Câini de salvare din şapte ţări dau examenul la Craiova

0
697

Centrul Naţional de Educare Canină – CNEC organizează la Craiova, în acest weekend, cel mai important examen est-european canin de salvare al Federaţiei Chinologice Internaţionale – FCI „CACIT – 2017”. Şi-au anunţat participarea concurenţi din Bulgaria, Slovenia, Serbia, Turcia, Macedonia, Grecia şi România.

cainiObservatorul acestui eveniment – organizat de Asociaţia Chinologică Română, Centrul Naţional de Educare Canină, Primăria Municipiul Craiova, respectiv Consiliul Local Municipal – este chiar secretarul Comisiei mondiale RDC a FCI,  Leif Sundberg, din Suedia.

Examenul are o semnificaţie aparte, deoarece poate aduce calificarea la Campionatul Mondial de Salvare al FCI din 2018, pentru toţi concurenţii din estul Europei.

Participă 20 de concurenţi, atât militari cât şi civili

Şi-au anunţat intenţia de a participa peste 20 de concurenţi (atât militari, cât şi civili) din Serbia, Grecia, Bulgaria, Turcia, Macedonia şi România, cu câini din rase precum ciobănesc german, ciobănesc belgian, border collie, labrador retriever, golden retriever şi alte rase de vânătoare. Câştigătorii patrupezi ai concursului european pot primi titlul de CACIT (Certificat cu Aptitudini de Campion Internaţional de Lucru) şi se pot califica pentru FCI WCH 2018.

Concursul se desfăşoară pe parcursul a două zile, sâmbătă şi duminică, în intervalul orar 8.00 – 16.00, în specialităţile căutare în dărâmături, căutare pe suprafaţă şi urmă. Zonele de concurs sunt aproape aceleaşi ca şi la Campionatul Mondial 2016: urmă – vizavi de Aeroport; căutare pe suprafaţă –  UM de la aeroport (de aviaţie); căutare în dărâmături – Elpreco; obedienţă şi dexteritate – stadionul Tineretului.

Craiova, din nou în prim-planul chinologiei utilitare

caini 1Nu întâmplător, Centrul de la Craiova a fost ales pentru a găzdui acest eveniment chinologic important. În anul 1994, Centrul de la Craiova a implementat în România bazele specialităţii „CÂINE DE SALVARE” (câine care să caute şi să salveze orice supravieţuitor de sub dărâmături, de pe orice teren accidentat şi inundaţii, din avalanşe şi din apă) după regulamentele internaţionale de lucru pentru câinii de căutare – salvare ale IRO şi FCI, şi normele internaţionale. Din 1996 devine Asociaţia Centrul de Educare Canină România (CdECRo) – cu rol de Centru Pilot Naţional de Formare şi Coordonare al Câinilor de Salvare şi al voluntarilor canini. Din 1996 este invitat în acţiuni reale şi activităţi de emergenţă şi căutare-salvare naţionale şi internaţionale, alături de parteneri precum Protecţia Civilă, ANSMR şi ASVSU.

Din 2000 este membru şi reprezentantul României la IRO (Organizaţia Mondiala a Câinilor de Salvare). Azi este membru, partener sau colaborator al mai multor organizaţii naţionale şi internaţionale chinologice, de salvare, medicale, educaţionale şi promovare, de tineret.

Membrii CNEC au fost invitaţi în peste 60 de exerciţii şi demonstraţii de căutare – salvare naţionale şi internaţionale. În competiţiile chinologice, membrii Centrului de la Craiova au obţinut mai multe titluri de campioni, iar în ultimii şapte ani echipa naţională a României de Salvare a fost formată în proporţie de 90% din membrii CNEC. Echipele canine au participat în multiple cazuri reale de căutare-salvare a unor turişti din munţii Parâng şi Bucegi, precum şi la căutarea unor persoane dispărute din judeţele Hunedoara, Dolj, Tulcea, Constanţa sau Gorj. Anul trecut CNEC a primit „Medalia de aur AChR” din partea Asociaţiei Chinologice Române, fiind singurul club utilitar cu această distincţie.

În perioada 1996-2016 a reprezentat cu succes România la multiple exerciţii EARDC şi UE, precum şi la multiple examene de lucru şi competiţii canine organizate de IRO şi FCI. Cutremurele din Turcia şi Iran, situaţiile de urgenţă din Croaţia, acţiunile umanitare şi de căutare-salvare din Turcia şi Grecia sunt doar câteva din misiunile internaţionale la care Centrul din Craiova a participat. Din anul 2014 reprezentantul  României  la  Federaţia  Chinologică  Internaţională  (Comisia Rescue) este preşedintele CNEC – Liviu Ionescu.

Totodată, CNEC este singurul club canin din România care a organizat cele mai importante evenimente chinologice mondiale: Campionatul Mondial al IRO al Câinilor de Salvare, la individual, Craiova (2009), Campionatul Internaţional de Misiuni al Echipelor Canine de Salvare „IRO ITC 2015”, Craiova (2015), Campionatul Mondial al FCI de Salvare, pe echipe – „FCI WCH of Rescue Dog Teams”, Craiova (2016).