TNC lansează un nou concurs de proiecte pentru tineri regizori şi scenografi români

0
395

Teatrul Naţional din Craiova (TNC) lansează concursul de proiecte pentru tineri regizori şi scenografi români, ajuns la cea de-a VIII-a ediţie. Acesta constă în prezentarea scrisă a unei concepţii regizoral-scenografice în vederea montării unui spectacol în sala studio „Ion D. Sîrbu” a instituţiei, în 2018. „Și în acest an, Naţionalul craiovean îşi propune să câştige un pariu pe care şi l-a asumat de la prima ediţie, acela de a descoperi un tandem de creatori, regizor-scenograf, care să propună un spectacol performant la nivel naţional”, spun reprezentanţii teatrului.

TNC Photoshop_Catinca_DraganescuEdiţia a VIII-a a concursului lansat de Teatrul Naţional „Marin Sorescu” se adresează regizorilor şi scenografilor absolvenţi de studii superioare de specialitate, în ultimii cinci ani. Textul proiectului va avea la bază o piesă românească contemporană, scrisă în ultimii 10 ani şi cu maximum opt personaje.

Potrivit Regulamentului concursului, „textele care nu au mai fost reprezentate pe scenă au prioritate – aceasta nu este o condiţie obligatorie, dar va funcţiona ca şi criteriu de departajare în cazul unui balotaj”. Proiectul nu este limitativ, numărul de pagini şi forma acestuia sunt la libera iniţiativă a candidatului. Sunt acceptate şi dramatizările, dar numai după autori români contemporani.

Data-limită pentru depunerea proiectelor este 10 decembrie 2017 – transmise prin poştă la sediul teatrului sau pe e-mail, la adresa artistic@tncms.ro. Proiectul câştigător va fi anunţat la finalul lunii ianuarie 2018, el urmând să se concretizeze anul viitor, la sala studio „Ion D. Sîrbu” a TNC.

TNC Conu_Leonida_regia_Diana_DragosProiectele câştigătoare ale ediţiilor anterioare au fost „Conu’ Leonida faţă cu reacţiunea” de I.L. Caragiale (regia Diana Dragoş, scenografia Adriana Dinulescu); „Photoshop” (text şi regie Catinca Drăgănescu, scenografia Sorana Țopa); „Profu’ de religie” de Mihaela Michailov (regia şi scenografia Bobi Pricop); „Spargerea”, după nuvela „Jaf armat” de Răzvan Petrescu (regia Dragoş Alexandru Muşoiu, scenografia arh. Andreea Simona Negrilă).

La cea de-a V-a ediţie, în mod excepţional, au fost declarate câştigătoare două proiecte: „Exploziv” de Elise Willk (regia Andrei Măjeri, scenografia Alexandra Panaite) şi „Sfârşit”, dramatizare de Oana Hodade după proza lui Florin Lăzărescu (regia Leta Popescu, scenografia Gloria Gagu). Au urmat proiectele „Cealaltă ţară”, după romanele Hertei Muller, „Omul este un mare fazan pe lume” şi „Călătorie într-un picior” (scenariul dramatic şi regia Alexandru Istudor, scenografia Francesca-Antonia Cioancă) şi „Monstrul Nisipurilor” de Csaba Szekely (regia Irina Crăiţă-Mândră, scenografia Cezarina Iulia Popescu), pentru acesta din urmă premiera fiind anunţată până la sfârşitul anului.