Ministerul Sănătății: Pachetul de servicii medicale de bază – de la 1 aprilie, programele naţionale de sănătate – de la 1 august

0
351

Pachetul de servicii medicale de bază va intra în vigoare la 1 aprilie, programele naţionale de sănătate, la 1 august, iar pachetul minimal, la 1 ianuarie 2015, a anunţat, ieri, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, la o dezbatere privind asigurările de sănătate.

„Introducerea pachetului de bază va face ordine în sistem uşor, uşor. Tot mai multe servicii se vor transfera spre ambulatoriul de specialitate, mai ales cel al spitalelor publice, unde fie lipseşte, fie nu este utilizat, pentru că nimeni nu doreşte acest lucru. Pachetul aşează o serie de servicii medicale, de unde nu trebuie şi unde se dau bani mulţi, în servicii care se acordă cum trebuie, cu eficienţă. Astfel, vom avea mai puţini bani deturnaţi şi mai mulţi bani cheltuiţi chibzuit”, a declarat ministrul Sănătăţii.

În acest context, a subliniat Nicolăescu, lunile februarie şi martie sunt „hotărâtoare” pentru elaborarea normelor, în vederea lansării pachetului de servicii de bază. „Nimeni nu visează cu ochii deschişi că de la 1 aprilie se va întâmpla o minune, dar vreau să dezvoltăm ambulatoriile de specialitate de la spitalele publice, pentru a micşora serviciile medicale din spitale. Prin acest pachet de bază, încercăm să-i convingem pe medici să acorde mai multe servicii în ambulatoriul de specialitate”, a mai spus ministrul.

Cu acelaşi prilej, acesta a vorbit şi despre pachetul suplimentar de servicii. „Odată ce pachetul de bază este gata, putem vorbi de asigurări private. Vrem să construim un draft de pachet de servicii suplimentare până în vară, mai ales că, în discuţia cu reprezentanţii Băncii Mondiale, aceştia şi-au exprimat dorinţa de a ne pune la dispoziţie expertiza lor, astfel încât până în septembrie să avem toate draft-urile gata, iar cu acesta să încheiem reforma din România. Ne întrebăm dacă este bine să avem asigurări suplimentare obligatorii sau să avem asigurări private facultative. În cazul asigurării private suplimentare obligatorii, să vedem dacă pot avea o parte de deductibilitate din impozitul pe venit sau pe profit. Totodată, aş propune asigurătorilor un studiu privind impactul implementării acestora şi apoi, împreună cu politicul şi cu Banca Mondială, să elaborăm şi acest pachet”, a explicat Nicolăescu.

Ieri, ministrul Sănătății a avut o întâlnire planificată cu delegația Fondului Monetar Internațional, reprezentanții Băncii Mondiale și ai Comisiei Europene, discuţiile axându-se pe evaluarea modului în care se derulează acordul cu cele trei instituții internaționale. În cadrul întrevederii s-au evidențiat eforturile depuse de Ministerul Sănătății pe parcursul anului 2013 pentru îndeplinirea obiectivelor ce stau la baza reformei în sistemul de sănătate, reprezentanții FMI, CE și ai BM apreciind pașii făcuți de minister. În cadrul discuțiilor, un accent important a fost pus pe introducerea pachetul de servicii medicale de bază, care va însemna și deschiderea discuțiilor pentru pachetul suplimentar de asigurări private de sănătate, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății.