Craiova s-a transformat în oraşul luminii!

0
45

fotoAutorităţile locale craiovene au oferit craiovenilor, şi în acest an, un adevărat spectacol al luminilor în Centrul Istoric. Primarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, a fost cel care a apăsat pe butonul ce a aprins  milioanele de beculeţe ce luminează centrul Craiovei, transformând Craiova într-un oraş al luminii.

Şi surprizele oferite craiovenilor sunt abia la început. Tot astăzi, 1 Decembrie 2016, a debutat şi Festivalul Internaţional “Adrian Păunescu”, la ora 18:00, cu spectacolul Remember Cenaclul Flacăra în Piaţa Fraţii Buzeşti din Centrul Vechi al Craiovei. Au urcat pe scenă artiştii Mircea Vintilă, Mircea Baniciu, George Nicolescu, Magda Puskas, Emeric Imre, Valentin Moldovan, Cristian Buică, Vasile Mardare, Walter Ghicolescu, Mădălina Amon, Generaţia Folk, Vanghele Gogu, Andrei Păunescu şi trupa Totuşi.

“Este un lucru extraordinar că suntem aici, vă mulţumim că aţi venit, ne pare rău că nu există o masă atât de cuprinzătoare încât cu toţii să stăm, fie la prezidiu, fie în sală pentru că, de fapt, asta suntem aici. Suntem nişte oameni care au sentimente comune, gânduri comune şi ţinte comune, motive pentru care ne aflăm aici. Ediţia a -IV a a Festivalului “Adrian Păunescu” se realizează, iată, în ultima parte a anului, nu în jurul datei de 20 iulie, cum ne-am obişnuit în anii anteriori la ediţiile 1, 2 şi 3, dar dintr-o coincidenţă la care s-a lucrat, putem să spunem într-o spontaneitate la care s-a lucrat, o zi importantă pentru noi 20 iulie, ziua de naştere a lui Adrian Păunescu 1943. A fost transformată într-o zi importantă pentru noi toţi şi aş spune, în primul rând, pentru Adrian Păunescu cel care încă din anii 80 spunea despre 1 decembrie, pe vremea când la putere era 23 august şi când nimeni nu îndrăznea să gândească măcar că 1 Decembrie ar putea fi Ziua Naţională, atunci Adrian Păunescu spunea că este cea mai frumoasă zi a istoriei noastre, adevărata sărbătoare naţională. Aşadar, chiar de 1 Decembrie deschidem festivalul care ajunge la o destul de veche tradiţie. Vă spunem bun venit şi considerăm că este un lucru grozav că, deşi la un moment dat festivalul părea să nu mai aibă loc anul acesta, el are loc. Există şi motive frumoase şi întemeiate pentru această întârziere, înafară de cultură pe care cu toţii încercăm să o facem, de presă, de fapte publice frumoase, s-au mai întâmplat şi fapte personale importante, familia Păunescu s-a mărit, chiar în ziua de 20 iulie, de ziua tatălui nostru, s-a născut Alexandra, cea care este aici, bineînţeles, participantă la festivalul noatru. Este un motiv foarte frumos de întârziere şi să tot fie scuze de acest fel. Apar copii care, încercăm noi să, şi când spun noi vorbesc şi în numele Anei, încercăm să fie şi ei introduşi în aceste lucruri minunate pe care tatăl nostru ni le-a lăsat. Desigur, nu milioanele de euro despre care se vorbeşte la televiziune, ci lucruri mul mai valoroase, o moştenire spirituală.”, a spus Andrei Păunescu.

Cea de-a II a zi a festivalului este programată mâine, 2 decembrie, când craiovenii sunt aşteptaţi la ora 19.00 la Teatrul Naţional Marin Sorescu, unde marele artist Tudor Gheorghe va sustine un concert pe versurile poetului Adrian Păunescu, intitulat ” Declaratie de dragoste” .

Sâmbătă, 3 decembrie, este cea de-a 3 III a zi în care, la Filarmonica Oltenia, se vor desfăşura mai multe reprezentaţii: ora 11.00, Simpozion Literar “Adrian Păunescu-poetul şi omul cetăţii”; ora 18.00 Recital de poezie Horaţiu Mălăele; ora 19.00 Concert Alifantis & FragileBand.