La Veliko Grădişte, Serbia / Simpozionul Internaţional ,,Portrete de dascăli”, ediţia a VII-a

0
697

“Ca să fim noi oameni, au fost alţi oameni, şi ca să fie alţi oameni , suntem noi oameni” (Nicolae Iorga)

Sâmbătă, 31 octombrie, ora 12.00 (ora României), va avea loc la Veliko Gradişte, în Serbia, cea de-a VII-a ediţie a Simpozionului Internaţional „Portrete de dascăli”. Evenimentul se va desfăşura în sala Liceului din localitate şi va strânge laolaltă dascăli români şi sârbi, care predau  fie în şcolile din  România, fie în cele din Serbia. Partenerii în acest proiect sunt: Liceul din Veliko Gradiște; Asociația Cadrelor Didactice de Etnie Română din Serbia;Sucursala AGIRo a Cadrelor Didactice de Etnie Sârbă din România; Asociația Generală a Învățătorilor din România; Românii Independenți din Serbia (RIS) şi nu în ultimul rând, Comunitatea Sârbilor din România.

Ediţia de anul trecut a fost un real succes, aşa că organizatorii se aşteaptă ca şi anul acesta, manifestarea să fie una de impact şi să se poată creiona, în urma dezbaterilor, direcţii prioritare pentru învăţământul în limba română pe întreg teritoriul Serbia. „Fiecare dintre cadrele didactice am avut unul sau mai mulţi educatori, învățători sau profesori de care ne amintim cu drag şi despre care am avea să spunem și/sau să scriem câteva cuvinte. Despre mulţi dintre aceşti dascăli model nu a scris și poate nu va mai scrie nimeni dacă nu o facem acum noi cei care încă ne amintim de ei. Amintindu-ne de aceşti dascăli buni ne ridicăm nouă înșine ştacheta profesională şi ne vom simţi obligaţi să le călcăm pe urme. Poate cândva vor scrie şi alţii despre noi dacă vom reuşi să le rămânem în suflete”, a precizat Viorel Dolha, preşedintele Asociaţiei Învăţătorilor din România, un dascăl excepţional, un prieten de suflet al românilor din Serbia. Veliko Gradiște este un orăşel cochet situat pe malul Dunării la 136 km de Timişoara sau 141 km de Drobeta Turnu Severin.

După simpozion, masă rotundă

Organizatorii evenimentului au precizat faptul că ideea de a organiza acest simpozion aparţine „unor sârbi şi români din Serbia, precum şi unor români şi sârbi din România”, oameni care s-au cunoscut şi împrietenit şi care îşi doresc să-şi împărtăşească exemplele de bună practică din şcolile lor şi să-şi prezinte modele de slujitori ai şcolii pe care i-au cunoscut. Pe lângă colegi din Serbia şi România vor fi invitaţi şi profesori din alte ţări, oficiali din administraţia şcolară, prieteni ai şcolii. La simpozion se poate participa direct (cu sau fără lucrare de prezentat) sau indirect (doar trimiţând prin e-mail o lucrare). „Materialul trebuie să fie scris în Word în limba română sau sârbă și să aibă un rezumat de cel mult 1000 de caractere. De traducerea din română în sârbă și din sârbă în română a rezumatului ne vom ocupa noi, organizatorii. Se pot insera şi fotografii. Pe lângă articolele despre foști dascăli se pot trimite și articole care să prezinte școala, proiecte ale școlii, exemple de bună practică, articole pe teme de pedagogie sau didactică. Simpozionul va dura 2-3 ore. Cei care doresc să își prezinte lucrarea în plen să nu depășească 10 minute. După simpozion se poate participa la o masă rotundă”, a subliniat liderul învăţătorilor din România. Sunt invitaţi să participe la acest eveniment oficiali, ministeriali din Bucureşti şi Belgrad; reprezentanţii administraţiilor şcolare Zajecear, Pozarevac, Jagodina, Vrsac, din Serbia şi Arad, Timiş, Reşiţa, Drobeta Turnu Severin, România; reprezentanţii Consiliului Naţional al Minorităţii Naţionale Române din Serbia; Consiliului Naţional al Minorităţii Naţionale Rumâne/ Vlaşke din Serbia; reprezentanţi ai mediului academic şi bineînţeles, reprezentaţii mass-media.