Deţinuţii de la Penitenciarul Craiova, implicaţi într-o campanie de împădurire la Işalniţa

0
572

O sută de deţinuţi de la Penitenciarul Craiova participă zilele acestea la o campanie de împădurire ce face parte din programul „Eco-voluntariat în penitenciare”. Trei hectare de teren aflate în apropiere de comuna Işalniţa vor fi plantate cu  17.000 de puieţi, pentru a asigura o perdea vegetală într-o zonă poluată, în trecut, de activităţile industriale.  

Mâine, la Işalniţa, vor ajunge şi voluntari din Craiova care vor da o mână de ajutor în cadrul campaniei de împădurire, odată cu această acţiune urmând să se încheie proiectul „Eco-voluntariat în penitenciare”. De altfel, ieri, la Penitenciarul Craiova a avut loc conferinţa de final a programului desfăşurat de Asociaţia MaiMultVerde, Penitenciarul Craiova, Penitenciarul pentru Minori şi Tineri, Federaţia VOLUM şi Primăria Işalniţa. Timp de un an,  în cadrul acestui proiect, au fost selectate 100 de persoane private de libertate din Penitenciarul Craiova şi din Penitenciarul pentru Minori şi Tineri şi 20 de voluntari din rândul comunităţii locale fiind implementate cinci programe de voluntariat pentru mediu în penitenciare.

„Deținuții voluntari s-au implicat în cinci programe educaționale cu tematici legate de protecția și conservarea mediului, au contribuit la implementarea unui sistem de colectare selectivă a deșeurilor și producere a energiei alternative, activități inovatoare pentru sistemul penitenciar din România, sprijinite în totalitate de lucrătorii din penitenciarele craiovene și din Administrația Națională a Penitenciarelor .Toate aceste rezultate au pus bazele unui parteneriat pe termen lung între Penitenciarul Craiova și Asociația MaiMultVerde”, a precizat comisar șef de penitenciare Marin Calotă, director adjunct la Penitenciarul Craiova.

Sistem de colectare selectivă a deşeurilor pentru secţia exterioră de la Işalniţa

În cadrul aceluiaşi proiect, pe parcursul mai multor luni, deţinuţii au învăţat mai multe despre eco-antreprenoriat. Acest program a venit în sprijinul persoanelor care provin din mediul rural și sunt, de regulă, în posesia unei suprafețe agricole ce poate fi reconfigurată ca abordare economică, în urma participării la cursuri după ieșirea din penitenciar. Programele Colectare selectivă și Energii alternative au creat premisele introducerii de practici sustenabile de mediu în penitenciare: un sistem de colectare selectivă implementat în ambele penitenciare și folosirea, pe termen mediu, a energiilor alternative în scopul reducerii costurilor operaționale de funcționare ale penitenciarelor. Programul Conservarea biodiversității s-a desfășurat în parteneriat cu Muzeul Oltenia și a constat în 20 de mini-stagii de cercetare la care au participat câte două echipe de 6 persoane private de libertate.

În ceea ce privește facilitarea dialogului și cooperării dintre persoanele private de libertate, instituțiile publice și comunitatea locală, a fost creată o Rețea de Sprijin constând din 10 membri ai 5 ONG-uri locale care va reprezenta, și după încheierea proiectului, interesele persoanelor private de libertate și ale comunității locale în fața autorităților.

Deţinuţii, voluntari în programe ecologice

Proiectul „Eco-voluntariat în penitenciare” a avut ca obiectiv principal implicarea, ca voluntari, a persoanelor private de libertate, dar şi a locuitorilor din Işalniţa şi Craiova în proiecte de mediu în beneficiul localnicilor şi a instituţiilor care funcţionează în comunitate. De asemenea, s-a urmărit iniţierea de practici sustenabile în domeniul protecţiei mediului atât în comunitate, cât şi în instituţiile penitenciare, un prim rezultat direct fiind implementarea unui sistem de colectare selectivă şi acţiuni de îmbunătăţiri funciare şi peisagistice de care beneficiază aproximativ 1.505 de persoane private de libertate şi 600 de angajaţi ai penitenciarelor.

„Suntem de părere că, atunci când e vorba despre implicarea persoanelor private de libertate în activități de voluntariat, discuția trebuie să pornească de la ONG-uri și din comunitate, nu de la decidenți. Am identificat astfel nevoia de a aduce pe agenda publică și, ulterior, politică subiectul voluntariatului în spațiul public al persoanelor private de libertate și ne-am asumat participarea la demersurile de informare premergătoare obținerii unei decizii publice”, a precizat Andreea Hoefer, manager de proiect Asociaţia MaiMultVerde.