„Depopularea României – cauze şi consecinţe”, temă de conferinţă la „Întâlnirile SpectActor”

0
398

Teatrul Naţional „Marin Sorescu” reia, în stagiunea 2017-2018, seria de conferinţe susţinute de personalităţi culturale şi pedagogice ale României, „Întâlnirile SpectActor”. Primul invitat al acestei toamne este prof. univ. dr. Dorel Dumitru Chiriţescu, de la Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu. Duminică, 1 octombrie, ora 11.0, acesta va susţine conferinţa „Depopularea României – cauze şi consecinţe” în Sala „Ion D. Sîrbu” a teatrului. Moderator: scriitorul Nicolae Coande.

Chiriţescu Dumitru Dorel (n. 1965) este absolvent al Facultăţii de Știinţe Economice din Craiova. În prezent, este decan al Facultăţii de Știinţe Economice a Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu şi colaborator al revistei „Dilema veche”, unde ţine rubrica „Viaţa de capital”. Cel mai recent volum al său este „Capitalismul, o dezbatere despre construcţia socială occidentală”, apărut anul trecut la Editura Institutul European, din Iaşi.

În conferinţa de duminică, profesorul Chiriţescu va încerca să sintetizeze multiplele cauze care au dus la emigraţia masivă a românilor în aceşti 27 de ani de la revoluţia din 1989, dar să ofere şi soluţii pentru stoparea acestui „exod”. Rata emigraţiei româneşti este una dintre cele mai mari din lume, după Siria, în condiţiile în care această ţară suferă consecinţele unui război devastator. Numărul românilor emigraţi, din motive economice, peste hotare a crescut cu 7% în fiecare an din 2000 până în 2015. România înregistrează cea mai mare diasporă din UE după Marea Britanie, Polonia şi Germania. Aceste cifre (circa 3,4 milioane de cetăţeni români au ales să muncească altundeva decât în ţară) duc la o slăbire considerabilă a potenţialului economic, demografic al ţării cu consecinţe greu de cuantificat pentru viitorul apropiat.

„Dacă cineva m-ar întreba care este marea problemă pe care socialul românesc o are de înfruntat acum şi în viitor, i-aş răspunde fără să mă gândesc: emigraţia”, mărturiseşte invitatul.