Peste 600 de cazuri de pneumonie, în doar o săptămână

0
385

Temperaturile scăzute din ultima perioadă au făcut ca numărul doljenilor care au ajuns la doctor cu pneumonii să crească simţitor. Numai în ultima săptămână s-au înregistrat peste 600 de astfel de cazuri. O parte din acestea au avut nevoie de internare în spital după ce medicii au hotărât să-i ţină sub supraveghere pe bolnavi.  

În doar o săptămână, 1.700 de doljeni au ajuns la medic cu infecţii respiratorii. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Dolj în acest interval s-au înregistrat 1.087 cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare şi 648 de cazuri de pneumopatii acute. Numărul total al cazurilor de viroze respiratorii înregistrat în această săptămână (1.736) este uşor crescut faţă de valoarea înregistrată în săptămâna anterioară (1.438 de cazuri). Cei mai mulţi bolnavi au fost din rândul copiilor, dar destule cazuri s-au înregistrat şi printre persoanele vârstnice. În momentul în care s-au prezentat la medic aceştia au acuzat dureri de cap, febră mare şi respiraţie greoaie.

Peste 700 de persoane vaccinate antigripal

Chiar dacă în judeţul Dolj nu a fost depistat până acum niciun caz de gripă, campania de vaccinare gratuită a continuat şi în ultima săptămână. Au fost vaccinate antigripal 765 de persoane din grupele la risc.

Ca în fiecare an, campania gratuită de imunizarea antigripală se adresează în primul rând persoanelor cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 64 de ani cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astm, infecţie HIV, medicilor, cadrelor sanitare şi personalului auxiliar din spitale, ambulatorii, inclusiv salariaţilor din instituţiile de ocrotire a copiilor şi bătrânilor, din unităţile de bolnavi cronic, care vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii. Tot în această categorie se încadrează adulţii şi copiii rezidenţi în instituţiile de ocrotire socială, persoanele care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliu celor cu risc înalt, precum şi toate persoanele peste 65 ani.

Cei care nu sunt incluşi în categoriile cu prioritate la vaccinare şi intenţionează totuşi să se imunizeze sunt nevoiţi să cumpere din farmacii dozele necesare.

Consumul de antibiotice fără prescripţie, de evitat

Specialiştii atenţionează însă că ar trebui evitat consumul de antibiotice fără prescripţie din partea medicului întrucât o astfel de atitudine ar putea determina apariţia mai multor probleme medicale. Potrivit medicilor, automedicaţia cu antibiotice în cazul virozelor respiratorii este una eronată, care poate avea efecte secundare. Asta pentru că virozele respiratorii sunt în proporţie de 90% de origine virală şi nu răspund la tratamentul cu antibiotice. Administrarea abuzivă de antibiotice poate avea ca rezultat negativ, în timp, apariţia rezistenţei la acest tip de medicamente. În aceste condiţii, în momentul în care organismul se confruntă cu infecţii bacteriene, antibioticele nu îşi mai fac efectul.

Specialiştii îi avertizează pe doljeni ca la primele semne de răceală să nu ezite să anunţe medicul de familie. Totodată, pentru a preveni îmbolnăvirile, specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică îi sfătuiesc pe doljeni să respecte o serie de măsuri. Medicii recomandă spălarea frecventă a mâinilor, cu apă şi săpun, în special în situaţii de participare la activităţi publice. În caz de strănut, este recomandată folosirea batistelor din hârtie, de unică folosinţă, care previn răspândirea picăturilor potenţial infectate în mediul ambiant.

În această perioadă este indicat consumul de fructe şi legume, care asigură un aport optim de vitamine, pentru întărirea sistemului imunitar. Este, de asemenea, important să se respecte orele de somn pentru a evita slăbirea sistemului imunitar.