Au ajuns după gratii pentru fraudarea ING Bank

0
725

Silviu Victor Mic

Patru doljeni pe numele cărora au fost emise mandate de executare a pedepsei cu închisoarea au ajuns după gratii, marţi după-amiaza. Cei patru, împreună cu alte cinci persoane, au comis una dintre cele mai răsunătoare fraude bancare, prejudiciind ING Bank – Sucursala Dolj, cu câteva miliarde de lei vechi, în anul 2005. Pe 8 noiembrie 2011 sentinţa în dosar a rămas definitivă, şapte dintre inculpaţi primind pedepse cu executare, însă numai patru au fost ridicaţi de poliţişti.

Poliţiştii doljeni de investigaţii criminale au acţionat marţi, 22 noiembrie a.c., pentru prinderea unor persoane pe numele cărora fuseseră emise mandate de executare a pedepsei cu închisoarea. Astfel, poliţiştii din Filiaşi l-au prins pe Daniel Şchiopârlan, de 40 de ani, din oraşul Filiaşi, condamnat definitiv la 5 ani închisoare, pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale şi ai Secţiei 1 Poliţie i-au prins pe Daniela Ilie, de 53 de ani, din Craiova, condamnată la 5 ani închisoare şi pe Silviu Victor Mic (fost Maştalier), 31 de ani, din Craiova, condamnat la 3 ani şi 6 luni închisoare pentru aceeaşi faptă. În plus, poliţiştii Secţiei 4 l-au ridicat pe Victor Mănescu, de 63 de ani, din Craiova condamnat la 3 ani şi 6 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune.

Daniela Ilie

Cele patru persoane ridicate marţi de poliţişti, împreună cu alţi cinci craioveni, au fost trimişi în judecată, în octombrie 2005, pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi fals material în înscrisuri oficiale. Este vorba despre una dintre cele mai mari fraude bancare comise până la momentul respectiv, cercetările în dosar fiind efectuate de ofiţerii BCCO Craiova sub coordonarea procurorilor DIICOT Craiova.

Şchiopârlan Daniel

Potrivit datelor făcute publice de procurori la momentul respectiv, un consilier financiar al ING Bank a pus bazele unui grup care obţinea carduri cu descoperire de cont pentru cei interesaţi, folosind adeverinţe de venit falsificate, pe care erau menţionate salarii fabuloase. Prin falsificarea a sute de documente şi prin înşelăciuni, cei nouă au facilitat obţinerea unor carduri ING Bank cu descoperire de cont pentru 145 de persoane, prejudiciul adus unităţii bancare fiind de câteva miliarde de lei vechi. Grupul era format din Ilie Daniela – condamnată la 5 ani de închisoare cu executare, Tudor Gabriel, Şchiopîrlan Nicolae Daniel – ambii condamnaţi la câte 5 ani de detenţie, Maştalier Silviu Victor şi Negoiţă Florin Laurenţiu, care au primit câte 3 ani şi 6 luni închisoare, Mănescu Aurelian Victor, condamnat tot la 3 ani şi 6 luni de închisoare, Niculescu Luminiţa Carmen, care a primit doi ani cu executare şi Paraschiv Nicoleta Manuela şi Cojocaru Anişoara, care au primit câte doi ani de închisoare cu suspendare. Aceste pedepse au fost pronunţate la Curtea de Apel Craiova, anul trecut, pe 21 mai, hotărârea rămânând definitivă pe 8 noiembrie a.c., la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Rămâne de văzut când vor ajunge în arest şi celelalte persoane condamnate în acest dosar.