Ambasadorul SUA: Dacă nu ar fi existat corupţie în România, s-ar fi construit mai repede autostrăzi

0
138

 Ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, a declarat ieri, că în România s-ar fi construit mai repede autostrăzi dacă nu ar fi existat corupţie şi a felicitat România pentru lupta anticoruţie. Acesta a avut o întâlnire cu conducerea CSM, respectiv cu preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului, Marius Badea Tudose şi Bogdan Gabor, în cadrul căreia a reafirmat sprijinul SUA în identificarea şi dezvoltarea unor mecanisme de susţinere a independenţei justiţiei, luptei împotriva corupţiei şi a statului de drept în România.

“Trebuie să felicit România pentru lupta împotriva corupţiei, pentru că această corupţie este furt din resursele publice care sunt disponibile României. Dacă acea corupţie nu ar fi apărut, acele resurse poate că ar fi mers în direcţia construirii mai rapide de autostrăzi. (…) Am văzut statisticile potrivit cărora numărul de kilometri de autostradă este în continuare foarte mic, comparativ cu alte ţări ale UE, inclusiv vecinii României”, a declarat ambasadorul, în timpul unui tur ghidat prin centrul Capitalei.

De asemenea, ambasadorul a spus că România primeşte asistenţă financiară din partea Uniunii Europene şi că este necesară dezvoltarea capacităţii administrative pentru folosirea resurselor care sunt puse la dispoziţia României. “România este în mare parte, în continuare, în dezvoltare, se recuperează după dictatura sub care a trăit pentru o perioadă de timp atât de mare, după al Doilea Război Mondial. Au trecut doar 25-26 de ani de la Revoluţie. România primeşte asistenţă din partea Uniunii Europene, fonduri structurale care vor permite în timp să îşi îmbunătăţească infrastructura. Ca să folosească aceste fonduri, trebuie să dezvolte capacitatea administrativă, serviciul public cu aptitudini şi talentat, capabil să folosească în cea mai bună şi eficientă manieră resursele care sunt disponibile României”, a mai spus diplomatul.