Analize gratuite pentru depistarea cancerului de col uterin

0
353

Cancerul de col uterin este una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică atât în Europa cât şi în România. Potrivit specialiştilor, numai la Spitalul Judeţean din Craiova medicii diagnostichează, în medie, o dată la trei zile, o astfel de formă de cancer în fază terminală. De mai bine de un an însă, prin intermediul unui program naţional ce oferă acces gratuit la analize, sute de vieţi au fost salvate prin depistarea la timp a riscului de cancer.

În judeţul Dolj, ultimele statistici medicale arată că dintr-un total de 970 cazuri noi de cancer la femeie, 86 au fost cazuri de cancer de col uterin, această afecţiune ocupând locul III după cancerul de sân şi cel colorectal. În cea ce priveşte cazurile rămase in evidenţă la sfârşitul anului 2012, din cele 11.127 cazuri de cancer înregistrate la femei, 1.701 sunt cancere de col uterin, locul II după cancerul de sân.

România se situează pe primul loc în Europa, în ceea ce priveşte mortalitatea prin cancer de col uterin. Acesta reprezintă a doua cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România, după cancerul mamar şi prima cauză de mortalitate la femeile tinere între 25 şi 44 de ani. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, rata mortalităţii prin cancerul de col uterin în România este de 2-2,7 ori mai mare decât în majoritatea ţărilor Europei Centrale şi de Est, şi de 6,3 ori mai mare decât media ţărilor U.E. Aceasta se explică în primul rând prin faptul că în România, diagnosticul este pus în stadii tardive ale bolii, când neoplazia este invazivă. O posibilă explicaţie a acestei situaţii ar fi că multe femei nu au informaţii referitoare la modalităţile de prevenire a cancerului de col uterin. Ca atare, acestea nu beneficiază de programele preventive disponibile si nu militează pentru implementarea acestor programe.

Peste 25.000 de femei din Oltenia au beneficiat programul de prevenţie

Ieri, la sediul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, prof. univ. dr. Nicolae Cernea, şeful Secţiei de obstetrică-ginecologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova a prezentat, în calitate de  coordonator al Unităţii Regionale de Management Sud-Vest, o parte din rezultatele Programului Naţional de screening de cancer de col uterin. Anul trecut peste 25.000 de femei din toate judeţele Olteniei au beneficiat gratuit de o testare Papanicolau. „Programul de screening merge mai departe deşi, la un moment, ne-am temut că nu va mai fi finanţat. Va continua însă şi în 2014 şi, din câte se pare, cu bani mai mulţi. Un test Papanicolau costă 100 de lei. Prin acest programul de screening însă, anul trecut 25.000 de femei din Oltenia au beneficiat gratuit de recoltarea analizelor. Populaţia electivă pentru acest program, în Oltenia, este de un milion de femei. Pentru primul an 25.000 de femei testate gratuit este un rezultat foarte bun. În cinci ani estimăm că pot fi testate toate femeile. Pentru noi este un progres important”, a explicat prof. univ. dr. Nicolae Cernea.

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin

În scopul conştientizării acestei probleme de sănătate publică şi de îmbunătăţire a nivelului de cunoaştere de către populaţie a  mijloacelor prin care poate fi prevenit cancerul de col uterin, a fost lansată, începând cu anul 2007, Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, campanie care în ianuarie 2013 a inclus peste 5.000 de evenimente în Europa. Ca urmare a succeselor înregistrate în ultimii ani, în perioada 19-25 ianuarie 2014 are loc cea de a VIII-a ediţie a Săptămânii Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin.