5 sculpturi pentru Craiova!

0
617

5 sculpturi în marmură au fost dăruite, ieri, Craiovei de participanții la cea de-a VI-a ediție a Simpozionului Internaţional de Sculptură „Drumuri Brâncuşiene”. La festivitatea de închidere a evenimentului, artiștii veniți din Noua Zeelandă, Turcia, Serbia și România au primit diplome și flori din partea organizatorilor și felicitări adresate de primarul Mihai Genoiu. Lucrările lor, realizate pe parcursul acestei luni, în curtea Colegiului Tehnic de Arte și Meserii „Constantin Brâncuși”, transformată într-un mare atelier de lucru, urmează să fie amplasate în diverse spații din oraș. În acest sens, edilul a propus inițierea unei dezbateri publice, craiovenii fiind cei care vor decide unde își vor găsi locul sculpturile. Simpozionul Internațional „Drumuri Brâncușiene” este organizat la Craiova, încă din vara lui 2013, de Casa de Cultură „Traian Demetrescu”, ediția de anul acesta având ca temă Centenarul Marii Uniri de la 1918 și desfășurându-se sub egida Anului European al Patrimoniului Cultural.

„Îi felicit pe artiștii participanți pentru efortul pe care l-au depus. A fost o lună foarte grea pentru ei, cu temperaturi ridicate și cu presiunea timpului pentru a finaliza lucrările. Orașul se îmbogățește cu alte 5 sculpturi de valoare!”, a declarat, ieri, la festivitatea de închidere a Simpozionului Internaţional de Sculptură „Drumuri Brâncuşiene”, primarul Craiovei, Mihail Genoiu. Aprecieri au primit sculptorii și din partea managerului Casei de Cultură „Traian Demetrescu”, Remus Vlăsceanu.

Artiștii, răsplătiți cu diplome, flori și câte 2.500 euro

Cei 5 artiști sunt Ayhan Kayapinar (Turcia) – „Rosy Rose”, Anna Korver (Noua Zeelandă) – „Freedom”, Masha Paunovic (Serbia) – „Union”, Petre Virgiliu Mogoşanu (România) – „Unitate” și Emilian Popescu (România) – „Synergie”. Pe întreg parcursul lunii august, aceștia au dat formă tot atâtor blocuri de marmură de Rușchița, operele lor respectând deopotrivă tema ediției și macheta prezentată în fața juriului, pe baza căreia au fost selectați să participe la simpozion. Pe lângă diplomă, flori și felicitări, fiecare sculptor a primit o sumă de bani care reprezintă contravaloarea drepturilor de autor pentru realizarea operelor, în cuantum de 11.000 lei net (echivalentul a aproximativ 2.500 de euro). În schimb, toți cei 5 artiști transmit Craiovei, în mod irevocabil și exclusiv, drepturile patrimoniale de proprietate intelectuală asupra lucrării realizate, conform Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Cele 5 lucrări vor fi expuse, în septembrie, în centrul orașului

 Cele 5 opere de artă rezultate în urma taberei vor avea ca destinație „decorarea diverselor spații publice ale Craiovei ca mobilier urban”. Primarul Mihail Genoiu a propus, ieri, ca amplasarea „să facă subiectul unei dezbateri publice”, cetățenii fiind cei care vor decide unde își vor găsi locul lucrările. Un cuvânt de spus îl au însă și autorii: Emilian Popescu a sugerat, spre exemplu, că sculptura domniei sale s-ar preta pentru o grădină, iar Petre Virgiliu Mogoşanu a precizat că și-ar dori ca lucrarea „să fie amplasată într-un parc și nu într-un sens giratoriu, undeva unde lumea să poată să o admire de aproape”. Până la o decizie finală, craiovenii vor putea admira cele 5 lucrări în zona centrală a oraşului, mai precis pe esplanada Teatrului Național „Marin Sorescu”, unde vor fi expuse la începutul lunii septembrie.

O ediție dedicată orașelor înfrățite cu municipiul Craiova

Odată încheiată a VI-a ediție a Simpozionului Internaţional de Sculptură „Drumuri Brâncuşiene”, reprezentanții Casei de Cultură „Traian Demetrescu” și municipalitatea se gândesc la următoarea, deja fiind puse în discuție teme care ar putea să facă subiectul acesteia. O propunere a venit din partea administratorului public Sorin Manda: să fie dedicată orașelor înfrățite cu Craiova. „Poate ne gândim și la orașele cu care suntem înfrățiți, cărora să le donăm apoi sculpturile. Albania, spre exemplu, ne donează anul acesta o statuie, cu ocazia celebrării eroului național Skanderbeg – prieten al lui Iancu de Hunedoara și aliat împotriva luptei antiotomane – la împlinirea a 550 de ani de la moarte”, a spus Manda. Potrivit site-ului Primăriei Craiova, înfrățite cu municipiul nostru sunt orașele Kuopio (Finlanda), Shyan (provincia Hubei din Republica Populară Chineză), Nanterre (Franța), Vratza (Bulgaria) și Skopje (Macedonia).