Deputatul Constantin Dascălu: „FMI a spus clar că această creştere economică se datorează măsurilor luate în ultimii şase ani”

0
594

Deputatul PNL de Dolj Constantin Dascălu, membru al Comisiei de Buget-Finanţe, a precizat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că premierul Ponta spune adevărul doar pe jumătate. Parlamentarul doljean a făcut o referire mai amplă la discuţiile care au avut loc cu delegaţia FMI şi care au fost „cenzurate parţial”, în spaţiul public, cu scopul de a scoate în evidenţă doar partea bună a guvernării PSD. Dascălu a spus că şeful Executivului nu a precizat faptul că FMI a subliniat „că dacă astăzi există o creştere economică, ea se datorează guvernării din ultimii şase ani”, care implică automat şi guvernări anterioare, pentru a le arăta românilor partea plină a paharului.  

Constantin Dascălu

 „Într-adevăr FMI a spus că avem o creştere economică, dar care este bazată doar pe consum, care ar trebui transformată într-o creştere economică sănătoase, bazată pe investiţii şi locuri de muncă. FMI a spus clar că această creştere se datorează măsurilor luate în ultimii şase ani şi că în acest moment, economia permite o creştere salarială. E foarte bine că se majorează salariile, trebuie să se facă şi lucrul acesta. Dar nu pot să nu-mi exprim îngrijorarea faţă de lipsa de perspectivă a acestui Guvern. Sunt membru al Comisiei de Buget-Finanţe de 7 ani, ştiu ce vorbesc.  Sunt îngrijorat de modul în care se împrumută Guvernul pe piaţa externă. Avem un deficit de peste 2%, asta înseamnă un împrumut pe piaţa externă de 2,7 miliarde de euro. Economia statului este ca şi economia unei familii. Nu poţi să te împrumuţi doar ca să cheltuieşti, e bine să te împrumuţi, dar să şi investeşti şi să creezi locuri de muncă. Înainte de 1989 avem o datorie externă de 10 miliarde de euro. Cu toţii ştim cât am tras până am achitat-o, vreau să le spun românilor că astăzi avem o datorie de 50 de miliarde de euro, pe care trebuie să o dăm înapoi. Acest guvern a dat de la investiţii şi de la infrastructură, banii la consum şi nu e bine. Le-am spus şi colegilor mei şi mi-au dat dreptate, chiar şi unii de la PSD”, a subliniat deputatul Constantin Dascălu.

„Datoria externă a României este la limita suportabilităţii”

Parlamentarul a vorbit şi de locurile de muncă şi modul în care prezintă Victor Ponta situaţia, un adevăr spus doar pe jumătate, care derutează opinia publică. Dascălu spune că atunci când premierul susţine că s-au semnat 400.000 de noi contracte, nu minte. Dar un contract de muncă nu reprezintă neapărat un loc de muncă, un contract se poate face şi doar pe câteva ore. „Totodată, dacă ne uităm cu atenţie şi prezentăm datele în oglindă vom vedea că în luna în care s-au semnat 400.000 de contracte, alţi 600.000 şi-au pierdut job-ul, pentru că s-au desfiinţat, ceea ce însemnă un minus de 200.000 de locuri de muncă, dar aceste date, care vin tot de la Statistică nu se prezintă la anumite televiziuni. Trebuie să spun că datoria externă a României este la limita suportabilităţii, 40% din PIB. Într-adevăr la nivelul Uniunii Europene este de 60%, dar noi nu avem totuşi o economie funcţională şi atunci se merge pe această limită. Se fac datorii externe pentru consum, deşi ar trebui făcute datorii externe pentru investiţii. În loc să scădem deficitul, noi îl creştem. FMI a mai spus ceva, ceea ce Ponta nu vrea să spună. FMI a spus că dacă se va merge aşa, cu datorii doar pentru consum şi nu se fac investiţii, se vor ajunge din nou la măsuri de austeritate peste doi ani.”, a mai spus deputatul doljean.

Nu se vorbeşte nimic despre macroeconomie

Constantin Dascălu consideră că un împrumut de la FMI este impetuos necesar, dar nu neapărat să se cheltuiască banii, dar este ca un fel de garanţie pentru alte împrumuturi pe care le face România pe piaţa externă. „Dacă nu mai avem acest girant, adică, FMI-ul, automat vom lua credite cu dobândă mai mare, cu cel puţin 0,5%. Şi revin, guvernul nostru trebuie să meargă pe investiţii şi locuri de muncă. Pentru că un nou loc de muncă înseamnă, un şomer angajat, care va aduce el bani la stat şi nu va mai cheltui de la stat. Victor Ponta îşi joacă ultima carte. El nu are treabă cu viitorul acestei ţări, nici cel puţin cu partidul domniei sale, pentru că nu se ştie cine va conduce ţara din 2016, poate să fie în continuare un guvern PSD şi atunci cum se vor descurca cu datoriile. În plus, Victor Ponta nu discută la televizor decât de creşteri de salarii şi de pensii, el vrea să intre în istorie ca premierul care a mărit salariile, dar nu vorbeşte nimic despre viitor, despre macroeconomie, despre investiţii sau locuri de muncă. Nu îl interesează aşa ceva… ”, a mai spus deputatul PNL de Dolj.