Halul în care Gabriel Zamfir înțelege, de mai bine de un an și jumătate, să reprezinte, ca manager, Filarmonica „Oltenia” – o instituție care se impune la nivel național nu numai prin vechime și tradiție, ci și prin valoare și renume – rămâne în continuare nesancționat. Revoltătoare precum modul deficitar şi scandalos în care manageriază este și recenta recomandare de continuare a activității, venită din partea unei comisii în urma evaluării făcute pentru anul 2018. Un semnal este tras, totuși, de viceprimarul Stelian Bărăgan: acesta a refuzat să avizeze raportul privind aprobarea rezultatului final al evaluării, argumentând că nota 9,30 „nu reflectă modul în care au fost realizate obligaţiile asumate prin contractul de management”.
Pretinzând că apără instituția dând o replică unui consilier local care a îndrăznit să ceară socoteală pentru cum cheltuiește banii publici, Gabriel Zamfir nu a făcut altceva decât să o plaseze, din nou, în centrul unui scandal. S-a întâmplat pe 31 mai 2019, în cadrul unei conferințe de presă. Tonului cumpătat, atitudinii demne de un manager de Filarmonică și de profesor al Universității din Craiova, unde predă de peste zece ani, Zamfir le-a preferat injuriile și intimidările. Despre consilierul local cu pricina, Adriana Ungureanu, a afirmat că nu are „o minimă urmă de bun simț” și că, „dacă ar veni la un concert, n-ar înţelege nimic, că una este să faci prăjituri şi alta este să asculţi şi să înţelegi o muzică cultă” – aluzie la faptul că aceasta deţine o cunoscută cofetărie din Craiova.
Acuzele la adresa lui Gabriel Zamfir de gestionare ineficientă a banilor publici vin și după concertul „Placido Domingo jr. & friends”, care a avut loc pe 20 aprilie 2019, la Sala Polivalentă din Craiova. Un eveniment care a costat 296.991 lei şi pentru care s-au vândut doar 404 bilete! Grav este faptul că, fără nici un fel de criterii şi fără ca publicul să fie anunţat anterior, au fost distribuite 1.200 de invitaţii! Zamfir măsoară însă succesul evenimentului în like-uri și comentarii favorabile pe Facebook… Isprava vine după cea de la concertul „Maria Tănase Symphonic”, organizat în urmă cu un an, cu 300.000 lei. Şi pentru acesta Filarmonica „Oltenia” a vândut numai 229 de bilete la Sala Polivalentă din Craiova, ce dispune de peste 4.200 de locuri, şi a distribuit – de asemenea, fără vreun criteriu – un număr-record de invitaţii: 2.227!
Furibund, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, Zamfir a apostrofat nominal redactorii și cotidienele care au scris despre derapajele sale comportamentale, încercând să le intimideze demersurile jurnalistice prin amenințarea cu procese în instanțele de judecată. Asta îi aşteaptă, a mai spus managerul, şi pe alţii care… nu îi cântă în strună ori „falsează” când vine vorba de Filarmonica „Oltenia”. Ca să fie şi mai convingător, l-a aşezat de-a dreapta sa pe avocatul Marius Tiugan, cu care instituţia are contract de asistenţă juridică. „Orice fel de acţiune care poate veni cu un prejudiciu asupra imaginii şi prestigiului instituţiei va fi urmat de un demers inclusiv în justiţie. Pentru că până acum instituţia a stat într-o poziţie pasivă, în care doar a încasat”, a spus Marius Tiugan. Despre neîndeplinirea programului minimal, prejudicierea imaginii instituţiei şi alte prevederi ale art. 32 ce vizează încetarea contractului de management, din OUG 189/2008 privind managementul instituţiilor publice de cultură, suntem convinşi că avocatul le poate detalia atât managerului Gabriel Zamfir, cât mai ales autorităţilor locale, care continuă să tolereze această stare de fapt la Filarmonica „Oltenia”.
Războiul declaraţiilor a început în conferinţa de presă a liberalilor craioveni din 29 mai a.c., a continuat în şedinţa Consiliului Local Municipal (CLM) Craiova din 30 mai 2019, apoi în conferinţa de presă a Filarmonicii „Oltenia” din 31 mai a.c. Se desfăşoară şi astăzi pe Facebook, unde de la consilierul local PNL Adriana Ungureanu şi managerul Gabriel Zamfir până la muzicieni, foşti angajaţi ai Filarmonicii „Oltenia” şi susţinători ai celor două tabere se întrec în ironii, replici tăioase şi ameninţări, profitând de spaţiul public cu vizibilitate amplă. Şi unde unul din marii duşmani ai majorităţii se dovedeşte limba română: din încăierarea cu gramatica se pierd litere, cratime, acorduri, sensuri, dar cui îi mai pasă de asta…
Ce a reaprins spiritele au fost nota 9,30 obţinută de Gabriel Zamfir la evaluarea anuală a managementului la Filarmonica „Oltenia”, care a avut loc la începutul lunii mai a.c., şi recomandarea de continuare a managementului de către comisia formată din Vlad Mateescu – director al Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploieşti, Petruţ Constantinescu – de un an director al Filarmonicii „Ion Dumitrescu” din Rm. Vâlcea, şi Nelu Pârvu – jurist în cadrul Primăriei Craiova. Evaluarea s-a realizat în două etape: analiza raportului de activitate depus de manager şi susţinerea acestuia în cadrul unui interviu. Membrii comisiei au acordat note pentru fiecare din cele două etape, iar rezultatul final s-a calculat prin media aritmetică a notelor date de fiecare membru.
În dezacord cu comisia, viceprimarul Stelian Bărăgan a refuzat însă să avizeze Raportul 88596/2019 întocmit de Serviciul Resurse Umane al Primăriei Craiova privind aprobarea rezultatului final al evaluării. «Ţinând cont de faptul că prin Dispoziţia 421/2017 mi-a fost delegată atribuţia legală a primarului municipiului Craiova de coordonare şi urmărire a activităţii instituţiei Filarmonicii „Oltenia”, apreciez că rezultatul final obţinut de dl manager Zamfir Gabriel la evaluarea anuală nu reflectă modul în care au fost realizate obligaţiile asumate prin contractul de management», notează acesta. Arătat cu degetul că tolerează un management neperformant este primarul Mihai Genoiu. „Poate să facă ce vrea orice director din Craiova care este subordonat Primăriei. Dacă ei se comportă așa, iar dumneavoastră îi țineți în brațe…”, i-a spus edilului consilierul Adriana Ungureanu, în recenta şedinţă a CLM. „Lasă că veniți dvs. primar și îi schimbați cu parul. Eu îi schimb cu legea”, i-a replicat acesta. „Să arătăm cheltuielile și încasările și să evaluăm”, a adăugat consilierul, care îl consideră pe manager incompetent şi acuză cheltuieli nejustificat de mari la instituţia pe care o conduce.
Referirea este şi la achiziţia unor instrumente muzicale în valoare de câteva zeci de mii de euro, însă reprezentanţii Filarmonicii „Oltenia” susţin că aceasta s-a făcut printr-un proiect cu fonduri europene, nicidecum din bugetul local. Este vorba despre „Travelling on music notes – the popularize of natural heritage and resources and cultural heritage of the cross-border region”, derulat împreună cu Orchestra „Sinfonietta” din Vidin (Bulgaria), în cadrul programului Interreg V-A România-Bulgaria, Axa prioritară 2 – O regiune verde, Obiectivul specific 2.1 Îmbunătăţirea utilizării durabile a patrimoniului natural, resurselor şi patrimoniului cultural. Bugetul total al proiectului este de 211.000.50 euro, din care 78.123.12 euro îi revin Filarmonicii „Oltenia”. „Nu e nici un leu consumat din banii craiovenilor, ci doar din fonduri europene. 48.000 este suma cuprinsă în proiect pentru cumpărarea de instrumente muzicale”, a menţionat, în cadrul conferinţei de presă a Filarmonicii, Dorin Măciucă, „liderul sindicatului majoritar din instituţie”, după cum a fost prezentat. Potrivit managerului Zamfir, suma din proiect a fost folosită pentru a achiziţiona „un contrafagot, un clarinet în bas şi două trompete în Do”. „Noi nu avem, în momentul de faţă, un contrafagot. Nu este nici o filarmonică profesionistă din lume şi din ţară care să nu aibă un contrafagot! E un instrument scump. Unul profesional costă undeva la 30.000 euro. 22.000 euro, cu cât l-am luat noi, este chiar foarte ieftin, e o sumă foarte bună”, a adăugat Măciucă, convins, ca şi managerul Zamfir, că „dezinformările, atacurile, minciunile şi denigrările la adresa instituţiei” lansate de consilierul Ungureanu au la bază „motive personale”.
Cheltuieli nejustificat de mari în comparație cu veniturile încasate și impactul în rândul publicului au fost semnalate în repetate rânduri, în ultimul an, și în privința evenimentelor organizate de Filarmonica „Oltenia” la Sala Polivalentă din Craiova. Pentru „Maria Tănase Symphonic” (5 mai 2018), instituția a vândut doar 229 de bilete şi a distribuit, fără nici un fel de criteriu, 2.227 de invitaţii. Asta după ce, în cadrul unei conferințe de presă care a precedat concertul, Gabriel Zamfir mințise cu seninătate, afirmând că s-au vândut 1.178 de bilete, cifra reală fiind făcută publică în urma unei solicitări făcute de cotidianul „Cuvântul Libertății” în baza legii privind liberul acces la informaţii. Evenimentul a costat 300.000 lei, iar încasările s-au ridicat la un total de 12.005 lei. Pentru „Placido Domingo jr. & friends” (20 aprilie 2019) s-au cheltuit 296.991 lei, au fost vândute 404 bilete (care au avut prețurile de 100 lei în zona VIP şi 50 lei în tribună) și s-au distribuit, de asemenea fără nici un fel de criteriu, 1.200 de invitații. Întrebat, cu două zile înainte de concert, într-o conferință de presă, câte bilete au fost vândute până la respectivul moment, Zamfir a mai mințit o dată, de față cu artistul Placido Domingo jr. și impresarul acestuia în România, Ionuț Pavel: „Peste 800”, a declarat acesta.
Gabriel Zamfir măsoară însă succesul evenimentului în like-uri și comentarii favorabile pe Facebook… «Vă invit pe fiecare să vedeţi live-ul, înregistrarea de pe pagina de socializare a Filarmonicii „Oltenia”, unde avem peste 244 de distribuiri, peste 250 de comentarii laudative, peste 80.000 de vizualizări ale celor două ore. Şi vă invit totodată să vedeţi reacţia publicului la mai toate piesele cântate în cadrul concertului. Atâta timp cât de peste ocean, din Canada, din America, sunt oameni care comentează laudativ la adresa oltenilor, nu poate nimeni să spună că a fost un eşec, atâta timp cât români de-ai noştri laudă iniţiativa respectivă», declară managerul notat cu 9.30. Care mai face o afirmație hilară: „Specific că este unul din cele mai bune evenimente realizate în ultimii 10 ani ai Filarmonicii!”. De unde a tras concluzia nu se știe, având în vedere că nu în sala de concert și-a petrecut timpul înainte de mandatul de manager de Filarmonică, ci în ședințele de partid de la ALDE ori în campania electorală pentru Primăria Craiova.
Pentru consilierul local Adriana Ungureanu, Zamfir a avut mai multe replici în cadrul conferinței de presă. „Din punctul meu de vedere – şi îmi asum, în baza articolului 30 din Constituţia României –, dacă doamna ar veni la un concert n-ar înţelege nimic, că una este să faci prăjituri şi alta este să asculţi şi să înţelegi o muzică cultă”, a spus, între altele, managerul. Scandaloase ca și limbajul și atitudinea suburbane pe care le are față de cei care nu îi cântă în strună rămân și alte fapte ale lui Gabriel Zamfir. Prea bine cunoscute sunt afirmaţia că mamele participante la protestele de 10 august 2018, din Piaţa Victoriei, merită „măcar un glonţ în cap” și implicarea în incidentul din 20 decembrie 2018, când a agresat verbal şi fizic un angajat al Filarmonicii „Oltenia”. Cu toate acestea, continuă să rămână în funcție, având mandat pentru perioada 18 septembrie 2017 – 17 septembrie 2020.
Cine este Gabriel Zamfir:
Acuzat că a plagiat. La scurt timp după ce proiectul de management cu care a câştigat concursul pentru funcţia de conducere a Filarmonicii „Oltenia” a fost publicat pe site-ul Primăriei Craiova, Gabriel Zamfir a fost acuzat de plagiat: pasaje întregi au fost copiate din proiecte mai vechi ale fostului manager Vlad Drăgulescu, dar și ale fratelui său, Antoniu Zamfir, manager al Operei Române Craiova. Ca dovadă, în proiectul de management pentru perioada 2017-2022, Zamfir vorbește de obiective pentru 2013-2015, iar în alte fragmente privind viziunea sa asupra Filarmonicii „Oltenia” face referire la „teatru” și compartimentul de „balet”.
Autor al afirmaţiei că mamele participante la protestele de 10 august 2018, din Piaţa Victoriei, merită „măcar un glonţ în cap”. Într-un comentariu pe Facebook, din august 2018, Gabriel Zamfir a spus că mamele care îşi duc copiii la mitinguri ar merita măcar un glonţ în cap. «Un mare respect pentru acei jandarmi şi măcar un glonţ în cap acelor așa-zise „mame” care au ieşit cu copiii în braţe la proteste deşi se ştia că nu e un protest paşnic aşa cum ar trebui sa fie în democraţie. Dar deh nu avem aceeaşi definiţie pentru „democraţie”», a scris Zamfir pe reţeaua de socializare. Oamenii l-au sancţionat dur în sute de mesaje. Unul a venit chiar de la ministrul Culturii de la vremea respectivă: „Asemenea atitudini și vocabular nu pot fi acceptate în România de astăzi, ele amintind de cele mai negre momente prin care a trecut poporul nostru în secolul trecut. Nu pot iniția măsuri administrative împotriva acestui domn, întrucât Filarmonica din Craiova nu se află în subordinea ministerului pe care îl conduc. Îmi permit, însă, la rândul meu, să-i sugerez o demisie de onoare”, declara George Ivaşcu, citat de pressone.ro.
Implicat în incidentul din 20 decembrie 2018, când l-a agresat verbal şi fizic pe un angajat al Filarmonicii „Oltenia”. Într-o criză de furie, a ţipat la Ivan Iliev, încadrat pe postul de consultant artistic, i s-a adresat în repetate rânduri spunându-i „nesimţitule”, apoi a vrut să-l scoată cu forţa afară din birou. Anticipând o atitudine agresivă, întrucât nu era prima dată când managerul avea un astfel de comportament în cadrul instituției, acesta a înregistrat întregul incident cu telefonul mobil. Făcută publică în exclusivitate pe site-ul cotidianului „Cuvântul Libertăţii”, înregistrarea audio a ajuns şi la autorităţile locale, odată cu sesizarea depusă de Ivan Iliev. „Vă asigur că, dacă managerul a greşit, pleacă, pentru că este la a treia abatere şi eu nu mai stau cu el la discuţii. Nu admit astfel de comportament!”, declara indignat, la vremea respectivă, viceprimarul Stelian Bărăgan. „Am avut o discuţie şi cu dl primar şi vom porni o anchetă. Se va constitui o comisie, să vedem ce s-a întâmplat, de fapt”, mai spunea acesta. Constituită a fost o Comisie de audit a Primăriei, formată din Gheorghe Burci și Nicolae Tufan, iar dacă a existat și vreo anchetă… rezultatele acesteia nu se cunosc. Sesizată a fost și Comisia de disciplină a Filarmonicii „Oltenia”, doar că aceasta îl are președinte… chiar pe Gabriel Zamfir! Lipsa de reacție a autorităților locale și continua stare conflictuală din instituția în care își desfășura activitatea l-au determinat pe Ivan Iliev să își înainteze demisia din funcție, la data de 28 februarie 2019.
Lectorul care a semnat ca „profesor universitar” pe diplomele eliberate de Ministerul Educației. În perioada 2-5 aprilie 2018, la Craiova a fost organizată Olimpiada națională de interpretare vocală, instrumentală și studii teoretice muzicale pentru clasele a IX-a – a XII-a, iar președinte al Comisiei Centrale a competiției a fost desemnat Gabriel Zamfir. Diplomele acordate elevilor câștigători sunt semnate de Zamfir în calitate de „prof. univ. dr.”, deși gradul deținut de acesta este de „lector doctor”.
Organizator al evenimentului „Maria Tănase Symphonic” (5 mai 2018), pentru care Filarmonica „Oltenia” a vândut doar 229 de bilete la Sala Polivalentă din Craiova, ce dispune de peste 4.200 de locuri, şi a distribuit, fără vreun criteriu, 2.227 de invitaţii. Evenimentul a costat 300.000 lei, iar încasările s-au ridicat la un total de 12.005 lei.
Organizator al evenimentului „Placido Domingo jr. & friends” (20 aprilie 2019) tot la Sala Polivalentă Craiova, care a costat 296.991 lei și unde au fost vândute 404 bilete și distribuite 1.200 de invitații.
***
Gabriel Zamfir, managerul Filarmonicii „Oltenia”: «Înţeleg că solicită (n.r. –Adriana Ungureanu, consilier local PNL) cheltuielile, veniturile, tot ceea ce s-a realizat pe anul 2018. Dacă avea o minimă urmă de bun simţ, se ducea, solicita raportul de activitate şi nu dezinforma şi nu minţea, că vedea acolo cifrele reale. Ce înseamnă treaba asta? Înseamnă că pe anul 2018 Filarmonica „Oltenia” a avut – vorbesc aici numai de veniturile proprii, nu despre ceea ce s-a cheltuit, întrucât, conform proiectului de management, conform legii managementului instituţiilor de cultură, 97 la sută vine de la bugetul local şi 3 la sută instituţia trebuie să îşi facă veniturile proprii. Conform proiectului meu de management depus în 2017, mi-am asumat ca pe anul 2018 să realizez 330.000 lei venituri proprii. La 31 decembrie, s-au realizat 383.848 lei, cu 53.848 lei mai mult decât mi-am propus în proiectul de management. Doamna, care este patroană şi care se ocupă şi merge, are activităţi în mediul privat, ar trebui să ştie că, atunci când ai nişte cheltuieli, ai şi nişte venituri. Dar noi nu suntem cofetărie, noi nu suntem piaţă şi nu trebuie să avem venituri mai mari decât cheltuieli».
***
Dorin Măciucă, lider de sindicat, Filarmonica „Oltenia”: «În şedinţa cu colegii mei din sindicatul reprezentativ, m-au rugat să transmit punctul de vedere al artiştilor din Filarmonica „Oltenia”, prin care solicităm să fim lăsaţi să ne facem meseria fără a mai fi atacaţi. Nimeni nu crede că sunt motive politice, ci doar personale. Toată lumea ştie că aici vorbim de motive personale! Pe astea să şi le rezolve în altă parte (n.r. – Adriana Ungureanu, consilier local), dar nu târând o instituţie, dezinformând opinia publică asupra lor. Altfel, spuneau colegii mei că îşi rezervă dreptul de a merge să ne căutăm dreptatea în instanţă».
Acest site utilizează cookie-uri | Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.Sunt de acord