Programul de dezvoltare comunitară World Vision, la final / 8.000 de copii sprijiniţi, anual, în judeţul Dolj

0
425

Timp de 17 ani, World Vision a sprijinit peste 8.000 de copii din judeţul Dolj prin proiecte de educaţie, sănătate, bunăstare economică a familiei, formare spirituală şi civică a cetăţenilor. Ieri, în sala de spectacol a Teatrului pentru copii şi tineret „Colibri”, printr-un spectacol aniversar oferit de grupuri de copii din comunităţile partenere, a fost marcat finalul celui mai longeviv şi mai complex program de dezvoltare comunitară derulat în judeţul Dolj.  

wv evenimentCel mai complex program derulat de organizaţia World Vision International, în peste o sută de ţări, este Programul de Dezvoltare Comunitară. În judeţul Dolj, acesta s-a derulat în perioada 2000-2017, pentru aproximativ 8.000 de copii şi părinţii acestora, beneficiarii indirecţi fiind peste 34.000 – locuitori ai celor 13 comunităţi partenere: Argetoaia, Bucovăţ, Brabova, Braloştiţa, Breasta, Carpen, Cernăteşti, Coţofenii din Dos, Pleşoi, Predeşti, Scaeşti, Sopot şi Vârvorul de Jos.

Programul a adus schimbare în viaţa copiilor din comunităţile partenere, oferindu-le acestora nu doar şansa de a-şi împlini visele şi de a avea speranţă într-un viitor mai bun, ci şi de a trăi într-un prezent în care să se simtă protejaţi şi să se bucure de o educaţie de calitate, de o stare bună a sănătăţii, de oportunităţi de dezvoltare a unor afaceri generatoare de venit pentru părinţii lor şi un spirit comunitar consolidat în comunităţile în care trăiesc şi se dezvoltă.

42 de şcoli şi 45 de grădiniţe au fost renovate

wv eveniment 1La începutul programului, prin proiectele de educaţie, 24 de şcoli primare, 18 şcoli gimnaziale şi 45 de grădiniţe partenere au fost reabilitate şi renovate, dotate cu material didactic, iar peste 300 de cadre didactice au luat parte la cursuri de perfecţionare care să le ajute să desfăşoare activităţi extraşcolare cu copiii. Pentru a-şi petrece timpul liber, World Vision a deschis 27 de cluburi ale copiilor, unde aceştia au luat parte la activităţi distractive, educative şi s-au implicat în campanii de promovare a drepturilor copilului.

Prin programele de burse şcolare, World Vision a susţinut 254 de elevi din mediul rural să-şi continue studiile la liceu. Dintre aceştia, 70 au mers mai departe la facultate.

Anual, 2.500 de copii au luat parte la campanii de igienă, nutriţie şi sănătate şi au primit kituri de igienă personală. Având în vedere preocuparea la nivel global a organizaţiei pentru sănătatea copilului sub 5 ani, s-au organizat sesiuni informative pentru peste 1.200 de mame pe teme legate de nutriţie şi dezvoltarea copilului şi s-au oferit training-uri pentru peste 80 de cadre medicale.

Începând cu anul 2002, World Vision a depus eforturi susţinute pentru a îmbunătăţi viaţa persoanelor cu dizabilităţi. Peste 200 de copii cu dizabilităţi au beneficiat de servicii de recuperare specializate şi 300 de adulţi au beneficiat de scaune rulante potrivite şi de instruirea necesară pentru o utilizare adecvată. Buna integrare a copiilor cu dizabilităţi în învăţământul public s-a realizat prin campanii de conştientizare privind drepturile copiilor cu dizabilităţi şi educaţia incluzivă, training-uri pentru părinţi şi cadre didactice, parteneriatul cu instituţiile locale, networking.

Prin intervenţia World Vision, 25 de dispensare au fost reabilitate şi dotate, contribuind astfel la oferirea de servicii de asistenţă medicală primară pentru 34.000 de persoane. Totodată, World Vision a asigurat accesul la apă curentă şi potabilă pentru 7 dispensare şi 19 şcoli.

600 de persoane au participat la cursuri de calificare

În cei 17 ani, World Vision a lucrat cu oamenii din comunităţi, oferindu-le oportunităţi antreprenoriale şi profesionale care să-i ajute să câştige un venit stabil şi să poată avea grijă de copiii lor: 600 de persoane au participat la cursuri de calificare şi 400 de familii au primit donaţii de stupi complet echipaţi, solarii, pui, găini, capre, oi.

 „Au trecut 17 ani şi Programul de dezvoltare comunitară a ajuns la final de drum. Lăsăm în urmă comunităţi care pun în centrul activităţii lor copilul, care au căpătat experienţă în elaborarea strategiilor de dezvoltare locală, care au învăţat să acceseze fonduri  şi care au exerciţiul parteneriatului. Copiii au crescut şi au planuri ambiţioase pentru viitor, părinţii au înţeles nevoia de a investi în educaţia şi protecţia copiilor, membrii comunităţii s-au organizat în asociaţii care continuă cu iniţiative noi  procesul de dezvoltare a comunităţii lor”, a spus Georgeta Ungureanu, manager interimar Biroul Zonal Dolj.