Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat ieri, în cadrul discursului anual despre starea Uniunii Europene, că România şi Bulgaria trebuie acceptate cât mai rapid în spaţiul de liberă circulaţie Schengen. “Este timpul să aducem România şi Bulgaria în zona Schengen. Şi Croaţia trebuie adusă în Schengen, după ce îndeplineşte condiţiile tehnice. Croaţia merită calitatea de membru deplin, dacă vrem ca UE să ne unească continentul, mai degrabă decât să îl împartă. Trebuie să menţinem o perspectivă credibilă pentru deschidere către ţările din Balcanii de Vest. UE va avea mai mult de 27 de state membre”, a spus Juncker.
Preşedintele Comisiei Europene le-a cerut statelor din Europa, în special celor din estul continentului, să se unească, ceea ce ar putea fi un avertisment direct către ţări precum Polonia şi Ungaria. “Europa se întinde din Spania către Bulgaria. Europa trebuie să respire cu ambii plămâni: plămânul estic şi plămânul vestic. Altfel, continentul nostru se va sufoca”, a spus Juncker.
Jean-Claude Juncker a lăudat zona euro şi susţine că o piaţă unică puternică este calea către o Uniune Europeană mai puternică. “Toate statele membre, cu excepţia a două, sunt obligate să adere la zona euro. Aceste state membre au nevoie de sprijinul unui instrument de aderare la zona euro. Europa trebuie să poată lua decizii mai rapid şi mai eficient. Trebuie să vedem o uniune economică şi monetară mai agilă. Zona euro este mai rezistentă la şocuri decât în urmă cu câţiva ani. Avem nevoie de un minister european al Economiei şi al Finanţelor … pentru a promova reformele structurale în statele noastre membre”, a mai declarat Juncker.
Toate ţările UE trebuie să adere la zona euro
Toate ţările Uniunii Europene trebuie să adere la zona euro, a afirmat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în timp ce comisarul UE pentru Buget şi Resurse umane, Günther Oettinger, a sugerat că Bulgaria ar putea adopta moneda euro în 2018. “Dacă vrem ca euro să unească mai degrabă decât să divizeze continentul nostru, atunci trebuie să fie mai mult decât moneda unui grup select de ţări. Euro este destinată să fie moneda unică a întregii Uniuni Europene. Toate statele membre UE, cu excepţia a două, au obligaţia şi dreptul de a adera la zona euro atunci când îndeplinesc toate condiţiile”, a declarat Jean-Claude Juncker în discursul despre starea Uniunii Europene. Dintre cele 28 de state membre UE, Marea Britanie şi Danemarca au clauze care le permit să nu adopte moneda euro. Marea Britanie ar urma să iasă din UE în anul 2019. La rândul său, Günther Oettinger, comisarul european pentru Buget şi Resurse umane, a declarat pentru publicaţia germană Tagesspiegel, că Bulgaria ar putea adera la zona euro în anul 2018. “Pornesc de la premisa că premierul bulgar, Boiko Borisov, va anunţa la începutul anului 2018, când ţara sa va prelua preşedinţia Consiliului UE, că Bulgaria vrea să adere la zona euro”, a afirmat Günther Oettinger.