Ieri, un desant formidabil al social-democraţilor doljeni, dar şi din Mehedinţi şi Gorj, a ajuns în Craiova. În fruntea echipei, Liviu Dragnea, preşedintele PSD. Alături de acesta, executivul local condus de primarul Mihail Genoiu; deputaţi şi senatori de Dolj, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, pe al cărei mandat de primar au pornit lucrările de transformare a scheletului de beton într-un spital ultramodern, au trecut în revistă investiţia spitalicească. Impactul primelor impresii a fost pe măsura realizărilor constructorului Recon, fapt evidenţiat de Liviu Dragnea, încă de la primele referiri asupra standardelor celor patru corpuri de clădire. A urmat şi o vizită la stadionul Central, unde satisfacţia invitaţilor a fost la fel de mare. Păşind pe gazon, Dragnea aşteaptă invitaţia la primul meci, aici, pe noul stadion, aflat acum foarte aproape de inaugurare. Aşadar, cu adevărat, toamna se numără …marile investiţii craiovene!
În jurul prânzului, ieri, o delegaţie impresionantă a social-democraţilor doljeni aleşi în funcţii de demnitate publică a ajuns la Craiova. Şi nu singură, ci chiar însoţită de preşedintele PSD, Liviu Dragnea. Deloc rare astfel de vizite, mai ales că municipiul nostru are cu ce se lăuda. O schimbare aproape completă a infrastructurii medicale aflată în subordinea municipiului Craiova este o realitate de necontestat. Ultima piatră preţioasă aşezată pe coroana asistenţei medicale craiovene este noul spital municipal, ce face corp comun, acum, cu Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş”.
Va fi dotat şi cu computer tomograf
„Când m-a adus Olguţa prima dată aici, era un schelet vechi dinainte de Revoluţie. Era o dorinţă foarte mare din partea locuitorilor din Craiova să se facă spitale. Am fost şi în alte câteva locuri atunci. Atunci i-am spus Olguţei să aibă curaj, că va fi sprijinită şi pentru acest spital şi, dacă ea reuşeşte că găsească resurse financiare în bugetul local pentru construcţie, sigur Guvernul va găsi resurse pentru dotare şi aparatură medicală şi aşa s-a întâmplat. Am vorbit atunci şi despre spitalul regional. Am anunţat că se va face şi cu toate discuţiile şi cu toate piedicile din ultimul an, se va face”, a precizat Liviu Dragnea, vădit impresionat de dotările şi calitatea lucrărilor de la această nou unitate spitalicească.
Mai mult, preşedintele PSD a dat asigurări că investiţiile din Sănătate nu se vor opri aici. Mai cu seamă că va fi nevoie de o corelare permanentă a dotărilor medicale cu nivelul tot mai performat de a face medicină. „Construcţia este de o calitate foarte bună, dotările foarte bune şi este un concept foarte bun. Există un nivel de confort destul de ridicat pentru pacienţi, sunt trei secţii de medicală aici, plus fizioterapie, am văzut şi această zonă foarte modernă. Este foarte curat, am întrebat şi despre hrană, este un sistem foarte bun. Spunea doamna manager că îşi doreşte şi este firesc să-şi dorească şi un computer tomograf. Au spaţiu disponibil şi eu sper ca Ministerul Sănătăţii să fie pozitiv cu această solicitare, întrucât chiar ar fi necesar un computer tomograf aici”, a mai declarat Dragnea.
Precum o veritabilă clinică austriacă!
Toate cele patru corpuri de clădire sunt legate între ele. Curăţenia, iluminatul, liftul alimentar, sistemul de alertare sonor prin care cadrele medicale sunt informate în timp real unde sunt trebuie să intervină; dotările de specialitate, salonul de gimnastică pentru efectuarea procedurilor de fizioterapie sunt doar câteva din realităţile acestui spital, care fac cinste Craiovei.
Este, poate, şi motivul pentru care mulţi dintre invitaţii de ieri se întrebau retoric, dacă trecut graniţa României!? Evident, directorul medical al unităţii va avea o responsabilitate uriaşă în a ţine cât mai sus standardele de igienă şi calitate a actului medical. „Aşteptăm avizul de la ISU, care va veni în zilele următoare. Sper că luni vom putea deschide porţile spitalului pentru pacienţi. Sistemul de monitorizare este funcţional şi ne vom preocupa să ţinem la actualul stadiu de calitate a spitalului”, a precizat dr. Lorena Dijmărescu, director medical al Spitalului Municipal „Filantropia”.
Craiova este în „cărţile” dezvoltării durabile
„Despre spitalul regional vreau să spun că lucrurile se apropie de final. Din câte ştiu, ieri au fost aici reprezentanţi ai ministerelor Sănătăţii şi Apărării şi ai autorităţilor locale. Până la urmă s-a luat o decizie bună în ceea ce priveşte amplasamentul, este vorba despre o suprafaţă mai mare decât cele 9 hectare iniţiale, între 18 şi 23 de hectare. Locul este foarte bun, din punct de vedere al traficului, este pe centura Craiovei. Fiind un spital regional, era important ca accesul din celelalte judeţe să fie facil. Este exact punctul zero de unde va începe drumul expres Craiova-Piteşti”, a afirmat Liviu Dragnea.
Stadionul Central, aproape gata pentru primul meci
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a mai vizitat alături de colegii săi din Parlament, dar şi de autorităţile locale craiovene, stadionul Central. O toamnă a marilor inaugurări, cum bine a afirmat viceprimarul Adrian Cosman. Despre stadion ce ar mai putea fi spus în aceste zile, decât că e gata de primul meci. Că, aşa cum apreciam şi noi în rândurile acestui cotidian, marile lucrări de interes public sunt supuse, inevitabil, unor mari provocări de proiectare şi realizare. Dar, cu răbdare şi profesionalism, se rezolvă orice neconformitate apărută. Ceea ce s-a şi întâmplat în cazul stadionului. „Construcţia se poate recepţiona fără nicio problemă. Ca la orice construcţie dificilă şi mare au mai existat mici neconformităţi. Dar le-am rezolvat. Nu este nimic de care să ne temem. Construcţia este sigură şi fără niciun fel de problemă”, a dat asigurări constructorul stadionului.
Despre mari jucători din segmentul constructorilor ar fi de spus că, în prezent, potrivit spuselor preşedintelui Consiliului Judeţean Mehedinţi, lipsa forţei de munca a ajuns o provocare, căreia nu este clar cum i se va putea face faţă. Din fericire, SC Recon este în topul naţional al societăţilor de profil, iar anii de experienţă îşi spun cuvântul.