Închisoare cu suspendare pentru şoferul care a vrut să mituiască trei poliţişti craioveni

0
385

Judecătorii Tribunalului Dolj au pronunţat, ieri, sentinţa în cazul craioveanului Cristian Ţărţăleanu, şoferul care a vrut să mituiască trei agenţi de poliţie cu suma de 5.000 de lei. Inculpatul a recunoscut comiterea faptei şi a cerut să fie judecat în procedura simplificată, beneficiind de reducerea limitelor de pedeapsă, astfel că magistraţii craioveni l-au condamnat la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 3 ani, 60 de zile de muncă în folosul comunităţii şi i-au confiscat banii de şpagă. Ieri, odată cu pronunţarea sentinţei, craioveanul, care se afla după gratii de pe 27 iulie a.c., a fost pus în libertate. Hotărârea Tribunalului Dolj nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

Magistraţii Tribunalului Dolj au admis cererea lui Cristian Ţărţăleanu, şoferul craiovean care a vrut să mituiască trei poliţişti cu 5.000 de lei, de a fi judecat în procedura simplificată. Astfel, având în vedere că inculpatul a recunoscut comiterea faptei, judecătorii craioveni au pronunţat ieri sentinţa în dosarul în care era judecat pentru dare de mită şi l-au condamnat la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 3 ani, timp în care trebuie să respecte o serie de obligaţii, şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii: „Condamnă pe inculpatul Ţărţăleanu Cristian la pedeapsa de 2 ani închisoare. În baza art. 91 C.pen. dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata termenului de încercare de 3 ani. Obligă pe inculpatul Ţărţăleanu Cristian ca pe durata termenului de supraveghere să se supună următoarelor măsuri de supraveghere: să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Dolj la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, să comunice schimbarea locului de muncă; să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. Inculpatul Ţărţăleanu Cristian va presta pe parcursul termenului de supraveghere o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 zile la Primăria Municipiului Craiova sau la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj, care urmează a fi stabilită de Serviciul de Probaţiune Dolj”, se arată în sentinţa instanţei. În plus, după trei luni petrecute în spatele gratiilor, judecătorii de la Tribunal au dispus ieri şi punerea în libertate a craioveanului. I s-au confiscat, în schimb, cei 5.000 de lei cu care voia să cumpere bunăvoinţa oamenilor legii şi l-au obligat la plata sumei de 600 de lei cheltuieli judiciare. Hotărârea Tribunalului Dolj nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

A fost reţinut pe 26 iulie

Reamintim că, potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, Cristian Ţărţăleanu a fost prins băut la volanul BMW-ului său, pe 26 iulie, seara. Pe strada „Constantin Lalescu” a fost oprit de un echipaj de poliţie din cadrul Secţiei 4 Poliţie Craiova, compus din doi agenţi care l-au legitimat şi observând că acesta emana miros de alcool, i-au solicitat să-i însoţească la Biroul Poliţiei Rutiere, unde să fie testat cu aparatul etilotest, lucru cu care inculpatul a fost de acord. Pe traseu, inculpatul le-a solicitat însă celor doi agenţi de poliţie să nu mai întocmească acte de constatare, oferindu-le în schimb, o sumă de bani. Agenţii Bănică Alin Cristian şi Balaci Mihai au respins propunerile inculpatului şi au ajuns pe strada Câmpia Islaz, la Biroul Poliţiei Rutiere, unde l-au găsit de serviciu pe agentul şef adjunct Bănică Robert Cristian, care l-a testat pe inculpat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 0,52 mg/l alcool pur în aerul expirat.

„După efectuarea testării, inculpatul a oferit din nou celor trei agenţi de poliţie suma de 5.000 lei, pentru a nu i se întocmi dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice sub influenţa alcoolului”, se arată în rechizitoriul Parchetului. Şoferul şi-a sunat un prieten, l-a trimis la el acasă şi i-a explicat de unde să ia 5.000 de lei şi să-i aducă. După ce inculpatului i s-au recoltat probe de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, cei trei agenţi l-au dus înapoi la Biroul Poliţiei Rutiere. „În acest loc, inculpatul a scos din buzunar suma de 5.000 lei compusă din bancnote din cupiura de 500, 200 şi 100 lei, pe care a pus-o pe birou, spunându-le agenţilor de poliţie să împartă banii între ei, să distrugă în prezenţa sa probele biologice şi să nu mai întocmească dosar penal”, se mai arată în rechizitoriu. În acel moment, în birou a intrat echipa operativă, formată din procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj şi ofiţeri ai Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj, care a constatat săvârşirea infracţiunii de dare de mită. Ţărţăleanu a fost reţinut pentru 24 de ore, apoi arestat preventiv. Este posibil ca problemele lui Ţărţăleanu să nu se fi terminat aici, întrucât procurorii au disjuns cauza în ceea ce priveşte conducerea unui autovehicul pe drumurile publice de o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice, urmând să se întocmească alt dosar.