Primăria Craiova sărbătorește persoanele vârstnice

0
158
Cu ocazia zilei de 1 octombrie, când se sărbătoreşte la nivel internaţional Ziua Persoanelor Vârstnice şi Ziua Muzicii, autoritățile locale pregătesc un program artistic special care va fi dedicat tuturor vârstnicilor din municipiu. Concertul va fi organizat de Filarmonica Oltenia și Ansamblul Folcloric „Maria Tănase” și va fi oferit gratuit tuturor celor care vor dori să participe, bineînțeles în limita locurilor disponibile în sala de spectacole.
O serată muzicală specială, asta le propune municipalitatea craioveană seniorilor în cinstea zilei de 1 octombrie, când se sărbătorește Ziua Persoanelor Vârstnice. Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Oltenia” Craiova va susţine marți, de la ora 18.00, un concert de bijuterii muzicale, sub bagheta maestrului Alexandru Iosub, o personalitate artistică de primă linie, apreciată în egală măsură de public şi de specialişti. În partea a doua a concertului, spectatorii vor fi invitați să asculte melodii populare dintre cele mai îndrăgite, oferite de Ansamblul Folcloric „Maria Tănase”, alături de soliştii săi, Constantin Enceanu, Ciri Mayer, Lavinia Bîrsoghe. Conducerea muzicală este asigurată Cristi Pîrlea, iar coregrafia este semnată de Ionel Garoafă.
Accesul va fi gratuit, anunță organizatorii, și se va face în limita locurilor disponibile, pe bază de invitaţii, care pot fi procurate de sărbătoriți (persoane cu vârsta de peste 60 de ani) de la agenţia de bilete a Filarmonicii Oltenia, între orele 10.00 şi 18.00.
Trei zile de acces gratuit la Water Park
De ziua lor, seniorii Craiovei sunt invitați și la Complexul Water Park, unde vor beneficia de toate facilitățile disponibile acolo. Persoanele cu vârsta de peste 60 de ani sunt așteptate în zilele de 4, 5 și 6 octombrie, între orele 10.00 – 20.00, pentru a se putea bucura de bazinele cu apă și locurile de relaxare de aici. Autoritățile precizează că intrarea va fi gratuită pentru seniori, pe baza cărții de identitate. De altfel, persoanele vârstnice au solicitat, în repetate rânduri, în consiliul local, să beneficieze de pachete speciale pentru accesul la Water Park, însă reprezentanții municipalității au evitat un răspuns, transmițând că vor avea în vedere, ori de câte ori se va ivi o ocazie, să ofere astfel de facilități.
 45 de bătrâni de la Cămin, în pelerinaj la mânăstirile din Gorj
Manifestările dedicate persoanele vârstnice includ, în acest an, și sesiuni de informare și promovare a activităților din cadrul proiectului Îmbătrânirea activă, o șansă pentru o viață demnă – proiect POCU 436/4/4/127706, derulat de către Direcția de Asistență Socială Craiova, în perioada 24 mai 2019 – 23 aprilie 2022. În cadrul acestui proiect, autoritățile transmit că se va înființa Centrul de zi – Clubul Seniorilor, care va răspunde nevoilor a 170 de persoane vârstnice din municipiul Craiova, „spațiu modern de relaxare și socializare dedicat stimulării intercomunicării și readucerii acestei categorii de persoane în viața socială pro-activă”.
         De un program special vor beneficia, în perioada 7-8 octombrie și seniorii care sunt găzduiți de Căminul pentru persoane vârstnice de pe strada „Tabaci”. Pentru 45 dintre aceștia, conducerea Căminului organizează o excursie la mânăstirile din județul Gorj. 
O zi a muzicii
Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice este sărbătorită în fiecare an, în data de 1 octombrie. “Societățile trebuie să asigure creșterea calității vieții pentru persoanele în vârstă și respectarea drepturilor lor, pentru a putea trăi în demnitate. Acest lucru este cu atât mai important în timpul crizei financiare. Sunt necesare sisteme de securitate socială puternice care să furnizeze servicii, să asigure un standard adecvat de viață și care să promoveze solidaritatea între generații”, subliniază Thoraya Ahmed Obaid, directorul executiv al Fondului ONU pentru Populație, reamintind cât de valoroși sunt oamenii, indiferent de vârsta lor.
În ziua de 1 octombrie a fiecărui an, începând cu 1975, este celebrată şi Ziua Internațională a Muzicii, pentru a promova toate genurile artei muzicale şi a pune în valoare importanţa muzicii în viaţa de zi cu zi. Propunerea de a dedica o zi muzicii a fost făcută de renumitul violonist și muzicolog Yehudi Menuhin, cel mai strălucit elev al compozitorului George Enescu.