Colegiul Naţional “Elena Cuza” din Craiova are emisar la sărbătorirea Centenarului Institutului Francez din România

0
821

În acest an, se  sărbătoreşte Centenarul Institutului Francez din România (IFR), fondat la București, în 29 mai 1924 și prezent în toată țara prin alte trei filiale la Cluj – Napoca, Iași și Timișoara. Doljul va fi reprezentat de prof. Sorin Fira, inspector de Limba franceză la Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj şi de un cadru didactic de specialitate de la Colegiul Naţional “Elena Cuza” din Craiova, prof. Elena Ţecu.

Aniversarea este un prilej de a celebra o sută de ani de cooperare culturală, artistică, academică, educațională și științifică și, în același timp, de a spune povestea unei instituții cu un trecut fascinant. În legătură strânsă cu epocile pe care le-a traversat, istoria Institutului relevă perspective diferite ale dinamicii franco-române în continuă evoluție. Fenomene istorice, decizii politice, schimbări de direcție, povești personale- toate au contribuit la ceeea ce este astăzi Institutului Francez. Julien Chiappone-Lucchesi, directorul Institutului Francez din România, a precizat: “Aniversarea este un prilej de celebrare a o sută de ani de cooperare culturală, artistică, academică, educațională și științifică. Mai mult, este semnul unei prietenii cu rădăcini adânci, susținută activ de puterea comunității francofone din România și un cadru motivant pentru a imagina viitorul, cu baze solide, ancorate într-un ecosistem foarte bogat și dinamic, în care acordăm o atenție deosebită tinerilor, creației noi, cercetării, schimburilor și angajamentelor societății civile. Într-un context de apropiere bilaterală strategică între Franța și România – parteneri în cadrul Uniunii Europene – Centenarul reprezintă o ocazie unică de a pune în lumină o relație între două țări înfrățite cultural și istoric. Pornind de la realizările Sezonului încrucișat Franța-România (2018-2019), al cărui obiectiv este acela de a uita clișeele, Centenarul își propune să consolideze legătura profundă care îi unește pe români și francezi și să îi dea un nou sens pentru viitor, cu un accent deosebit pe următoarele domenii: cultură, tineret, francofonie și angajamentele sociale în serviciul democrației, al ecologiei și al păcii în Europa”.

Recepţie de anvergură, la Timişoara

Anul centenar a fost deschis, la București, printr-o expoziție și un concert de gală, care au avut loc pe 28 mai și pe 30 mai. Mâine, 11 iulie, la Timișoara, cu ocazia Zilei Naționale a Republicii Franceze (14 iulie) și a Centenarului Institutului Francez din România, va avea loc o recepție, urmată de un concert artistic la care vor participa Excelența Sa, domnul Ambasador al Franței în România, Nicolas Warnery, domnul Cosmin Brânzan, Consul onorific al Franței la Timișoara, Dorin Miron, Președintele Centrului de Afaceri Româno – Francez și Tilla Rudel, director delegat al Institutului Francez din România la Timișoara. Doljul a dezvoltat un parteneriat educaţional strâns cu Institutului Francez din România, filiala Timișoara. Prof. Sorin Fira, inspector pentru Limba franceză la ISJ Dolj, şi un profesor delegat al Colegiului Național “Elena Cuza” din Craiova,  prof. Elena Ţecu , vor fi prezenţi la eveniment. Colegiul Naţional “Elena Cuza” este Centru regional de susținere a examenelor de abilitare lingvistică cu recunoaștere internațională DELF-DALF.