Preşedintele turc, Recep Erdogan, renunţă la procesele împotriva celor care l-au insultat

0
367

erdoganÎn timpul unui discurs rostit vineri seară în memoria victimelor tentativei de lovitură de stat, Recep Erdogan a făcut un anunţ surpriză.

Preşedintele Turciei, Recep Erdogan: „Mă folosesc de această ocazie pentru a anula toate procesele împotriva celor care au dat dovadă de lipsă de respect şi m-au insultat în toate felurile”.

Liderul turc a precizat că este vorba de un gest de bunăvoinţă pe care îl face o singură dată.

În ultimii 2 ani, procurorii au deschis peste 2 mii de procese pentru insulte aduse şefului statului. Printre vizaţi se numără jurnalişti, caricaturişti, academicieni dar şi elevi minori.

Bunăvoinţa lui Erdogan nu se extinde şi asupra occidentalilor pentru care a avut un nou mesaj tranşant.

Preşedintele Turciei, Recep Erdogan: „Orice ţară sau lider care nu sunt îngrijoraţi de starea Turciei, de drepturile poporului nostru şi viitorul naţiunii noastre, la fel de mult cât îi preocupă soarta puciştilor, nu pot fi prietenii noştri”.

Sâmbătă, 17 jurnalişti au fost plasaţi în detenţie preventivă pentru că ar avea legături cu un predicator exilat în SUA şi considerat de autorităţi a fi la originea puciului. După lovitura de stat eşuată din 15 iulie, peste 140 de organizaţii de presă au fost închise şi 66 de mii de angajaţi din sectorul public au fost demişi.