Pedeapsă mai mică la rejudecare: Cinci ani și 6 luni de pușcărie pentru fostul primar din Giurgița

0
438

Fostul primar al comunei doljene Giurgiţa, Valentin Mitrică, a fost condamnat, ieri, de magistrații Judecătoriei Segarcea, la 5 ani și 6 luni închisoare cu executare într-un dosar în care a fost trimis în judecată în anul 2011 pentru abuz în serviciu în formă continuată. Este a doua sentință pronunțată în acest dosar de Judecătoria Segarcea, după ce, în martie 2015, Mitrică a obținut la Curtea de Apel Craiova rejudecarea cauzei. Prima oară a primit o pedeapsă de 7 ani şi 6 luni de închisoare. În acelaşi dosar, judecătorii din Segarcea l-au condamnat ieri pe fostul contabil, Marin Nica, la 4 ani şi 4 luni de închisoare. Cei doi au fost acuzaţi că au creat un prejudiciu bugetului local de peste 1,5 milioane lei în perioada 2006 – 2008 prin activitatea infracţională desfăşurată.

Reamintim că, în luna iulie 2011, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Segarcea îi trimiteau în judecată pe primarul comunei Giurgiţa, Valentin Mitrică, şi pe contabilul Primăriei Giurgiţa, Marin Nica, pentru comiterea infracţiunilor de delapidare, respectiv complicitate la delapidare, abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, fals intelectual, angajarea, ordonanţarea şi efectuarea de plăţi peste limitele maxime ale sumelor aprobate la partea de cheltuieli prin bugetul local, prejudiciul total depăşind 1,5 milioane lei.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în cursul anului 2008, Camera Judeţeană de Conturi Dolj a efectuat un control la Primăria Giurgiţa pentru exerciţiul financiar din perioada 2006-2008, ocazie cu care a constatat o serie de nereguli. Printre aspectele sesizate se numără efectuarea de plăţi nelegale în cuantum de 104.246 lei, reprezentând contravaloarea unor prestări servicii achitate ilegal pentru doi angajaţi ai Primăriei (servicii pe care nici măcar cei doi angajaţi n-au putut să le denumească!!!), avansuri în numerar acordate nelegal mai multor angajaţi ai Primăriei, cea mai mare sumă fiind încasată, bineînţeles, de edilul localităţii, care a mai achitat şi taxa de masterat a unuia dintre cei doi angajaţi “premiaţi” pentru prestarea de servicii. Şi cum nu se putea ca angajaţii să beneficieze de banii bugetului local mai mult decât şefu’, Valentin Mitrică s-a plimbat pe unde a vrut, în interes personal, inclusiv în Italia, cheltuielile de transport şi diurna fiind suportate din fonduri de la bugetul local, după cum au confirmat doi consilieri locali, dar şi şoferul primarului. Toate plăţile au fost evidenţiate în contabilitate fără nici un fel de documente justificative, primarul şi contabilul Marin Nica încălcând cu bună ştiinţă prevederile Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale. Un alt aspect menţionat în rechizitoriu viza cheltuielile de capital angajate în anul 2007, constatându-se efectuarea de plăţi nelegale către executanţii de lucrări, la unele lucrări de investiţii, în valoare de 527.202 lei, precum şi acordarea nelegală a unor avansuri în cuantum de 626.548 lei. La majoritatea lucrărilor verificate plăţile nelegale efectuate reprezintă de fapt achitarea unor lucrări pe care firmele respective nu le-au executat. “Prin neexercitarea în mod corespunzător a atribuţiilor de serviciu conferite prin fişa postului pentru învinuitul Nica Marin şi de prevederile Legii 215/2001 pentru Mitrică Valentin, au fost create prejudicii însemnate bugetului local, în valoare totală de 1.553.097 lei…”, consemnau procurorii în rechizitoriu.

A obținut rejudecarea la Curtea de Apel Craiova

După mai bine de doi ani şi jumătate de proces, pe 11 martie 2014, Judecătoria Segarcea a pronunţat sentinţa în dosar. Instanţa l-a condamnat pe Valentin Mitrică la 7 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, în timp ce Marin Nica a primit o pedeapsă de 6 ani și 6 luni închisoare cu executare. Inculpații au declarat apel, iar pe 12 martie 2015 judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au desființat sentința și au trimis cauza spre rejudecare la instanța de fond, respectiv Judecătoria Segarcea.

Ieri, magistrații Judecătoriei Segarcea au pronunțat a doua sentință în acest dosar și, cu toate că unele infracțiuni reținute în sarcina celor doi inculpați s-au prescris, ambii au fost condamnați din nou la pedepse cu executare. Astfel, Valentin Mitrică a primit o pedeapsă totală de 5 ani și 6 luni închisoare întrucât i s-a adăugat și o pedeapsă de 1 an primită cu suspendare în 2011 pentru că a condus băut: „Condamnă pe inculpatul Mitrică Valentin la pedeapsa de 4 ani şi 6 luni închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. (dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat) pe o durată de 4 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă continuată. Condamnă pe inculpatul Mitrică Valentin la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual comis în formă continuată. Anulează suspendarea condiţionată a executării pedepsei de 1 an închisoare aplicată inculpatului prin sentinţa penală nr. 225/09.12.2011 pronunţată de Judecătoria Strehaia. Contopeşte pedepsele aplicate în cauză cu pedeapsa de 1 an închisoare în privinţa căreia a fost anulată suspendarea condiţionată a executării pedepsei, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa de 5 ani şi 6 luni închisoare”, după cum se arată în hotărârea instanței de fond, iar Marin Nica a fost condamnat la 4 ani și 4 luni de închisoare. Din pedepsele aplicate inculpaților se va scădea perioada reţinerii şi arestării preventive de la 16.06.2011 la 03.02.2012. În plus, inculpaţii, în solidar, trebuie să plătească 1.469.497,84 lei către partea civilă Comuna Giurgiţa cu titlu de despăgubiri, iar Mitrică și suma de 82.921,16 lei, cu titlu de despăgubiri (Parc comunal Giurgiţa ), ambii având de achitat și câte 8.000 lei cheltuieli judiciare. Nici această hotărâre nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.