Simularea Bacalaureatului, aproape un dezastru:  doar 40% din participanţi au trecut examenul

0
436

Ieri, au fost date publicităţii datele simulării Examenului Naţional de Bacalaureat, la care au participat elevii claselor a XI-a şi a XII-a din învăţământul preuniversitar din Dolj. Pentru anul terminal, procentul de promovabilitate – minimum nota 6,00 obţinută după desfăşurarea tuturor probelor, cu 5,00 , cel puţin, la fiecare probă – este îngrijorător: 40,23%. Nu mai vorbim de absenteismul ridicat, situaţie care trebuie să conducă la o analiză riguroasă a procesului de învăţământ în instituţiile şcolare din judeţ. De asemenea, este cazul unei discuţii cât se poate de ample cu mass-media, din partea reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, cu privire la problemele existente în învăţământul preuniversitar din teritoriu, pentru că simplele comunicate de presă nu rezolvă decât foarte puţin din ceea ce este în realitate. Dar, să revenim la date concrete.

La clasa a XII-a, au fost înscrişi 4.613 elevi, însă prezenţi au fost 3.167, iar numărul celor care nu au obţinut minimum nota 5,00, la fiecare probă, a fost de 1.756, fiind şi şapte eliminaţi. În ceea ce priveşte nota minimă 6,00, aceasta a fost obţinută de doar 40,23% din cei prezenţi. Cele mai bune procentaje au fost obţinute de Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” (95,19%), Colegiul Naţional Militar „Tudor Vladimirescu” (83,33%) şi Colegiul Naţional „Carol I” (76,72%). Au fost obţinute zece note maxime: Roxana Mariana Boboniţă (Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan Velovan”), Andreea Elena Gorun  (Colegiul Naţional „Carol I”) şi Irina Matache (Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”).

La prima vedere, procentajul de promovabilitate, obţinut de elevii clasei a XI-a, este unul mulţumitor – 57,28%  –, dar vorbim de media minimă 5,00, fără proba la alegere a profilului şi specializării, unde tinerii nu au participat, conform metodologiei. În date stricte, şi aici s-a evidenţiat un absenteism mare (1.630 nu s-au prezentat, din numărul de 5.024 înscrişi), iar totalul celor care nu au obţinut măcar minimul a fost de 1.447. Perspectivele nu sunt deloc îmbucurătoare, analizele fiind obligatoriu să fie făcute cu adevărat, nu doar cu discuţii şi completări de diverse acte care să ateste existenţa acestora.