Simpozion internaţional de italienistică la Universitatea din Craiova

0
118

În Sala Albastră a Universităţii din Craiova va avea loc vineri, 15 septembrie, ora 9.30, deschiderea festivă a celui de-al IX-lea Simpozion internaţional de italienistică – De la cartea tipărită la Internet: metamorfoze ale cercetării lingvistice şi literare italiene”. Dedicat împlinirii a 70 de ani de la înfiinţarea Universităţii din Craiova şi celor 25 de ani de prezenţă a Societăţii „Dante Alighieri” la Craiova, evenimentul îl va avea ca invitat pe prof. Ezio Peraro, directorul Institutului Italian de Cultură din Bucureşti şi ataşat cultural al Ambasadei Italiei în România.

simpozion italianaSecţia de Limba şi literatura italiană a Facultăţii de Litere a Universităţii din Craiova, în colaborare cu Departamentul de Ştiinţe Umane şi Sociale al Universităţii pentru Străini din Perugia, organizează în zilele de 15 şi 16 septembrie a.c. cel de-al IX-lea Simpozion internaţional de italienistică al Universităţii din Craiova, sub patronajul Ambasadei Italiei în România, al Institutului Italian de Cultură din Bucureşti şi al Societăţii Dante Alighieri, Sediul Central din Roma. Lucrările se vor desfăşura în limbile italiană şi română şi sunt grupate în patru secţiuni: lingvistică, literatură, literatură comparată şi didactica limbii şi a literaturii italiene.

Potrivit prof. univ. dr. Elena Pîrvu, prodecan al Facultăţii de Litere craiovene, cu această ocazie vor sosi la Craiova 43 de cadre didactice şi cercetători de la universităţi din Bulgaria, Franţa, Italia, Grecia, Polonia, Slovacia, Spania, Ungaria şi de la mai multe universităţi din ţară: Universitatea din Bucureşti, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca şi Universitatea „Ovidius” din Constanţa. Universitatea craioveană este reprezentată de prof. univ. dr. Elena Pîrvu, conf. univ. dr. Gabriela Rusu-Păsărin, lector univ. dr. Ramona Lazea, lector univ. dr. Gheorghe Constantinescu, lector univ. dr. Lavinia Similaru, lector univ. dr. Oana-Adriana Duţă.

Cele patru conferinţe plenare ale simpozionului vor fi susţinute de profesorii Anna Rinaldin (Universitatea Ca’ Foscari din Venezia), Francesca Malagnini (Universitatea pentru Străini din Perugia), Immacolata Tempesta (Universitatea din Salento), Armando Rotondi (Institute of the Arts, Barcelona). În cadrul simpozionului, sâmbătă, 16 septembrie, vor fi prezentate nu mai puţin de şapte volume, ediţii în limba italiană publicate în ultimii ani.