De Anul Nou, mesele copioase şi alcoolul consumat în exces se pot încheia nefericit, cu o… vizită la spital. Ţinând cont de tradiţia anilor din urmă, medicii recomandă cumpătare. Cardiacii, diabeticii şi persoanele cu afecţiuni gastrice trebuie să se „înfrupte“ cu atenţie din bunătăţile de pe masă. Şi gurmanzii pot avea însă probleme din cauza exceselor alimentare.
Pentru a evita o vizită neplăcută la spital, medicii craioveni avertizează că petrecerea de Anul Nou nu trebuie sub nici o formă să se transforme într-un prilej de exces alimentar şi bahic. Un consum cumpătat de produse tradiţionale şi băutură este recomandat pentru a nu trece de la masa festivă direct pe patul camerelor de gardă. Fripturile suculente din carne de porc, caltaboşii şi dulciurile, toate udate din plin cu băutură, trebuie consumate cu moderaţie, pentru că toate aceste preparate culinare sunt digerate greu de organism. De preferat pentru bolnavii cronic ar fi să opteze pentru carne de pasăre sau de vită, fiartă sau la grătar. Aceeaşi recomandare se aplică şi în cazul cardiacilor, diabeticilor şi persoanelor cu afecţiuni digestive renale. Sarea şi condimentele – ardei iute, hrean, usturoi – trebuie consumate cu prudenţă, mai ales de persoanele cardiace. Medicii ne atrag atenţia şi în ceea priveşte consumul de alcool. Nu este indicat amestecul de băuturi, în special spirtoase.
Medicii recomandă cumpătare
Cum românul sărbătoreşte cel mai bine mâncând, din meniul de la masa festivă nu pot fi excluse dulciurile, fie că este vorba de torturi sau delicioasele prăjituri cu cremă. Un sfat de luat în considerare ar fi să gustăm câte puţin din toate, dar fără să ne săturăm. Cei care optează pentru un stil de viaţă sănătos până la capăt pot înlocui fără regrete dulciurile cu fructe şi legume. Atenţie mare şi la băuturile consumate! Evitaţi pe cât posibil sucurile carbogazoase. Aportul de lichide trebuie să fie de minimum doi litri pe zi. Recomandate sunt ceaiurile de plante neîndulcite, apa plată sau sucurile naturale.
Bolnavii trebuie să continue tratamentul
Bolnavii cronic nu trebuie să întrerupă regimurile recomandate de medici în această perioadă. Persoanele cu afecţiuni cunoscute sunt sfătuite să păstreze continuu legătura cu medicii curanţi pentru a evita agravarea stării de sănătate şi să ia măsuri profilactice suplimentare. „Este important să sărbătorim păstrând tradiţiile cu care ne-am obişnuit în familie, dar trebuie să acordăm mai multă atenţie consecinţelor provocate de alimentele în exces pe care le vom consuma cu această ocazie. Astfel, friptura de porc la tavă, caltaboşii, sosurile, salatele cu maioneză, cozonacul, prăjioturile şi vinul, care nu vor lipsi de pe masa de sărbători, trebuie să nu ne creeze probleme de sănătate, cum ar fi indigestiile, colicile abdominale, balonările, arsurile gastrice, mahmureala şi pancreatitele. Trebuie să fim foarte atenţi la ce mâncăm cum mâncăm şi cât mâncăm. Ar fi bine să alternăm carnea de porc şi cu o carne mai uşoară: pui, curcan sau peşte”, a precizat dr. Narcisa Dinică, consilier superior în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.
Program de sărbători pentru spitale
În noapte de Anul Nou, dar şi în primele zile ale lui 2012 cei care au totuşi probleme provocate de excesele alimentare ori bahice se pot adresa camerelor de gardă ale spitalelor. Vor funcţiona non-stop Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova, Compartimentul de Primiri Urgenţe al Spitalul Clinic Municipal Filantropia din Craiova, Camera de Gardă a Spitalului Clinic de Boli Infecţioase din Craiova şi Camera de Gardă a Spitalului Clinic de Neuropsihiatrie Craiova. Nu însă şi policlinicile acestor unităţi sanitare. De asemenea, Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi SMURD, apelabile la numărul de telefon 112, vor avea în zilele de sărbătoare program normal de lucru.
Sfaturi utile
Friptura de porc trebuie consumată în cantităţi moderate, alături de garniture de legume: broccoli, fasole verde, varză, salate şi mai puţin cu garnituri de cartofi, orez sau paste.
Alimentele prăjite (de la carne până la legume) trebuie evitate mai ales de cei care au probleme digestive, fiind preferat grătarul sau friptura la tavă şi legumele la grill.
Dulciurile, mai ales prăjiturile cu cremă, trebuie consumate în cantităţi foarte mici sau chiar înlocuite cu salate de fructe sau fructe proaspete.
Alcoolul trebuie şi el consumat cu moderaţie, evitându-se băuturile spirtoase şi cele carbogazoase.
Evitaţi fumatul şi cafeaua în exces.