Programe de promovare propuse de Bioromania

0
316

Programele de promovare propuse de Bioromania (produse organice) şi de Asociaţia Producătorilor de Vin şi Produse Vitivinicole (APVPV) Dobrogea au fost aprobate de Comisia Europeană. Acestea au o durată de 3 ani şi un buget  total de aproximativ 2,5 milioane de euro.

Comisia Europeană a aprobat, în total, 33 de noi programe pentru promovarea produselor agroalimentare în interiorul și în afara UE. Valoarea lor totală este de 108 milioane de euro, din care 54 de milioane reprezintă contribuția UE. 20 dintre aceste programe se axează pe piaţa internă, iar restul se adresează unor țări sau regiuni terţe. “Mă bucur de adoptarea acestor noi programe, în special în contextul recentelor dificultăți de pe piaţă. Ele sunt importante pentru crearea de noi oportunităţi, în special pe pieţele din afara UE, stimulându-se astfel creşterea economică și crearea de locuri de muncă în sectorul agroalimentar…”, a subliniat Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală Phil Hogan.

De luna viitoare, noi norme de promovare

Programele vor contribui la deschiderea de noi pieţe şi la  creşterea consumului produselor promovate. Măsurile finanţate pot consta în campanii de promovare, evidenţiind avantajele produselor europene în termeni de calitate, siguranţă alimentară şi igienă, valoare nutriţională, etichetare, de respectare a normelor de bunăstare a animalelor sau a metodelor de producţie ecologice. Contribuia UE (54 de milioane de euro) face parte din cele 118 milioane de euroalocate de UE pentru promovarea produselor agroalimentare în 2015. Programele menționate sunt ultimele în care se aplică sistemul stipulat de Regulamentul nr. 3/2008. Începând cu data de 1 decembrie 2015, intră în vigoare noi norme de promovare ce introduc o serie de modificări importante, inclusiv extinderea domeniului de aplicare în termeni de beneficiari și produse eligibile, schimbări procedurale, introducerea unui program de lucru și de apeluri de propuneri anuale, precum şi creşterea bugetului şi ratelor de cofinanțare UE. Alocarea bugetară pentru 2016 este de 111 milioane de euro.