Ambiţia noii administraţii: Filiaşul – un oraş din care tinerii să nu-şi dorească să mai plece

0
205

Oraşul Filiaşi a intrat într-un proces de schimbare. Cu o administraţie nouă şi tânără, şi un primar care vrea ca tinerii să nu-şi mai dorească să plece din Filiaşi, lucrurile au început să se mişte. Aceasta constituind „prioritatea de gradul zero”, din punct de vedere administrativ, toate proiectele pregătite pentru anul 2017 vizează ridicarea standardelor de viaţă şi crearea unei comunităţi cu adevărat europene.

gheorghe ilie costelus A

„Am susţinut mereu că trebuie să facem tot posibilul ca tinerii să nu mai plece în alte ţări, să rămânem nişte comunităţi îmbătrânite. Dar ca să nu-şi dorească să plece, ei au nevoie să le oferim toate condiţiile aici. Cred că Filiaşul poate fi un oraş la standarde europene, însă avem mult de lucru în acest sens. Este nevoie, în primul rând, de creşterea numărului de locuri de muncă. Este proiectul meu de suflet, dacă pot să-i spun aşa. Aici pot spune ca suntem în discuţii avansate cu mai mulţi investitori, motiv pentru care deschiderea unui parc industrial este următorul pas pe care îl vom face. Societăţile care vor dori să vină aici vor beneficia de toate utilităţile şi urmează să vedem ce alte facilităţi le mai putem oferi. Nu trebuie să uitam de activitatea principală care susţine acest oraş, şi anume comerţul, astfel că şi agenţii economici care funcţionează în Filiaşi se vor bucura, în continuare, de tot sprijinul nostru. Un alt obiectiv care îmi doresc să fie finalizat cât mai repede este acela de a asfalta toate străzile oraşului. De altfel, am şi reuşit deja să pietruim o parte din drumurile care aveau nevoie să fie refăcute”, ne-a explicat primarul oraşului Filiaş, Costeluş Ilie Gheorghe.

„Le mulţumesc tinerilor, pentru că ne sunt parteneri…”

O altă prioritate a administraţiei publice locale este de a asigura toate utilităţile şi comunităţilor care aparţin de oraş, şi vorbim de alimentare cu apă şi canalizare. „Parcurile şi zonele de agrement sunt alte lucruri pe care vreau să le rezolv, pentru că noi beneficiem de o zonă cu 3 lacuri în cascadă, care pot fi reamenajate, şi care pot deveni spaţii de recreere şi excelente pentru petrecerea timpului liber. Nu am uitat de instalaţiile de alimentare cu apă a blocurilor, iar în curtea Spitalului Filişanilor dorim amenjarea unui heliport SMURD, pentru a evita pierderile de timp în cazurile de ugenţă maximă. Tot aici urmează să se reabiliteze termic toate corpurile de clădire şi să se înfiinţeze Serviciu Ambulatoriu”, mai precizează primarul, explicând că lista de proiecte este mult mai vastă. Reabilitarea Bibliotecii „Anton Pann”, amenajarea Stadionului Orăşenesc Filiaşi, construirea unei Case de Cultură şi a unei Grădini de Vară, se numără şi ele între proiectele avute în vedere pentru 2017.

Mai mult decât atât, noua administraţie încurajează şi activităţile sportive şi mişcarea. Astfel, deja a fost luată măsura înjumătăţirii tarifelor practicate la toate bazele sportive, astfel încât să poată fi accesibile oricărui buzunar. Au fost înfiinţate două echipe de juniori de fotbal, în cadrul CSO Filiaşi, iar lucrurile nu se opresc aici. Autorităţile au început deja demersurile pentru înfiinţarea unor secţii de Arte Marţiale, Box şi Judo, pentru că sunt solicitări din partea localnicilor.

O altă iniţiativă care merită salutată este înfiinţarea unor Grupuri de Acţiune Zonală pe fiecare din cele 11 zone ale localităţii. Prin aceste grupuri se pot organiza întâlniri regulate cu locuitorii zonelor respective şi problemele lor pot ajunge mult mai uşor la reprezentanţii administraţiei publice locale, astfel încât să se găsească şi soluţii, pentru rezolvarea lor.

„Vreau să vă spun că dorinţa de modernizare a comunităţii noastre nu este doar la noi, reprezentanţii administraţiei, ci vine şi din partea cealaltă, din rândul tinerilor. Îşi doresc să ne fie parteneri în toate activităţile şi chiar luna trecută am avut o acţiune deosebită, pe care vreau să o menţionez: am plantat, împreună cu tinerii din Filiaşi, nu mai puţin de 3000 de copaci. Este un lucru extraordinar şi vreau să le mulţumesc tuturor pentru implicare şi dăruire”, a mai spus Costeluş Ilie Gheorghe.

În încheiere, primarul oraşului Filiaşi a ţinut să le ureze tuturor localnicilor ca anul 2017 să-i găsească sănătoşi, să le aducă numai bucurii, şi să-i asigure că au tot timpul uşa deschisă la Primărie, pentru orice probleme.