Școlile din Călărași sunt pregătite pentru iarnă

1
4384

O toamnă aurie, cu soare blând și covor de frunze pe sub ferestrele caselor, cuprinsese, ieri, plaiurile de la Călărași, făcând cu totul uitată arșița care topește parcă totul în miezul verii. Farmecul nespus al culorilor care poleiseră copacii, chiar și micile grădini de zarzavaturi nu era însă totul pentru oamenii locului care simt din vreme și aerul înghețat pe care urmează să-l sufle Dunărea vecină, atunci când se lasă iarna. Și se pregătesc din timp.  

Liceul Tehnologic „Petre Baniță”, cele două școli gimnaziale și cele două grădinițe din localitatea Călărași sunt pregătite pentru zilele friguroase de iarnă, când, mai mult ca în oricare altă parte, Dunărea vecină va sufla un vânt geros și înghețat. Dat fiind faptul că temperaturile scad mult peste noapte, nimeni nu-și permite să primească dimineața elevii în clasele reci ca gheața, spun autoritățile. „Aici, la noi, iarna este mai friguroasă decât în alte părți, în timpul nopților de iarnă temperaturile scad foarte mult și ne-am pregătit din vreme cu tot ce ne trebuie ca să încălzim toate clasele, și cele de la liceu, dar și cele de la școli și grădinițe. În nici o iarnă nu ni s-a întâmplat să rămânem fără lemne pentru foc și tot așa am făcut și acum: ne-am asigurat stocurile de lemne cu care vom trece cu bine de lunile friguroase”, a spus primarul localității Călărași, Vergică Șovăilă.

Stocuri de motorină pentru liceu

Pentru încălzirea claselor de la Liceul Tehnologic „Petre Baniță”, potrivit directorului Florin Onete, a fost achiziționată săptămâna trecută o cantitate de 10.000 de litri de motorină subvenționată. „Stocul acoperă toată perioada de iarnă și sperăm noi să nu fie totuși extrem de frig, astfel încât să fim nevoiți să mai cumpărăm. În orice situație însă, clasele vor fi încălzite, iar copiii nu vor suferi din cauza gerului”, a spus acesta. Spre deosebire de liceu, celelalte unități școlare din localitate – cele două școli gimnaziale și două grădinițe – vor fi încălzite cu centrale termice pe lemne. „Și în această privință, am luat măsurile necesare. Am cumpărat o cantitate de 300 de litri de antigel pentru centrale și 150 de metri cubi de combustibil solid, încă din luna mai. Credem că acoperim integral tot necesarul de lemne pentru perioada de iarnă”, a mai spus directorul Florin Onete.

Toalete de la școala nr. 1 au intrat în lucru

Pentru a nu exista nici o problemă în timpul iernii, la școala gimnazială nr. 1 au fost înlocuite caloriferele cele vechi cu altele noi. Tot la această unitate școlară, se lucrează pe repede înainte să se finalizeze și o lucrare care a fost începută la sfârșitul acestei veri. Este vorba de un grup de toalete la care vor avea acces atât elevii de la ciclul primar, cât și cei mari de la gimnaziu. „Clădirea a fost lipită, practic, de școală, findcă altfel nu aveam cum să asigurăm accesul simultan și al elevilor de la ciclul primar, cât și al celor de la cel gimnazial. Clădirea s-a ridicat până la nivelul acoperișului și sperăm să se termine construcția cât mai curând ca să se lucreze apoi și la interioare”, ne-a precizat directorul Florin Onete. Corpul de clădire atașat școlii are două etaje, accesul la toalete urmând să fie asigurat din incinta școlii, iar pentru persoanele cu dizabilități prin exterior. La unul dintre etaje va fi amenajată și o mică încăpere care va servi ca debara pentru personalul de îngrijire al școlii.

Terenul sportiv a trecut de licitație

În curtea aceleeași școli va fi amenajat și un teren de sport sintetic pe care elevii își vor desfășura orele de educație-fizică. Acum, suprafața respectivă este un dreptunghi prăfuit în care copiii aleargă de la un capăt la altul, între cele două porți de fotbal. Investiția este realizată cu bani de la bugetul local de către autoritățile locale. „Lucrarea a fost licitată și a fost câștigată de o firmă care este interesată să înceapă execuția câtr mai curând. Le-am arătat amplasamentul, s-au uitat pe proiect și vom colabora atât cu constructorul, cât și cu proiectantul astfel încât să realizăm un teren de sport care să le placă elevilor”, a afirmat primarul Vergică Șovăilă. Potrivit directorului școlilor, Florin Onete, terenul de sport va fi amenajat ca un teren de fotbal, dar va avea și o pistă de alergare pe care elevii vor face antrenamentele din orele de sport. Autoritățile își propun ca terenul să fie amenajat corespunzător standardelor sportive astfel încât să poată găzdui și diferite competiții de acest gen.

 

Asfaltat nou pe drumul Călărași-Sărata

Cei 2 kilometri de drum care leagă Călărașiul – satul de centru de Sărata vor fi asfaltați de primărie, cu bani de la bugetul local. Documentația pentru licitație se află în pregătire, autoritățile sperând să lanseze aplicația pentru găsirea unui constructor cât mai repede. Acest drum este intens circulat, dat fiind faptul că satul Sărata este unul mare, cu multe gospodării, și va fi amenajat cu un strat nou de asfalt, care va porni de la intersecția cu DN 54 și până la școala din Sărata.

Sediul Poliției Locale va fi reabilitat

Primăria Călărași modernizează sediul Poliției Locale, care se găsește pe strada Stadionului, lângă salonul pentru evenimente publice. Potrivit primarului Vergică Șovăilă, clădirea va fi modernizată, aici urmând să fie schimbat tot acoperișul și consolidată structura. Lucrarea se va face cu bani de la bugetul public, fiind inițiată de autoritățile locale.

Varza de toamnă a dat recolte bogate

Pe câmpurile de la Călărași, pe care vara se coc cele mai dulci lubenițe, se recoltează acum varza de toamnă. Autoritățile spun că oamenii au trudit și pentru această cultură, iar acum s-au ales cu multe roade de strâns. Sunt cultivate 250 de hectare cu varză, iar specialiștii agricoli vorbesc de o producție de 35 de tone pe un hectar, ceea ce înseamnă o recoltă bogată în varză. Necazul cel mare rămâne, ca și în cazul pepenilor, lipsa piețelor de desfacere.

Pregătiri pentru Balul Bobocilor

Un Bal al Bobocilor plin de surprize este pregătit de elevii de la Liceul Tehnologic Petre Baniță pentru sfârșitul lui noiembrie. Pe lângă mult-așteptatul concurs de frumusețe, organizatorii se gândesc să surprindă publicul și cu alte momente haioase, care vor fi savurate de către toți cei prezenți. Petrecerea va fi găzduită la Căminul Cultural și va fi sprijinită și de profesori, care îi încurajează pe elevi să își pună în practică imaginația. Și, din câte se pare, actuala ediția va fi una tematică, dar mai multe amănunte nu se cunosc.

1 COMENTARIU

  1. adica stau cu cheile gata puse-n usi: e ca la rotile de iarna … cum scade sub 7 grade, se-nchid usile ca la metrou si ura, pana la primavaraaaa …

Comments are closed.