Se lansează proiectul „CRESC la bibliotecă”

0
637

PrintBiblioteca Judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman” organizează conferinţa de presă de lansare a proiectului „CRESC la bibliotecă”, miercuri, începând cu orele 10.00, în Sala “Marin Sorescu” (American Corner), co-finanţat de AFCN.

  Proiectul se înscrie în aria tematică a Educaţiei prin Cultură şi este dedicat celebrării Centenarului României Moderne. Alături de partenerii săi, bibliotecile judeţene din Braşov, Caraş-Severin şi Sălaj, Biblioteca „Aman” îşi propune conştientizarea unui grup de 10 copii şi tineri, cu vârstele cuprinse între 12 şi 16 ani, provenind din medii defavorizate, asupra valorilor şi semnificaţiilor legate de Primul Război Mondial şi Marea Unire din 1918. Participanţii vor beneficia de activităţi diverse: ateliere interactive, proiecţii de film, prezentare de corespondenţă etc., prin care, alături de bibliotecarii specialişti, vor învăţa cum pot participa activ la aniversarea a 100 de ani de momentele glorioase realizate în anii 1917-1918.

  Întregul proiect a fost gândit şi conceput dintr-o perspectivă inovatoare, în ceea ce priveşte publicul ţintă, conţinutul şi metodele lui. Activităţile proiectului vor cuprinde un atelier interactiv de istorie, numit “Istoria Altfel”, ce include şi vizionarea de materiale vizuale legate de evenimentele care au influenţat destinul României în perioada Primului Război Mondial. Al doilea atelier, numit “Istoria Citită”, constă în studierea corespondenţei de epocă, adaptată specificului local, şi instruirea copiilor în redactarea de scrisori, aceştia fiind încurajaţi să interacţioneze cu grupurile selectate de către parteneri, împărtăşind experienţa lor din timpul atelierelor. Cea de-a treia activitate este intitulată “Istoria de Ieri, Azi”, atelier în cadrul căruia copiii vor realiza interviuri cu persoane care vor relata amintirile lor despre evenimentele din preajma Unirii României. Mai precis, este vorba despre surse de istorie orală, de repovestire a experienţelor celor care au participat la Unire de către urmaşii lor, cei care păstrează aceste amintiri de viaţă.

  Proiectul a pornit de la nevoia de servicii culturale oferite de biblioteci audienţei pasive, adică acelor tineri aflaţi în situaţii vulnerabile şi de risc cauzate de sărăcie şi acces deficitar la cultură. În felul acesta, bibliotecile publice devin agenţi activi şi conştienţi în întărirea coeziunii sociale a comunităţilor lor. Impactul proiectului vizează atât publicul ţintă, cât şi nivelul instituţional al bibliotecilor publice, care îşi vor diversifica oferta educaţională. De asemenea, produsele proiectului – kitul educaţional şi testimonialele – vor fi diseminate între parteneri, în rândul şcolilor şi profesorilor interesaţi să preia modelul, precum şi în instituţiile care oferă servicii culturale şi sociale. Prin acest proiect ne propunem să valorificăm patrimoniul cultural local, să susţinem accesul liber la cultură, să cinstim memoria Unirii din 1918, să promovăm diversitatea şi toleranţa. Prin aderarea la abordarea „minţi diferite, soluţii comune”, bibliotecile partenere doresc să încurajeze tinerii spre valorificarea moştenirii istorice şi spre implicarea activă în celebrarea identităţii naţionale.

  «Proiectul „CRESC la bibliotecă” este o bună oportunitate pentru noi toţi, pentru copii în principal, de a ne acomoda cu experienţele de război de acum 100 de ani. Cum anul 2017 a fost declarat la nivel naţional Anul Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz, oportunitatea pe care o prezintă un asemenea proiect este mai presus de orice echivoc. Este, practic, felul în care înţelegem să marcăm evenimentele de acum 100 de ani. Este, totodată, tributul pe care îl aducem unei etape care justifică pe deplin realizările naţionale consumate în anul 1918. Cele trei ateliere vor fi coordonate de colegii mei Alexandru Ionicescu, Carmen Tică şi Sofia Lavinia Cercel şi sunt convins că atât activităţile interactive de istorie, de corespondenţă şi interviu vor fi de un real folos pentru fiecare dintre noi. Le urez  tuturor mult succes şi le mulţumesc colegilor de la Biblioteca Judeţeană “George Bariţiu” din Braşov pentru  că ne-au oferit oportunitatea de a ieşi la rampă cu un proiect cu adevărat folositor», a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Judeţene “Alexandru şi Aristia Aman.

  Birou Presă

Biblioteca Judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman”