, fiindcă au ce învăţa de la noi. Este al treilea an în care „Gaudeamus Igitur” se aude în acest sediu, unul nou şi modern, iar investiţiile vor continua. Vă urez tuturor, studenţi şi cadre didactice, un an nou universitar plin de împliniri!», a ţinut să precizeze prof.univ.dr. Sevastian Cercel.

„Vă promitem că nu o să vă dezamăgim”

Actualul rector al Universităţii din Craiova şi fost decan al Facultăţii de Drept, prof.univ.dr. Dan Claudiu Dănişor, prezent la deschiderea oficială, a ţinut să le adreseze un îndemn studenţilor: „Vă promitem că nu o să vă dezamăgim. Cei din anul I vor găsi aici posibilităţi multiple de a învăţa. Se pot dezvolta pe plan profesional şi trebuie să aibă în vedere că ei pot schimba România. Este necesar să înveţe şi să înţeleagă că principiul „justului” este peste cel al „binelui”. Fiecare crede că face bine, însă trebuie ca legea să primeze. Voi, studenţii, sunteţi cei chemaţi să construiţi elita, deoarece, până acum, societatea românească, în ultimii 25 de ani, nu a reuşit. Puteţi face din România o ţară demnă de Uniunea Europeană, bazată pe o gândire liberă, în care să nu mai fie nevoie să se spună ce şi cum să se facă”.

Perfecţiunea generaţiilor

În vară, promoţia 2015 a Facultăţii de Drept a dat, după mulţi ani, un şef cu media 10 – Maria Dincă. După numai două luni, în urma examenului de admitere,  Maria Popescu a obţinut aceeaşi notă maximă. Ieri, aceasta din urmă a fost invitată la pupitru, pentru a spune câteva cuvinte. Vizibil emoţionată, aceasta a spus: «Sunt absolventă a Colegiului Naţional „Carol I” şi cred că acum intru în viaţă, alături de colegii mei. Ştiam că liceul se va termina odată şi odată, dar eram conştientă că procesul de învăţare nu se va finaliza. Avem, de acum înainte, mai multe responsabilităţi, iar libertatea e o provocare”.

Exemplu şi pentru alte facultăţi din ţară

Dar, aşa cum aminteam, invitatul de onoare, cel care a ţinut şi cursul de deschidere , a fost prof.univ.dr. Nicolae Popa. Acesta este născut în Oltenia (1 septembrie 1939, în judeţul Vâlcea) şi a ţinut să le vorbească studenţilor: „Sunt şi am fost tot timpul mândru de cele văzute aici. Este un model pentru toate facultăţile de profil din ţară. Chiar le-am spus colegilor de la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti (acolo unde este, în prezent, profesor – n.r.) să înveţe de aici. Să lase toate animozităţile la o parte, mai ales cele politice, şi să se unească să facă ceva bun. Dragi studenţi, aveţi o ocazie unică să învăţaţi şi, în primul rând, să aplicaţi legea şi să ţineţi cont de ea. Să nu ţineţi cont de influenţe, oricare ar fi ele.”