40% din casele şi blocurile din mediul urban au nevoie de reparaţii

1
133

Din totalul celor aproximativ 7,5 milioane de gospodării din România, circa 40% din casele şi blocurile din mediul urban au nevoie de reparaţii iar dintre aceste reparaţii 52% sunt considerate urgente, se arată într-un studiu IRSOP efectuat pentru BCR Banca pentru Locuinţe (BCR BpL).

Pe de altă parte, datele INS arată că la nivelul întregii ţări circa 16% dintre gospodării se confruntă cu probleme locative grave, cum ar fi deteriorări, igrasie, scurgeri ale reţelelor de apă şi canalizare, lumina insuficientă. Totodată, 34,00% dintre gospodăriile din mediul rural nu au grup sanitar iar în cazul locuinţelor din mediul urban procentul este de 8,5%, în timp ce 32% nu au baie/dus în interior. Conform studiului IRSOP, circa 68% dintre cei intervievaţi dorec să demareze proiecte de îmbunătăţire locativă în următorii 5 ani, iar circa 37% intenţionează să facă acest lucru în următoarele 12 luni.

Achiziţionarea unei centrale termice – 16%

Cele mai frecvente planuri de îmbunătăţiri locative pentru următorii 5 ani vizează renovarea locuinţei (29%), cumpărarea unei locuinţe noi (23%), cumpărarea unei case la tara (23%), izolarea termica (23%), reparatii la instalatiile sanitare sau electrice (21%), achiziţionarea unei centrale termice (16%), diverse lucrări la acoperiş sau terasă (15%), construirea unei case (13%), reparatii la structura de rezistenta (11%), cumpărarea unui teren (9%), extinderea locuintei actuale (8%). Din punct de vedere al resurselor de finanţare a investiţiilor locative, 68% au planuri de investiţii locative în următorii 5 ani, procentul fiind în creştere faţă de cel înregistrat în anul 2014 şi care era de 56%. Totodată, 25% spun că au fonduri rezervate pentru investiţii locative, numărul acestora din urma fiind în scădere faţă de cel înregistrat în urmă cu un an şi care era de 29%.

“Una dintre alternativele de a asigura investiţii în domeniul locativ pe termen lung este economisirea – creditare în sistem colectiv. Economisirea-creditarea pentru domeniul locativ a inregistrat o evolutie consistenta in  ultimii ani”, se precizează într-un comunicat de presă al BCR.  Rezultatele de până acum confirmă acest lucru. Evoluţia înregistrată, până în prezent, de BCR Banca pentru Locuinţe (BCR BpL) arată un sold al depozitelor de peste 2,6 miliarde lei. În portofoliul BCR Banca pentru Locuinţe există peste 386.000 de contracte de economisire-creditare, cu o valoare a contractelor încheiate de 2,5 miliarde lei. Portofoliul de credite acordate de BCR Banca pentru Locuinţe S.A. a crescut cu 16%, depăşind 176 milioane lei.

1 COMENTARIU

  1. O tara de talhari pt ca ,obligatoriu renovari ca numai au de unde sa se mai mulga niste venituri.Uitati-va ca legea spune ca trebuie multe aprobari si taxe,de unde sa dea saracii?!! si lasa pana cade pe ei.Pai! nu costa reparatia casei la cate usi trebuiesc deschise si cata spaga trebuie data,taxe fara numar in care se duce sezonul ce permite lucrarile ,se scchimba aanul si iar de la inceput……..

Comments are closed.