Ce-au servit craiovenii de 1 Decembrie: Sarmale naţionale învelite în mesaje electorale

1
363

Ziua Naţională a României a trezit spiritul patriotic în craioveni. În ciuda gradelor cu minus indicate de termometru, mulţi dintre locuitorii Băniei şi-au pus cojoacele de iarnă şi au ieşit cu mic, cu mare, în număr de câteva sute, în Piaţa A.I. Cuza, pentru a participa, alături de oficialităţi, la ceremonia organizată în cinstea zilei de 1 Decembrie. Pentru lecţia lor de patriotism au fost răsplătiţi cu cocarde tricolore, steaguri, o paradă militară bine organizată, dar şi cu eşarfe de partid care au defilat, nou-nouţe, la gâturile politicienilor noştri. După “repriza” solemnă, a urmat pomana cu sarmale şi fasole, care i-a îmbiat şi pe cei mai friguroşi dintre participanţi.

Imnul Naţional al României, intonat răsunător de soldaţi şi murmurat în barbă de sutele de participanţi rebegiţi de frig, a deschis manifestările de ieri, fiind urmat de serviciul religios pentru cinstirea eroilor patriei, oficiat de un sobor de preoţi. Au urmat discursurile autorităţilor, care au vorbit despre însemnătatea Zilei Naţionale a României şi le-au amintit craiovenilor că datorită eroilor care şi-au sacrificat viaţa, ne sărbătorim astăzi patria.

“România s-a afirmat ca una dintre cele mai statornice şi stabile ţări”

<<Iubiţi compatrioţi, în acest cadru solemn prilejuit de manifestarea zilei naţionale a României vă rog să-mi permiteţi să adresez cele mai alese şi curate gânduri distinşilor participanţi la această adunare şi tuturor doljenilor. În urmă cu 93 de ani, înaintaşii noştri au făurit România pe care noi o sărbătorim astăzi. O dată importantă – 1 decembrie 1918, reprezintă pentru cei care simt româneşte, cel mai înălţător moment din paginile de istorie ale poporului nostru – reîntregirea într-un singur trup a tuturor românilor. De la 1 decembrie 1918, ziua în care Adunarea Naţională de la Alba Iulia, a proclamat Unirea tuturor românilor din Moldova, Ardeal şi Ţara Românească într-un singur stindard şi până în prezent, România s-a afirmat ca stat european, ca una dintre cele mai statornice şi stabile ţări. Trebuie să spunem cât mai răspicat că nu am fi putut să ne aflăm astăzi, aici, să înălţăm 93 de ani de existenţă şi recunoaştere statală, fără vărsările de sânge ale bravilor ostaşilor români care au plătit cu propria viaţă întregirea spirituală a ţării noastre. Pe lângă memorabilele succese militare ale soldaţilor români în timpul primului Război Mondial care a condus în cele din urmă la eliberarea teritoriilor româneşti – Ardealul, Bucovina şi Basarabia, Marea Unirea a reprezentat şi o manifestare de voinţă a întregii noastre naţiuni, care, în pofida tuturor înţelegerilor şi negocierilor politice ale membrilor puterii a reuşit să-şi atingă scopul şi dezideratele naţionale. Marea Unire de la 1 decembrie a oferit românilor şansa de a-şi regăsi conştiinţa unităţii de origine, de limbă şi credinţă. În calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj, doresc să transmit tuturor craiovenilor şi doljenilor, cele mai sincere urări de sănătate, prosperitate şi împliniri profesionale şi un sincer “La mulţi ani!” >>, le-a transmit preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, tuturor craiovenilor care au luat parte la eveniment.

Solomon: “Poţi smulge omul din ţara lui, dar nu poţi smulge ţara din om”

Primarul Craiovei, Antonie Solomon, le-a vorbit participanţilor despre adevăratul patriotism pe care fiecare trebuie să-l poarte în inimă: <<Dragostea de ţară nu se declară doar în timpul manifestaţiilor publice, iubirea de patrie trebuie să se manifeste prin fapte, tot timpul cât existăm. Respectul pentru marile valori nu se face public doar cu ocazia zilei naţionale, acest respect trebuie să fie perpetuu. Dreptul de a fi toţi românii într-un singur stat nu vine odată cu războaiele sau tratatele. Etnice au fost graniţele noastre nu politice sau strategice, de aceea am crezut că trebuie să fie eterne. În centrul uniunii sociale româneşti se distinge capitala Olteniei, Craiova noastră cea de zi cu zi. Craiova – filă de legendă, filă a Istoriei României, templu al învăţământului al culturii, comandament al Armatei Române, un loc unde sculptorul Constantin Brâncuşi s-a născut a doua oară, locul de unde românul Jean Negulescu a plecat să cucerească cetatea filmului american. Poţi smulge omul din ţara lui, dar nu poţi smulge ţara din om >>.

La rândul său, prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, le-a transmis craiovenilor că, este timpul să se gândească “la ceea ce ne uneşte şi mai puţin la ceea ce ne desparte”:  “Evoluţia naţiunii române a fost marcată, în momentele cheie, de sentimentul de unitate, liant care a făcut să devină posibile marile proiecte naţionale. Realitatea ultimilor ani, deşi diferită din punct de vedere istoric, ne arată că trăim unul dintre momentele cheie, în care avem nevoie de solidaritate şi efort comun. Este timpul să ne gândim, în primul rând, la ceea ce ne uneşte şi mai puţin la ceea ce ne desparte, pentru a depăşi dificultăţile economice actuale”. Avem nevoie de speranţă şi încredere pentru un viitor mai bun pentru generaţiile de astăzi şi de mâine şi am convingerea că sacrificiile românilor nu au fost în zadar”.

Muzică şi voie bună în piaţa A.I. Cuza

Cele mai savurate momente ale zilei de ieri au venit, însă, la final. Depunerea coroanelor de flori la statuia domnitorului A.I. Cuza a fost urmată de onorurile militare. Defilarea cu maşinile din dotarea unităţilor militare şi avionul aparţinând Aeroclubului “Oltenia” care a survolat cerul, au atras privirile sutelor de craioveni, cei mai încântaţi fiind copiii, care, pe tot parcursul manifestărilor au fluturat steagurile în miniatură. Un alt moment gustat de public a fost şi spectacolul de muzică populară susţinut de Ansamblul Folcloric “Maria Tănase” din Craiova, Ansamblul Folcloric “Ion Şerban” din Işalniţa, Anasamblul Folcloric “Alunelul”, Ansamblul Folcloric “Crăiţele” şi Ansamblul Folcloric “Leoveanca”. Animaţi de cântecele soliştilor, craiovenii s-au prins în hore, pe care le-au lărgit cât toată piaţa. Ospăţul din anii trecuţi s-a reluat, aşa că sutele de craioveni s-au mutat pe Esplanada Teatrului Naţional “Marin Sorescu”, unde s-au aşezat cuminţi la coadă pentru a prinde o porţie de fasole cu cârnaţi sau sărmăluţe şi un păhărel cu vin fiert. Pentru că meniurile pregătite de Primăria Craiova au început să se distribuie încă de la primele ore, degustătorii nu şi-au mai dat brânci şi au plecat mulţumiţi acasă, fiecare cu pacheţelul lui. O parte dintre ei s-au simţit stânjeniţi de gardurile de protecţie puse de organizatori la corturile cu alimente, comentând că sărăcia pe care o trăim în ultimii ani nu le-a ştirbit românilor din bunul simţ.

Ca de fiecare dată, la astfel de manifestări, politicienii s-au înghesuit să defileze în faţa electoratului cu care se vor întâlni anul viitor. Nu mai puţin de opt partide şi tot atâtea instituţii publice au fost văzute depunând coroane de flori la statuia domnitorului A.I. Cuza. Sub privirile sutelor de craioveni, lista a fost deschisă de reprezentanţii PDL Dolj care au avut cea mai stufoasă delegaţie. În marea de fulare portocalii care au strălucit nou-nouţe la gâturile pedeliştilor, nu a fost văzut însă primarul Antonie Solomon, grupul fiind condus de către cei doi viceprimari, Mărinică Dincă şi Teodor Sas. La câteva minute, figura edilului din Bănie a apărut în rândul membrilor UNPR Dolj care şi-au etalat pentru prima dată, într-o manifestare publică, recuzita de partid, adică eşarfele alb-roşii. O mică surpriză a fost oferită apoi şi de către delegaţia Primăriei Craiova, din care a lipsit, de această dată, viceprimarul Mărinică Dincă. Neînţelegerile din ultimul timp l-au făcut pe acesta să nu i se alăture şefului nici în public, preferând să-l urmărească de departe şi să se alăture doar colegilor din Consiliul Local Municipal.

 

1 COMENTARIU

  1. Bun material, Alina…o singura rugaminte…uita-te un pic la verbul “a servi” si spune-ne si noua pe cine si cu ce “au servit” craiovenii de 1 Decembrie

Comments are closed.