Elevi de la Colegiul Naţional „Elena Cuza” – cu certificat internaţional de germană

0
94
La  Colegiul Naţional „Elena Cuza” s-au decernat, în urmă cu câteva zile, certificatele de examen internaţional la Limba germană, pentru cei care , acum, sunt în clasa a XI-a, dar la momentul susţinerii erau cun un an mici. Este vorba de 14 adolescenţi , care au promovat. De asemenea , au primit certificate şi cei care, acum, într-a X-a, l-au obţinut când erau în primul an de liceu.
Manifestarea s-a desfăşurat în prezenţa coordonatorului ZfA din România şi Republica Moldova, cu sprijinul Ambasadei Germaniei la Bucureşti, Fabrice Liesegang , a directorului Colegiului Naţional „Elena Cuza”, prof. Liviu Cotfasă,  iar cei de a XI-A , care au fost premiaţi, au fost pregătiţi de prof.Shlosberg Ella, Cristea Camelia şi Nadia Blendea, procentul de promovabilitate fiind de 100%. „Felicitări pentru aceste diplome, care vă certifică nivelul de pregătire  la care aţi ajuns. Poate nu realizaţi acum, dar cu timpul vă veţi da seama de importanţa acestora în timp, când veţi putea studia şi lucra în limba germană. Este o muncă în spate, depusă atât de voi cât şi de cadrele didactice care v-au îndrumat. Aţi ales germana pentru că aşa v-aţi dorit. Mă uit la tricourile albastre cu care sunteţi îmbrăcaţi („Aşa e la Craiova” – un slogan cu care erau inscripţionate – n.r.) şi poate va fi un fel de uniformă a noastră”, a precizat prof. Liviu Cotfasă. 
Aprecieri ale germanilor
Diplomele au fost înmânate de Fabrice Liesegang, aflat pentru a patra oară în această ipostază, la Craiova, care a ţinut să menţioneze: „În timp aţi devenit mai buni şi iată că, acum, toţi cei 14 înscrişi aşi promovat, fiind o premieră. Este o performanţă extraordinară, cu atât mai multu cu germana este foarte grea. Îmi place să văd sala plină şi să vâd că limba germană a fost foarte bine primită aici, studiindu-se la clase bilingve”. Este un succes şi pentru firmele din Germania, care pot angaja mult mai uşor personal. Ca profesor coordonator nativ de limba germană a fost Ella Shlosberg, care, ajunsă la al III-lea an, la „Elena Cuza” s-a ataşat atât de mult atât de elevi , cât şi oraş şi Oltenia. „Mă bucur că încă o grupă a obţinut această performanţă, iar de-a lungul timpului m-am ataşat foarte mult de voi şi de zonă. Sunt foarte mândră de ceea ce aţi obţinut şi sunt convinsă că, în timp, veţi avea rezultate foarte bune. Îi felicit şe pei care au primit, fiind mai mici, tot un certificat de competenţă în limba germană, dar ei trebuie să îl obţină şi pe cel superior, aşa cum sunt cei 14 de astăzi, şi sunt convinsă că pot reuşi”, a spus Ella Shlosberg. Aşa cum am mai menţionat, au primit certificate, dar de clasă mai mică (a IX-a la momentul studiului, a X-a acum) şi alţi 27 de elevi, coordonaţi de prof. Camelia Cristea şi Andra Liculescu.