Baroul Dolj introduce cardurile de identitate pentru avocaţi

0
87

Baroul Dolj este primul din ţară care a făcut pasul către era digitală prin introducerea cardurilor de identitate pentru avocaţi. Măsura aduce o serie de beneficii pentru profesioniştii din domeniu, dar este şi o palmă dată avocaturii clandestine.  

Ion Turculeanu

Începând cu data de 10 ianuarie a.c., 433 de avocaţi definitivi pot ridica de la secretariatul baroului cardurile de identitate profesională pentru avocaţii definitivi ce le înlocuiesc pe cele vechi. Cardul conţine informaţii profesionale în format digital şi se emite pentru o perioadă de valabilitate de cinci ani de la data menţionată pe acesta ca fiind data emiterii cardului. Anual, pe fiecare card, se va aplica viza anuală sub forma unui timbru holografic, care confirmă titularului dreptul de exercitare a profesiei de avocat în anul respectiv, astfel cum acesta este reflectat în tabloul avocaţilor.

Măsură împotriva avocaturii clandestine

Noul card de identitate se doreşte a fi şi o măsură luată împotriva avocaturii clandestine. „Este o mândrie pentru noi să fim primul barou din ţară, din cele 40 existente, care introduce noul card de identitate pentru avocaţi. Este o măsură împotriva avocaturii clandestine. Intenţionăm să introducem cititor de carduri şi în sălile de judecată, astfel încât judecătorii să ştie dacă avocaţii fac sau nu parte din barou. Cardul va putea fi folosit în orice colţ al lumii”, a declarat prof. univ. dr. Ion Turculeanu, decanul Baroului Dolj.

Baroul Dolj este implicat, la începutul acestui an, în derularea unui Proiect-pilot pentru tipărirea şi distribuirea cardurilor de identitate profesională tip Consiliul Barourilor Europene (CCBE), carduri ce vor deveni document de identitate profesională al avocaţilor definitivi, acestea fiind emise de către Uniunea Naţională a Barourilor din România. Cardurile de identitate pentru avocaţii definitivi eliberate deja de Baroul Dolj îşi încetează valabilitatea la data de 31 ianuarie a.c. Începând cu data de 10 ianuarie a.c. nu vor mai fi eliberate cardurile clasice de identitate pentru avocaţii definitivi. În ceea ce priveşte avocaţii stagiari, aceştia vor primi carduri în format clasic pentru anul 2014.

433 de carduri pot fi deja distribuite

Pentru prima fază a proiectului, Baroul Dolj poate distribui un număr de 433 de carduri CCBE care au fost preluate de la UNBR. Pentru avocaţii definitivi care au fotografie în sistemul online al Baroului Dolj şi care nu au restanţe la plata taxelor profesionale, secretariatul Baroului Dolj va transmite solicitarea de eliberare a cardului CCBE în mod automat la Uniunea Naţională a Barourilor din România. Ceilalţi avocaţii definitivi care nu se regăsesc pe listă vor putea solicita cardul CCBE la secretariatul baroului după plata taxelor profesionale şi efectuarea fotografiei la sediul Baroului Dolj. Solicitările vor fi înaintate la UNBR care emite cardul în termen de 15 zile de la data înregistrării solicitării la UNBR. Secretariatul va emite adeverinţă de avocat până la eliberarea cardului.

Cardul costă 55 de lei pentru întreaga perioadă de valabilitate de cinci ani iar costul acestuia va fi suportat de către avocat: 15 lei la eliberarea cardului cu viza anuală pentru anul 2014 şi 10 lei la aplicarea fiecărei vize anuale pentru următorii patru ani.