De la an la an, localnicii din Călărași se lasă ispitiți de noi culturi agricole. Dacă în vara trecută, căpșunele au fost vedeta câmpurilor de pe malul Dunării, acum este urmărită cu maxim interes o suprafață de 40 de hectare pe care s-a plantat rapiță. Cultivatorii au investit bani frumoși și, la începutul verii, speră să scoată și primul profit. Câștigul lor depinde de modul cum va fi vremea în iarnă, dar și în primăvară.
Cultivatorul de rapiță a arendat teren și încearcă să vadă dacă rapița merge pe nisipurile de la Călărași. Specialiștii de la Camera Agricolă a Primăriei spun că, deocamdată, cultura merge excelent. De la plantare și până la stadiul actual – plantele au deja câțiva centimetri – toate lucrările au fost efectuate ca la carte. „S-a încercat să se planteze rapiță și în alți ani, dar nu a mers. Acum însă s-a respectat întreaga tehnologie și, deocamdată, rezultatele sunt vizibile. După floarea-soarelui, rapița este foarte căutată pentru fabricarea uleiului”, a spus Ion Tudor, inginer agricol în cadrul Primăriei Călărași. Sămânța pentru înființarea culturii de rapiță este foarte scumpă. Un kilogram ajunge la 160 de lei, iar pentru un hectar este necesară o cantitate de 5 kilograme de sămânță. Rapița urmează să fie recoltată la sfârșitul lunii iunie, când se va vedea și profitul în buzunarul cultivatorului îndrăzneț. Tot acum au fost semănate și 40 de hectare de secară pentru furaje, 550 de hectare de grâu și 40 de hectare cu triticale. De asemenea, s-a pregătit terenul pe 1.200 de hectare ce vor fi însămânțate în primăvară cu porumb și soia.
Pregătiți pentru iarnă
O altă preocupare, în această perioadă, este pregătirea pentru sezonul rece. Aici iarna este, de multe ori, foarte grea, cu temperaturi mai scăzute decât în alte părți ale județului din cauza curenților reci ce vin dinspre Dunăre. Localnicii spun că dacă vara îndură temperaturi de 40 grade Celsius, la umbră, când vine iarna lucrurile stau exact invers, mercurul din termometre coborând și sub -20 grade Celsius. Pentru a se asigura că se va putea circula pe străzi și atunci când va ninge, Primăria a pregătit deja utilajele pentru deszăpezire. „Avem un autogreder și un tractor cu lamă cu care am făcut deszăpezire și în anii trecuți. În maximum două ore avem capacitatea de a descongestiona toate străzile. Am făcut un grafic și vom începe, totuși, cu căile de acces importante, cum ar fi cele spre brutărie, moară, școli, dispensar, biserică și cimitir”, a precizat Vergică Vancea, reprezentant al Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Călărași. Întrucât cea mai mare problemă se întâmpină pe drumul ce leagă satul Sărata de Călărași, autoritățile locale intenționează să planteze pe viitor arbuști de-o parte și de alta a șoselei. „Cele mai mari probleme la deszăpezire le-am avut atunci când a bătut viscolul între Sărata și Călărași. Nu s-a pus însă niciodată problema ca drumul să rămână înzăpezit. Cu toate acestea, vrem să plantăm acolo o perdea naturală de protecție”, a spus primarul localității, Vergică Șovăilă.
Primăria a calculat noile taxe și impozite
Locuitorii din Călărași vor plăti impozite aproximativ egale cu cele de anul acesta. Modificările aduse de noul Cod Fiscal schimbă procedura de calcul, dar sumele pe care oamenii le datorează la stat pentru proprietăți cresc doar foarte puțin. „Noul Cod Fiscal vine cu modificări care depind de fiecare contribuabil în parte și de tipul impozitului. Se indexează impozitele pe clădiri și pentru terenul intravilan categoria folosință arabil de până la 400 de metri pătrați, dar scade impozitul pentru mijloacele de transport. De aici rezultă o echilibrare, astfel că sumele vor fi doar un pic mai mari decât anul acesta”, a precizat Laura Vînturiș, inspector Taxe și Impozite în cadrul Primăriei Călărași. O persoană care deține o casă din beton, de 90 de metri pătrați, în rangul 4 zona A, a plătit anul acesta 55 de lei, iar în 2016 – 60 de lei. Impozitul pentru o locuință de chirpici, de 60 de metri pătrați, a fost în 2015 de 10 lei, iar în 2016 – 13 lei. Pentru o curte de 800 de metri pătrați (din care 400 de metri sunt curte cu construcții și 400 de metri sunt arabili), impozitul crește de la 37 de lei la 71 de lei. Impozitele pentru terenurile situate în extravilan rămân neschimbate, iar impozitele pentru mașini scad cu 16%. O mașină cu un motor de 1586 de centimetri cubi este taxată cu un impozit de 64 de lei, față de 72 de lei cât s-a perceput anul acesta.
Ansamblul Folcloric „Bordeiașul” are trei tinere soliste
Ansamblul Folcloric „Bordeiașul” din Călărași este o mândrie pentru localnici. Deși au numai 12 ani, fiind eleve în clasa a VI-a, Sorana Cojocaru, Diana Ghiță și Alina Bîrzăneanu sunt solistele grupului, dorindu-și să urmeze traseul altor interpreți îndrăgiți din comună care au ajuns să fie cunoscuți la nivel național pentru talentul lor. „Facem repetiții în fiecare vineri și copiii vin cu mare drag. Iubesc costumele populare și dansul. Noi încercăm să le insuflăm această dragoste pentru folclor. Recent am fost la ziua comunei Ciupercenii Noi, unde fetele noastre au impresionat publicul cu vocea lor foarte plăcută”, a mărturisit Olimpia Șovăilă, coordonatoarea Ansamblului „Bordeiașul”. Grupul se compune din 22 de copii, dintre care numai trei băieți, punându-se problema de a atrage mai mulți spre dansurile populare. Încă de acum au început pregătirile pentru serbarea de 1 Decembrie și, apoi, pentru sărbătorile de iarnă când Ansamblul Folcloric „Bordeiașul” va urca pe scena Căminului Cultural pentru a-i bucura pe localnici.
RADU ILICEANU şi LAURA MOȚÎRLICHE