Zestrea românească şi bulgărească, promovată de tineri în Craiova şi Oreahovo

0
488
Proiectul “Zestrea”, implementat de Asociaţia CREEAZĂ ROMÂNEŞTE, din Craiova, în parteneraiat cu Liceul “Hristo Botev”, din Oreahovo, finanţat prin programul Erasmus+ al Uniunii Europene, se apropie de sfârşit.
Dupa două mobilităţi desfăşurate în Oreahovo, în octombrie 2018, de 7 zile, şi în Craiova, în martie, de 12 zile, în cadrul cărora 26 de tineri români şi bulgari au cunoscut meşteri şi meştesuguri din cele două zone vecine şi au învăţat cum să le promoveze cu ajutorul metodelor şi mijloacelor jurnalistice, realizând articole, interviuri şi reportaje, zilele trecute cele două grupuri au împărtăşit rezultatele proiectului în cele două oraşe partenere.
Astfel, tinerii din Oreahovo s-au întâlnit cu colegii lor de la Liceul “Hristo Botev”, precum şi cu reprezantanţi ai administraţiei locale şi ai organziaţiilor de tineret interesate, dar şi cu iubitori de artă populară şi folclor, cărora le-au povestit despre activităţile derulate în proiect, oamenii întâlniţi şi arta lor, dar şi despre competenţele dobândite sau dezvoltate de ei în proiect, despre importanţa cunoaşterii şi promovării meşteşugurilor şi despre impactul demersului lor atât asupra comunitîţii de meşteşugari, cât şi asupra publicului larg. Tinerii au imparţit afişe, flyere şi materiale promoţionale, au discutat cu invitaţii lor pe tema proiectului şi a rezultatelor şi i-au asigurat pe aceştia de intenţia lor de a promova arta populară în continuare, prin alte mijloace şi proiecte.
În Craiova, grupul român a făcut acelaşi demers. A mers în Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, unde cei mai mulţi elevi provin din mediul rural şi doresc să reînvie meşteşugurile de acasă. Aceştia i-au ascultat cu interes pe tinerii participanţ în proiect, impărtăşind cu ei aceeaşi dorinţă de promovare a artei populare şi venind cu idei noi în spijinul acestei iniţiative, manifestându-şi dorinţa de a participa şi ei în proiecte care să le dezvolte competenţele şi care să le ofere oportunitatea de a ajuta comunităţile din care provin.
Tinerii au organizat şi o conferinţă de diseminare, la care au invitat cadre didactice, autorităţi locale, ONG-uri de tineret interesate de tematică, reprezentanţi ai Muzeului Olteniei şi ai Direcţiei pentru Cultură si Patrimoniu Craiova, precum şi alţi tineri, conferinţă în care au fost fîcute cunoscute rezultatele proiectului, dar în care s-au discutat alte oportunităţi şi mijloace de promovare a meşteşugurilor cu sprijinul tinerilor. În cadrul conferinţei, tinerii au citit si o parte dintre articolele scrise de ei despre meşterii întâlniţi în timpul activităţilor, articole care vor putea fi regăsite pe pagina de proiect “Zestrea”, pe Facebook.
Proiectul “Zestrea” s-a desfăşurat pe o perioadă de 11 luni, între 1 august 2018 şi 30 iunie 2019. La el au participat 13 tineri din Craiova, 13 tineri din Oreahovo, 2 lideri din fiecare ţară, pecum şi specialişti din ambele ţări.