Teatru, poezie și povești ale oamenilor Craiovei, în Săptămâna TRADEM

0
501

Cu ocazia împlinirii, la 3 noiembrie, a 149 de ani de la nașterea scriitorului craiovean Traian Demetrescu, personalitate literară complexă a secolului al XIX-lea, Casa de Cultură „Traian Demetrescu” va organiza Săptămâna TRADEM. În perioada 2-7 noiembrie se vor desfășura acțiuni și manifestări zilnice în vederea descoperirii sau redescoperirii unui autor însingurat, cu destin tragic (decedat la 29 de ani) și a popularizării operei lui Traian Demetrescu – poezie, proză, teatru, poeme în proză, jurnal, publicistică. Unele dintre temele fundamentale care l-au preocupat vor fi dezbătute, din perspectiva prezentului, cu personalități ale vieții intelectuale locale, literați și oameni de teatru, întâlnirile fiind interactive, deschise dialogului cu publicul, care va avea acces liber la toate evenimentele.

O primă întâlnire din cadrul proiectului „Poveștile noastre, povestea Craiovei”

Programul Săptămânii TRADEM va începe luni, 2 noiembrie, cu o primă întâlnire din cadrul unui nou proiect, intitulat „Poveștile noastre, povestea Craiovei”. „Un proiect care își propune să alcătuiască, din diversele istorioare individuale, personale, depănate sub semnul nostalgiei, o imagine a orașului din alte vremuri, mai îndepărtate sau mai recente”, spun organizatorii. Va deschide acest șir de povești despre Craiova, așa cum a văzut-o cu ochi de copil, de adolescent, de tânăr și apoi de matur, Lorena Stuparu Păvălan, cercetător științific la Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu” al Academiei Române. După expunerea sa, care va cuprinde numeroase referiri la întâmplări, locuri, oameni (inclusiv personaje pitorești) de altădată, Lorena Stuparu Păvălan va răspunde întrebărilor și va dialoga cu cei interesați. Întâlnirea va avea loc în Salonul Medieval al instituției, cu începere de la ora 19.00, iar moderator va fi Cornel Mihai Ungureanu.

Cornel Mihai Ungureanu

Vrei să spui ce crezi despre singurătate?

Marți, 3 noiembrie, de la ora 19.00, este anunțată la o nouă întâlnire din cadrul proiectului „Prăvălia culturală îți dă rendez-vous la Tradem!”. Tema care va fi dezbătută „la tejghea”, în Salonul Medieval al instituției, este una dintre „preferatele” lui Traian Demetrescu: „Singurătatea”. „Vă invităm să ne împărtășim singurătățile, în număr cât mai mare…”, este invitația moderatorului întâlnirii, Cornel Mihai Ungureanu.

„În culisele scenei, în culisele vieții”, cu actrița Tamara Popescu

Încă un proiect al Casei de Cultură „Traian Demetrescu” debutează în Săptămâna TRADEM – „În culisele scenei, în culisele vieții”, o primă întâlnire urmând să aibă loc miercuri, 4 noiembrie, ora 19.00, în Salonul Medieval. Invitată: Tamara Popescu, cunoscuta actriță a Teatrului Național „Marin Sorescu”, care va vorbi despre viața de actor, va citi din creația lui Traian Demetrescu și va răspunde întrebărilor publicului. Potrivit organizatorilor, „proiectul își propune să aducă în fața publicului și să ofere celor interesați posibilitatea dialogului cu personalități ale scenei românești. Totodată, dă prilejul unor nume mari ale teatrului și muzicii să își mărturisească gândurile legate de profesie, să povestească întâmplări semnificative din viața profesională sau personală”. Moderator: Cornel Mihai Ungureanu.

Două zile dedicate artelor plastice și poetice

Joi, 5 noiembrie, trei eleve în clasa a XI-a la Colegiul Național „Frații Buzești” – Andrada Băleanu, Smaranda Rușinaru și Cristina Cismaru – vor transpune pe pânză impresia pe care le-o lasă un poem în proză scris de Traian Demetrescu. Evenimentul care le reunește se intitulează „Imagine Poetry” și se va desfășura în Salonul Medieval, cu începere de la ora 18.00.

Invitați, ca de obicei, un poet consacrat și altul la început de drum – vineri, 6 noiembrie, ora 18.00 – la întâlnirile sub genericul „De la Cetatea Băniei la Cetatea Poeziei”. Este vorba despre Spiridon Popescu și Nina Voiculescu, care vor împărtăși celor de față impresia pe care poezia tânără o face unui poet consacrat și modul în care un poet tânăr receptează poezia contemporană, iar la final vor răspunde întrebărilor din public. Proiectul își propune să familiarizeze publicul cu poezia olteană contemporană, întâlnirile la care sunt prezenți doi poeți, un tânăr și un senior, având loc lunar.

Se acordă premiile Concursului Național de Poezie „TRADEM”

Săptămâna TRADEM se va încheia sâmbătă, 7 noiembrie, ora 13.00, cu festivitatea de decernare a premiilor Concursului Național de Poezie „TRADEM”, ediția a XXXVII-a. Vor fi răsplătiți cu diplome și diverse sume în bani (valoarea totală ridicându-se la peste 7.000 lei) atât creatori de poezie, cât și traducători care au transpus poeme în proză de Traian Demetrescu în cinci limbi de circulație internațională: engleză, franceză, italiană, spaniolă și germană. Festivitatea va fi găzduită de Galeria „Vollard” a instituției și va fi însoțită de acordurile muzicale ale pianistului Mihai Tudor. Concursul a fost deschis creatorilor care nu sunt membri ai Uniunii Scriitorilor din România ori ai altor asociaţii de scriitori şi care nu au publicat un volum individual de poezie și este organizat sub egida Consiliului Local, a Primăriei Municipiului Craiova și a Asociației „Craiova Capitală Europeană a Culturii 2021”.