Washingtonul pregăteşte sancţiuni împotriva puterii şi opoziţiei din Ucraina

0
395

Autorităţile americane intenţionează să impună sancţiuni financiare împotriva unor reprezentanţi ai puterii şi ai unor lideri ai opoziţiei ucrainene, a informat ieri mass-media occidentală, relatează Ria Novosti. Surse din cadrul Congresului american au declarat pentru agenţia Reuters că au discutat eventuale sancţiuni cu reprezentanţi ai Casei Albe. Potrivit acestora, astfel de măsuri ar putea fi aplicate în cazul în care va exista o nouă escaladare a violenţelor din ţară. Statele Unite susţin integrarea europeană a Ucrainei şi şi-au exprimat sprijinul pentru opoziţia ucraineană. Astfel, vicepreşedintele Joe Biden le-a cerut autorităţilor ucrainene să-şi retragă forţele de ordine din centrul Kievului şi să nu decreteze stare de urgenţă în ţară, ameninţând Kievul cu sancţiuni. Anterior, Departamentul de Stat al SUA a anulat vizele oficialilor ucraineni responsabili pentru dispersarea violentă a manifestanţilor în noiembrie-decembrie 2013. Pe de altă parte, tot ieri, ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a adresat, într-o conferinţă de presă comună cu secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, la Berlin, „un apel preşedintelui ucrainean. S-au înregistrat progrese în negocierile cu opoziţia, dar faceţi lucrurile în mod serios, respectându-vă promisiunile pe care le-aţi făcut opoziţiei”.

Parlamentul Ucrainei a adoptat, miercuri, după ore de intense negocieri, o amnistie pentru manifestanţii arestaţi în cursul ciocnirilor cu poliţia, însă opoziţia s-a abţinut să sprijine această măsură, transmite AFP. Legea privind amnistia este una din principalele cerinţe ale opoziţiei, mobilizate de peste două luni în centrul Kievului. Iniţiativa legislativă a fost adoptată de 232 de deputaţi din totalul celor 416 prezenţi, în strigătele de protest ale parlamentarilor opoziţiei, după care şedinţa a fost suspendată. Preşedintele Viktor Ianukovici s-a deplasat în persoană cu puţin timp înainte la Parlament, pentru a influenţa dificilele negocieri dintre formaţiunea sa, Partidul Regiunilor, şi opoziţie. Partidul aflat la putere cerea iniţial, în schimbul acestei legi de amnistie, eliberarea centrului capitalei, ocupat de manifestanţi, precum şi a clădirilor publice, cum ar fi primăria Kievului sau Casa Sindicatelor, devenită cartierul general al mişcărilor de protest. Miercuri seară nu era însă clar ce concesii au fost obţinute în cursul lungilor ore de negocieri din timpul zilei.

Ieri, spre surprinderea tuturor, preşedinţia ucraineană, citată de agenţia Interfax, a anunţat că Viktor Ianukovici se află în concediu medical. „Preşedintele se află în concediu medical, din cauza unei boli respiratorii acute, însoţite de o febră puternică”, a anunţat serviciul de presă al administraţiei prezidenţiale, la o zi după demisia Guvernului şi în contextul în care ţara se află în plină criză politică. De la sfârşitul lunii noiembrie 2013, Ucraina este scena unor proteste violente, lansate de opoziţie ca răspuns la decizia guvernului de a suspenda pregătirea unui acord de asociere cu UE. Mişcările de protest au fost reluate pe 19 ianuarie, după adoptarea unor legi pentru reprimarea manifestaţiilor şi s-au propagat în mai multe regiuni ale ţării.