Ieri, la Nyon, a avut loc tragerea la sorți a barajelor pentru EURO 2016. Cele opt echipe care au terminat grupele de calificare pe locurile trei au fost împărțite în două grupe, pe baza coeficientului UEFA, Ucraina, Suedia, Bosnia şi Ungaria fiind capi de serie. Programul meciurilor: Ucraina – Slovenia, Suedia – Danemarca, Bosnia – Irlanda, Norvegia – Ungaria. Meciurile tur vor avea loc în perioada 12-14 noiembrie, pe terenul primelor echipe, iar returul va fi între 15 și 17 noiembrie.
Ucraina – Slovenia au fost ultima oară adversare în 1999, tot la un baraj pentru accederea la un turneu final, la Euro 2000. Atunci, slovenii s-au impus pe teren propriu cu 2-1 şi au scos un egal la Kiev (1-1), care i-a dus la competiţia găzduită atunci de Belgia şi Olanda. De altfel, Ucraina nu are nicio victorie în faţa Sloveniei în cele patru întâlniri directe. Cele două s-au întâlnit şi în preliminariile pentru Euro 96, atunci când ucrainenii pierdeau în deplasare (2-3) şi iar în retur a fost 0-0. Meciul Ucraina – Ungaria reuneşte practic cele mai modeste echipe din cele două urne valorice, ungurii fiind cap de serie. Vestea proastă pentru maghiari este aceea că nu i-au învins pe nordici în ultimele 10 întâlniri directe. Cele două selecţionate s-au întâlnit de 17 ori în meciuri oficiale, Ungaria înregistrând 7 victorii, 5 înfrângeri şi 5 egaluri. 6 dintre aceste s-au disputat în preliminariile pentru Europene. Nordicii au două victorii şi un egal, maghiarii conducând şi la acest capitol, cu 3 succese. Maghiarii vor lupta pentru prima calificare la un turneu final după 44 de ani. Ungurii au două rezultate importante la Euro: au terminat pe locul 3, în 1964, şi pe 4, în 1972. De partea cealaltă, norvegienii caută cea de-a doua prezenţă la un Euro, după cea din 2000, atunci când au terminat pe locul 3 o grupă din care au mai făcut parte Spania, Serbia şi Slovenia, primele două echipe ajungând în faza sferturilor.
Suedia-Danemarca, blatul memorabil de la Euro 2004
Duelul nordic dintre Suedia și Danemarca are o îndelungată tradiție (103 meciuri directe) şi se va repeta în barajul de calificare la Euro 2016. De 45 de ori de-a lungul istoriei a câștigat Suedia, de 40 de ori s-a impus Danemarca, în timp ce 18 meciuri s-au încheiat la egalitate. Suedia a pierdut însă ultimele patru partide contra danezilor și în ultimele cinci meciuri Ibrahimovic și compania nu au reușit să înscrie niciun gol. Suedia şi Danemarca au fost implicate într-unul dintre cele mai dubioase meciuri din istoria turneelor finale. Cele două naţionale scandinave au terminat la egalitate, scor 2-2, în ultimul meci din grupa de la Euro 2004, acesta fiind rezultatul care le ducea pe ambele echipe în sferturile de finală, iar Italia a plecat acasă, deşi învingea Bulgaria în ultimul joc.
În sfârşit, Bosnia şi Irlanda s-au mai întâlnit doar o dată, în 2012, când Irlanda s-a impus la limită, printr-un gol al lui Shane Long, cel care a înscris şi golul din victoria recentă împotriva Germaniei. De altfel, selecţionerul irlandez Martin O’Neill spune că moralul conferit de cele 4 puncte smulse nemţilor şi faptul că manşa secundă se va juca la Dublin sunt avantajele echipei sale. „Mă bucur că vom juca returul acasă. Am avut rezultate extraordinare cu Germania, un egal în deplasare și o victorie acasă, asta ne dă încredere că putem să ne luptăm cu oricine”, spune tehnicianul irlandez. Irlanda este o obişnuită a meciurilor de baraj. În dubla pentru calificarea la Euro 2012 a eliminat naţionala Estoniei, iar în barajul pentru Mondialul din 2010 irlandezii au fost scoşi din cursă de Franţa, după un scandal imens provocat de un gol marcat de „cocoşi” în urma unui henţ grosolan al lui Thierry Henry.
La Campionatul European s-au calificat deja: România, Islanda, Croaţia, Cehia, Belgia, Ţara Galilor, Spania, Slovacia, Germania, Polonia, Anglia, Elveţia, Irlanda de Nord, Austria, Rusia, Italia, Portugalia, Albania, Turcia, după grupele preliminare, şi Franţa, din postura de ţară gazdă. Tragerea la sorţi a grupelor pentru Euro-2016 va avea loc la 12 decembrie.